Maliye vergi borcu olan mükellefin banka hesabına e haciz koyabileceği gibi yine 79.maddede düzenlenen “Üçüncü Şahıslardaki Menkul Malların, Alacak Ve Hakların Haczi” de düzenlenmiş olması sebebi ile vergi borcu olan firmanın alacaklı olduğu firmalardaki alacakları üzerine de haciz koyabilir.
Vergi Borcu Nedeniyle Bloke
Banka ve kurumlar, bankalara veya vergi dairelerine borcu olan ve borcunu zamanında ödemeyen vatandaşların hesaplarına bloke işlem uyguluyor. Hesaba havale yapılmasının amacı, ödenmeyen hesaplardan alınan paralar için bankalara ve vergi dairesine olan borcun kolayca tahsil edilebilmesidir.
Bu bloke olayının kaldırılmasını isteyenler, ilk önce borcu oldukları yerlere bütün borçlarını ödeyerek borçlarını kapatmaları gerekir. Daha sonra vergi dairesine veya müşterisi oldukları bankaya giderek bloke kaldırma işlemi için başvuruda bulunabilirler.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Öte yandan, şahısların banka hesaplarında görülen yüksek tutarlı ve yoğun işleme dayalı para hareketleri, Vergi İncelemelerini yürütmekle görevli Vergi Denetim Kurulu tarafından analiz edilmekte ve konuya ilişkin vergi incelemeleri yürütülebilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
"Vergi Dairesi maaş haczi yapabilir mi? Eğer maaş aldığınız bir banka varsa ve Vergi Dairesine de borcunuz varsa vergi dairesi maaş hesaplarına haciz koyabilir. Vergi daireleri bu işlemi yaparken e haciz denilen sistem ile yapmaktadır.
Tahakkuk ettirilen vergi borcu, zamanında ödenmediği takdirde önce durumu takipli hale gelir. Ardından faiz yaptırımı uygulanır. Eğer bu yaptırıma rağmen borç ödenmemeye devam ediyorsa, mükellefin banka hesaplarına yönelik e-haciz kararı çıkartılır.
Blokeli hesaptaki paranın kullanılabilmesi mümkün değildir. Bloke koyulan hesaptaki paranın kullanılabilmesi için öncelikle blokenin kaldırılması gerekmektedir. Blokenin kaldırılması için ise yukarıda açıkladığımız üzere MASAK'a itiraz edilmelidir.
Düzenlemede işlemin 7 günlük ertelenmesinden bahsedilmişse de uygulamada belli bir işlem değil tüm banka hesabı bloke edilmektedir. Bu kapsamda verilen erteleme kararı sadece 7 günle sınırlı olup, 7 günün sonunda başkaca bir karar alınmadığında sona ermektedir.
Blokeli tutarı hesabınıza ait olan bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bloke kaldırma işleminin yapılmasına engel olan durumlarda blokeyi kaldırmak için banka şubesine gitmeniz gerekir. Şubeye gittiğiniz zaman yapılan inceleme sonrasına blokeyi kaldırmak mümkündür.
Maaşın haczedilebilmesi ya da hangi hallerde haczedileceğine odaklanacağımız bu yazıda kafanızdaki bütün soru işaretlerine cevap vermeyi arzuluyoruz. Bankalar, maaş hesaplarına bloke koyarak çalışanların maaşlarını çekmelerine engel olur.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı ve doğrulanmış e-posta adresiniz varsa, bu e-posta adresine gönderilecek olan doğrulama kodunu girerek SIM blokesini kaldırabilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet Kapısı'na şifrenizle veya internet bankacılığı üzerinden giriş yaptıktan sonra “Kurtarma e-Postası ile Kaldır” düğmesine tıklayınız.
Yasal takibe düşmemiş fakat ödemesi gecikmiş borç nedeniyle yapılan bloke işlemleri borcun ödenmesini takip eden 24 saat içerisinde kaldırılır.
Blokenin kaldırılması için Vergi Dairesine olan borcunuzu ödemeniz gerekmektedir. Ödeme yapılır yapılmaz söz konusu hesap üzerinde bulunan bloke kaldırılır. E-Haciz sisteminde elektronik ortamda çevrimiçi olarak bütün icra işlemleri yapılabilmektedir.
Vergi borcunun 15 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Verilmiş olan bu süre zarfı içerisinde vergi borcu ödenmediği zaman haciz kesin olarak işleme koyulur.
İlgili maddeye göre, ödeme emri gönderilen borçlunun borcunun ödemesi veya mal bildiriminde bulunması gerekir. Ödeme emri gönderilen borçlunun borcunu ödememesi durumunda ödeme emri kesinleşir ve icra takibi başlar. Genellikle ödenmeyen eski dönem vergilerinin e-haciz işlemi maaşlara kesinti olarak yansıtılır.
Banka hesabınızda/hesaplarınızda haciz olup olmadığını E Devlet ve GİB internet sitelerinden öğrenebilirsiniz. E HACİZ SORGULAMASI NASIL YAPILIR? Eğer bu türden borçlarınız varsa banka hesaplarınızda bloke var mı yok mu sorgulamak için E-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitelerini kullanabilirsiniz.
İcra dairesi tarafından gönderilen müzekkereleri alan banka veya bankalar, borçlunun banka hesaplarında dosya borcunu karşılayacak tutarda miktar mevcut ise, dosya borçlusunun tüm banka hesaplarına haciz blokesi koyar ve durumu icra dairesine bildirir.
e-Haciz sorgulaması işlemi, doğrudan interaktif vergi dairesinden yapılabileceği gibi, e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. E-Devlet üzerinden yapacağınız sorgulamada iki farklı sorgulama yöntemi bulunmaktadır: Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Banka) alanlarıdır.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
Bloke Hesap, Almanya'ya taşınmak isteyen uluslararası öğrenciler, au-pair'ler ve iş arayanlar için gereklidir. Bloke edilmesi gereken aylık miktar düzenli olarak değiştiriliyor ve Almanya'da asgari yaşam maliyetine göre ayarlanıyor. 2021'de gerekli bloke tutarı ayda 934 € veya tüm yıl için 11.208 €'dur.
Bu kelimeden türetilen bloke, bir şeyin gerçekleşmesine engel olmak anlamına gelir.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
Tarh zamanaşımı, şarta bağlı muafiyet ve istisna uygulandığı durumlarda şartın ihlal edildiği yılı izleyen yılbaşından itibaren işlemeye başlamaktadır. Vergi zıyaı cezasında, cezanın bağlı olduğu vergi alacağının doğduğu yılı izleyen yılbaşından itibaren 5 yıllık zamanaşımı süresi geçerlidir.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri