Güneş lekelerinden kurtulmak için öncelikle düzenli güneş koruyucu kullanımını alışkanlık haline getirmek gerekir. Güneş lekesi kendiliğinden geçmez. Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir.
Elma sirkesi: İçerisinde bulunan doğal asitler sayesinde cildin ölü hücrelerden arınmasına yardımcı olur. Temiz bir pamuk yardımıyla doğrudan güneş lekesinin olduğu bölgeye uygulayabilirsiniz. Güneşe çıkmadığınız akşam saatlerinde düzenli olarak kullandığınızda güneş lekelerinin azaldığını göreceksiniz.
Güneş lekesine iyi gelen bitkiler çeşitlidir. Örneğin yeşil çay, aloe vera gibi bitkiler güneş lekesini düzenli kullanımda tamamen geçirmektedir. Bunların yanı sıra elma sirkesi, hint yağı, limon suyu, süt ve yaban mersini de güneş lekesine iyi gelen çeşitli bitkisel çözümler arasında sayılabilmektedir.
Güneş lekesi, lekenin oluştuğu bölgenin yoğun bir şekilde güneş ışınlarına maruz kalması nedeniyle deriye renk veren melanosit hücrelerinin artması sonucu özellikle açık tenli kişileri etkileyen, ciltte görülen zararsız kahverengi izlerdir.
Kimyasal peeling, lazer tedavisi, mikrodermabrazyon veya IPL gibi tedaviler ciltteki lekelerin görünümünü azaltmak ve hatta yüzdeki kahverengi lekelere kesin çözüm için etkili olacaktır. Ancak bu tedavileri uygulamadan önce bir dermatologdan profesyonel bir değerlendirme almanız gerekiyor.
İlgili 20 soru bulundu
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Güneş Lekeleri Tamamen Yok Edilebilir mi? Güneş lekeleri tamamen yok edilebilir. Ancak vakaların yüzde 40'ında maalesef yazın tatil sonrası tekrar eder.
Güneş maruziyeti, sivilceleri sıkmak, tekrar eden akne, yanlış bakım ürünü kullanımı ve yaşlanmaya bağlı renk değişimleri gözlenebilir. Cilt lekeleri aynı zamanda antioksidan alım eksikliği ya da C ve E vitamini eksikliğinde de olabilir.
Tarif için 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı taze limon suyu yeterlidir. Bu karışımı gözler hariç tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Karışım, 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanabilir. Bu yöntem aynı zamanda cildi beyazlatma özelliğine de sahiptir.
Cildinizi güneşin zararlı UV ışınlarından etkili bir şekilde korurken aynı zamanda cilt lekelerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda cildi yatıştırır ve nemlendirirken, SPF 50+ koruması sayesinde güneşe karşı yüksek bir koruma sağlar.
Enzim Peeling
Bu yöntem ciltte melanin oluşmasını sağlayan “tirozinaz” adlı enzimi baskılar. Bu sayede lekeli bölgelerde melanin oluşumu azalır ve cilt rengi açılır. Cilt lekelerinin tedavisinde enzim peelig diğer kimyasal peelinglere göre daha etkilidir ve daha kısa sürede ve tek uygulama ile olumlu sonuç alınabilir.
Itır yağının yanı sıra gül yağı, bergamot yağı, limon yağı da cilt lekelerinde başarılı. Fakat bunları birleştireceğiniz sabit yağ da önemli. Alfa ve beta tokoferol yönünden zengin olan argan yağı kullanmalısınız. Argan yağının önemli bir antioksidan etkisi vardır.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Cilt Lekelerine Güneş Kremi Kullanımı
Güneş kremi kullanımının cilt bakım rutinine yıl boyu dahil edilmesi, oluşabilecek lekeler için önleyici adımlardan biridir. Daha önceden oluşmuş cilt lekeleri içinse, leke giderici krem seçenekleri kullanılmalıdır.
Aloe vera, hem cilt üzerinde hem de genel vücut sağlığı üzerine pek çok fayda sağlamaktadır. Özellikle cilt lekelerinin giderilmesi, cildin doğal olarak nemlendirilmesi, çatlak ve selülitlerin azaltılması aloe vera faydaları arasında öne çıkmaktadır.
Lekelerin cildin katmanlarında hangi seviyeye kadar uzandıkları çok önemlidir. Bu nedenle yüzeysel lekeler (çiller, yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri gibi) genellikle 2-3 seansta tedavi edilirler.
Modifikasyonlar kalıtsal olmadığı için bir süre sonra vücut eski haline gelebilir. Derinin bronzlaşması modifikasyondur. Kalıtsal olmadığı için sonraki nesillere bronzlaşmış şekilde aktarmaz deri rengini ve orjinal deri rengini aktarır. Modifikasyon olduğu için bir süre sonra deri rengi eski haline döner.
Hücreleri yenileyici ve doku onarımına yardımcı olan kantaron yağı konu cilt beyazlatma olduğunda hızır gibi yetişenlerden. Kantaron çiçeğinden elde edilen bu doğal yağ antiseptik etkileri ile cildi aydınlatıyor, parlatıyor ve beyazlatıyor.
Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
D Vitamini Cilde Faydaları
Cilt hücrelerinin gelişmesi ve onarılmasında rol oynuyor. Cildin korunması ve genç kalmasında etkili oluyor. Bağışıklığı güçlendirmesi sayesinde yaşlanmayı hızlandıran çevresel etmenlerden koruyor. Sivilce ve akne üretiminin yavaşlamasına yardımcı oluyor.
C vitamini, güneş ışığına fazla maruz kalmaktan oluşan hasarı da önlüyor. C vitamini serbest radikal kaynaklı hasarları önlemenin yanı sıra, cildi aydınlatır ve koyu renkli lekelerin solmasına yardımcı olur.
Güneş lekeleri, kendi kendine sürekli tekrar eden fırtınalar gibi düşünülebilir. Yaklaşık her 11 yılda bir güneş lekesi faaliyetleri döngüsel olarak devam eder.
İbrahim Adnan Saraçoğlu, avokado maskesinin, güneş lekelerinin oluşmasını engellerken cildinizi de beslediğini belirtmektedir. Güneş lekelerine karşı avokado kullanılması oldukça faydalıdır. Avokado sert yapıdadır ve yumuşadığında kullanılması gerekmektedir. Kıvamının "Bursa şeftalisi" gibi olması gerekir.
Yüksek koruma içeren güneş kremleri ile hem lekelerin hem kuru cilt görünümün önüne geçilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri