Tarçın Damarları Açar mı? Kolesterolü azaltır. Tarçınlı balın düzenli şekilde tüketimi kalp vuruşlarını kuvvetlendirir. Yaşlanmanın etkisiyle atar damarlar ve toplar damarlar esnekliğini kaybedip tıkanır.
Tarçın kalp damar sistemini güçlendirir. Tarçında bulunana kalsiyum ve lif kalp hastalıklarına karşı bir koruma sağlar. Biraz tarçın koroner damar hastalığında ve yüksek tansiyonda yardımcı olur.
Düşük şekeri olan kişilerin, tüketmesi kesinlikle önerilmez. - Tarçına alerjisi olan kişilerin sayısı, oldukça fazladır. Yapılan araştırmalarda, tarçına alerjisi olanların, domatese alerjisi olanlardan daha fazla olduğunu göstermiştir. Tarçın, fazla tüketilmese bile, kaşıntı ve mide ülserine yol açabilir.
Tarçında Beyin Kanaması Riski
Prof. Dr. Yeşilada, "Tarçında bulunan 'kumarin' adlı madde kanı sulandırdığı için beyin kanamasına neden olabiliyor" dedi. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof.
Uzun süre ve çok tüketilmesi halinde kabızlık meydana gelir. Yüksek tansiyon ilacının etkilerini arttırabilir. Bu da kan şekerinin düşmesine sebep olur. Aşırı miktarda tüketilmesi halinde mide ve sindirim problemlerine yol açabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Bir litre kaynamış suya 1 adet çubuk tarçın dâhil edilir. 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra gün içerisinde tüketilir.
Tarçının fazla tüketimin mide hasarına neden olabilir. Bilinçsiz bir şekilde tarçın kullanımının arttırılmasına böbreklere de zarar verebilir. Özellikle hamilelik döneminde rahim kasılmalarına neden olabildiği için tarçın tüketimi tavsiye edilmez.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Aynı zamanda gereğinden fazla tüketilen tarçın kan şekerini düşürmenin yanı sıra, tansiyon ya da kalp rahatsızlıklarını da tetikleyebilir. Herhangi bir olumsuz etkiyi önlemek adına yemeklerde ya da tatlılarda tercih ettiğiniz tarçın miktarını düşürerek kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz.
Sürekli ilaç kullanan kişiler özellikle yüksek tansiyon hastalarının tarçınlı su tüketimine dikkat etmeleri gerekir. İlacın etkisini arttıran tarçın, tansiyonun aşırı düşmesine neden olur. Peki, tarçınlı su şekeri düşürür mü? Aşırı tarçınlı su tüketimi kan şekerinin düşmesine de neden olur.
Soğuk algınlığı, bronşit ve grip gibi durumlarda faydalı olabilir. Antimikrobiyal özellikle göstermesi, HIV virüsü ile savaşmada da yardımcı olabilir. Ayrıca antimikrobiyal etkisi tarçını vajinal mantar enfeksiyonlara karşı da değerli bir besin haline getirir.
Toz tarçın diyet listesinde olan yemeklere 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde kullanılabilir. Tarçının günlük kullanımında çok bir sorun olmasa da özellikle toz tarçının günde 1 çay kaşığı tüketmek yeterli olacaktır. Ancak fazla tüketilmesi durumunda ağızda koku ve yaralara sebep verebilir.
Kandaki şekeri düşürmesi ve dengelemesi sayesinde tarçın, tam bir antioksidan deposu. Bu sayede kalbe giden damar yollarını temizliyor, tıkanıkların oluşmasını engelliyor. Tarçın, günde 1 çay kaşığı kadar tüketildiğinde damar yollarındaki rahatsızlık riskini yüzde 26 oranında azaltıyor.
Kalp damarı tıkanıklığını açan 2 yöntem
Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerinin düşürülmesine ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün yükseltilmesine yardımcı olan tarçın, düzenli olarak tüketildiğinde hem diyabet hem de kardiyovasküler hastalıklara karşı büyük bir koruma sağlar.
Seylan tarçınının tüketilmesini öneren Rumeysa Yahyaoğlu, "Seylan tarçınının Çin tarçını kadar kan şekerini düşürme etkisi yoktur, güvenlidir. Karaciğere zarar vermez. Çok küçük miktarda kumarin miktarı bulunduğu için karaciğere sıkıntı yaratmayacaktır.
Bundan dolayı kötü kolesterolün dengelenmesi açısından tarçını yoğurdun tüketimi son derecede önemlidir. Tarçınlı yoğurt kolesterole doğrudan etki eder ve kan basınç seviyesini dengede tutar.
ZENCEFİL, ZERDEÇAL, IHLAMUR VE TARÇINA DİKKAT
Sarımsakta bulunan ajoen maddesinin de kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
Pıhtı atmasını önlemek için sağlıklı yaşam önerileri
Damarlara baktırmak çok etkili. Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor.
Tarçın kalp hastalığı riskini azaltabilir
Tarçın; kolesterol, trigliseritler ve kan basıncı gibi kalp hastalığı için bazı önemli risk faktörlerine iyi gelebilir. Tarçın, dünyanın en yaygın erken ölüm nedenlerinden olan kalp hastalığı riskinin azalmasına yardımcı olmasıyla da ilişkilendirilmiştir.
Antikoagulanlar: Tarçında kumarin olduğu için kan sulandırıcı ilaçlarla kullanıldığında fazladan etki yaratabilir. Statinler: Tarçının, kolesterol düşürücü statinlerle birlikte alındığında hepatite (karaciğer iltihabı) neden olduğu bildirilmiştir.
Bu yöntem en fazla 2 hafta kullanılmalıdır. 2 haftadan sonra bir süre ara verilmesi önerilmektedir. ÇUBUK TARÇINLI SU NE KADAR TÜKETİLMELİ? Çubuk tarçınlı suyu 1-2 litrelik şişe veya sürahilerde hazırladığınız takdirde sürekli içebilirsiniz.
Tarçın çayı günde en fazla 1-2 fincan içilmelidir. Tarçın çayının fazla içilmesi sağlık açısından olumsuz sonuçlara yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri