Cumhurbaşkanı Kararıyla, gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur.
Vergi Usul Kanunu'nun 112. maddesinde yer alan düzenleme nedeniyle, gecikme faizi gecikme zammı oranında uygulandığından, 5801 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan değişiklik gecikme faizini de değiştirmiş olup, 21.07.2022 tarihinden itibaren uygulanacak gecikme faizi oranı %2,5 olmuştur.
Gecikme zammı oranının aylık %1,6 olarak yeniden belirlendiği Cumhurbaşkanı Kararı yürürlüğe girmiştir. Yasal düzenlemeden dolayı, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %1,6 olarak değişmiştir.
Gecikme faizi hesaplama formülü: Gecikme faizi = Geciken anaparanın tutarı x Geciken gün sayısı (Gecikme faizi / 30)
Kredi kartı borcunu zamanında ödemediğinde borcuna gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödemesini yaptığında borcuna %3,66 oranında akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır.
İlgili 17 soru bulundu
Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse bu ödeme yıllık yüzde oniki oranı üzerinden yapılır. Cumhurbaşkanı, bu oranı aylık olarak belirlemeye, yüzde onuna kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya yetkilidir.
Temerrüt Faizi Oranı
Sözleşme ile belirlenmemiş ise faiz oranı yıllık %9 olarak hesaplamaya dâhil edilir. Sözleşme ile belirlenmemiş ise faiz oranı yıllık %9'dur.
Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesaplanır. Hesaplamada 1 ay 30 gün olarak dikkate alınır ve günlük gecikme zammı oranı, (aylık oran/30) formülüyle bulunur.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak.
Günlük Esasa göre gecikme zammı:
(Aylık Gecikme zammı oranı / 30) X Gün sayısı X G.Zammı Uygulanacak Tutar şeklinde hesap edilir. Gecikme zammı her durumda 1 TL. dan az olamaz.
Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, 15 günlük süre içinde borcunu ödemez ve mal bildiriminde de bulunmazsa mal bildiriminde bulununcaya kadar bir defaya mahsus olmak ve üç ayı geçmemek üzere hapisle tazyik olunur.
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak.
Yasanın yayımlandığı tarih (12 Mart 2023) itibarıyla, vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi henüz geçmemiş olan vergiler ve bunlara bağlı vergi cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları yasanın kapsamına giriyor. Bu borçlardan vergi aslı için herhangi bir indirim uygulaması söz konusu değil.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Tahsilat Genel Tebliği"- ne göre, vergi dairelerine borcu olanlar borçlarını ödemede zor duruma düşmüşlerse, 6183 sayılı Kanun kapsamında borç, tecille, taksitler halinde ödenebiliyor.
(Anapara*faiz oranı*vade) formülü ile faiz getirisi hesaplanabilir. Yıllık isteniyorsa da yıl olarak yazılır.
Herhangi bir ödemenizin vadesini geciktirdiğinizde ana para üzerinde belli bir yüzdeyle faiz işlemeye başlar. Bu oran, bir sonraki hesap kesim tarihine kadar belirlenir. Örneğin ayın 15'inde yapılması gereken asgari tutar ödemesi gerçekleşmemişse faiz, sonraki kesim tarihine kadar işler.
Yargıtay'ın da özellikle gecikme cezası konusunda aynı yönde kararları bulunmaktadır. Örneğin Yargıtay 13. Hukuk Daire- si'nin 2004 yılında vermiş olduğu bir karara göre, “Niteliği itibariyle gecikme zammı, direnim faizi sayılır.
İcra takibine konu olan asıl alacağın faizi, genellikle alacaklı ve borçlu arasında yapılan sözleşmede belirlenmektedir. Ancak alacaklılar bazen icra takiplerinde fahiş, yüksek faiz talep edebilmektedirler. Öyle ki bazı durumlarda icra takiplerinde talep edilen faiz tutarları ana parayı bile geçebilmektedir.
07.2023 itibariyle kanuni faiz oranı ve temerrüt faiz oranında değişiklik olmaksızın %9 olarak uygulanmaya devam edeceği; 01.2023 – 30.06.2023 tarihleri arasında ticari işlerde temerrüt faiz oranının %10,75 olarak uygulanacağı ve. 07.2023 itibariyle ticari işlerde temerrüt faiz oranının ise %16,75 olarak güncellendiği.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri