Vergi cennetleri, artan haksız vergi rekabeti sonucu bazı devletlerin kendi iradeleri doğrultusunda, yabancı sermayedarlara ve şirketlere çok fazla ver- gi avantajının sunulduğu ülke veya bölgelerdir.
Vergi cennetleri (tax havens) dünyanın her yerinde bulunabilir. Bazıları, Cayman Adaları, Britanya Virjin Adaları veya Hong Kong gibi açık denizdedir. İsviçre, Hollanda ve Lüksemburg gibi ülkeler de vergi cennetidir. Delaware ve Wyoming de birkaç çok popüler vergi cenneti eyaletlerdir.
Vergi Cennetlerinin Vergi Kayıp ve Kaçağına Etkisi
Vergi cennetlerinde faaliyette bulunulmasının başlıca nedeni, bu yerlerin sağlamış oldukları vergisel avantajlardır. Verginin hiç olmaması ya da düşük oranda olması, yabancı banka veya çok uluslu şirketleri bu ülkelere çekme politikasının bir parçasını oluşturmaktadır.
Belçika yüzde 52,6 ile OECD üyeleri içinde çalışanların en fazla vergi ödediği ülke.
Ekonomik Özgürlük Endeksi'ne göre Birleşik Arap Emirlikleri, ticarete açıklığı ve düşük vergileri sayesinde dünyanın en özgür ülkelerinden biridir. Komşularının çoğu gibi, BAE de petrol ihracatından bol miktarda para kazanmaktadır. Böylece ülke vatandaşları orada vergisiz olarak yaşayabilmektedirler.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye en düşük vergi yüküne sahip Meksika, Şili, Güney Kore, ABD ve İsviçre gibi ülkelerin ardından sekizinci sırada yer almaktadır. OECD kriterine göre Türkiye'nin %29,3 olan vergi yükü oranı OECD ortalaması olan %34,2'nin altında kalmaktadır.
Türkiye, 2022 Uluslararası Vergi Rekabeti Endeksi'nde 38 OECD ülkesi arasında 8 basamak yükseldi. Vergide en rekabetçi ülkeler sıralamasında Türkiye, 17'nci sıradan 9'uncu sıraya çıktı. İsveç, Hollanda, Almanya, ABD ve Fransa Türkiye'nin gerisinde kaldı. Vergi avantajında 8 basamak yükseldik.
Kurumlar vergisi beyan eden mükellef listesinde ise ilk sıranın sahibi tahakkuk ettirilen 11 milyar 51 milyon 920 bin 642 lira vergiyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), "2019 Vergilendirme Dönemi Kurumlar Vergisi Türkiye Geneli İlk 100 Sıralaması"nı açıkladı.
Prof. Dr. Murat Batı hesapladı: Ocak-Temmuz 2023 döneminde 2 Trilyon 52 Milyar 628 milyon TL verginin içinde gelir vergisinin payı %16, stopaj yoluyla alınan gelir vergisi %14, kurumlar vergisi %15, toplam KDV %34, toplam ÖTV %20, KDV ve ÖTV ise toplamda %54 oranında yer aldı.
18.yy. da hakim olan bu teoriye göre devletin görevi kişilerin mal ve canını korumak, kişilerin görevi ise devletin yaptığı hizmetlere karşılık, devlete vergi vermektir. Kişilerin elde ettiği yarar mal ve canlarının korunmasıdır. Teoriye göre kişilerin ödediği vergiler ise elde ettikleri istifade karşılığıdır.
İnanç guruplarına göre İslam vergi sistemi şer'i ve örfi vergiler olarak ikiye ayrılmaktadır. Müslümanlara yönelik olarak şer'i vergiler; zekât, öşür.
Malta bankaları hali hazırda Avrupa Birliğinin kabul ettiği bankacılık kurallarına uymaktadır; bu, hesabın bir AB vatandaşına ait olması durumunda, tüm faizlerin vergi makamlarına bildirildiği anlamına gelmektedir. Bu nedenle Malta “vergi cenneti olarak adlandırılan off-shore” ülkeler arasında sayılmamaktadır.
Vergi vermek, kişinin topluma karşı sosyal bir görevidir. Bu nedenle vergi kaçırmak caiz değildir. Vergi kaçıran kişi üzerine kul hakkı geçirmiş olur. Buna göre vergi olarak verilmeyen paranın fakirlere veya hayır kurumlarına sadaka olarak verilmesi bu mesuliyeti ortadan kaldırmaz.
Dubai vergi cenneti olmakla beraber birçok yabancı yatırımcıyı da ülkesine çekmektedir.
Kelime anlamı olarak kıyıdan uzak anlamına gelen offshore, ekonomide kaba bir tabir ile vergiden uzak anlamına gelmektedir. Vergilerin yüksek olduğu ülkelerde (Türkiye, Avrupa Birliği vs) yaşayan vatandaşlar, vergi ödememek için ticari faaliyetlerini o ülkenin dışında sürdürerek vergi ödemekten kurtulurlar.
Türkiye'ye KDV vergisi TBMM tarafından 3065 sayılı yasa ile 25/10/1984 tarihinde kabul edilip, 02/11/1984 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış, 01/01/1985 tarihinden itibaren yürürlüğe konmuştur.
Bu çerçevede verginin konulması, değiĢtirilmesi ve kaldırılması yetkisi yasama organı olan TBMM‟dedir.
Buna göre 2022 yılı vergi gelirleri 2 trilyon 353 milyar TL olarak gerçekleşti.
Televizyoncu Acun Ilıcalı 7 milyon 977 bin 843 liralık vergiyle 38. sıradan 42. sıraya geriledi.
7 MİLYON 168 BİN TL ÖDEDİ
Büyük bir başarıya ulaşan Selin Ciğerci, 7 milyon 168 bin TL vergi ödeyerek Türkiye'nin iş kadınları sıralamasında ilk 20'ye girdi.
Listenin 2. sırasında 26 milyon 107 bin 488 lira vergi tahakkuk ettirilen Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç yer aldı. Gelir Vergisi rekortmenleri sıralamasında Arsel ve Koç'u yine Koç ailesinden Suna Kıraç, Mustafa Koç ve Ömer Koç izledi.
2022'nin sıralaması netleşti
IMF Dünya Ekonomik Görünümü veri setine göre, 2021 yılında 817,5 milyar dolar gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) ile 19'uncu büyük ekonomi olan Türkiye, 2022 yılında da 905,5 milyar dolarlık GSYH ile yine aynı sırada yer aldı.
Uluslararası Vergi Rekabeti Endeksi uyarınca ülkelerin 2021 yılındaki sıralaması Estonya sekiz yıldır bu endeks sıralamasında OECD ülkeleri arasındaki en iyi vergi yasalarına sahip ülke konumundadır.
En yüksek standart KDV oranlarına sahip AB ülkeleri Macaristan (%27), Hırvatistan, Danimarka ve İsveç'tir (hepsinde %25). Lüksemburg %16 ile en düşük standart KDV oranını uygularken, onu Malta (%18), Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya ve Romanya (tümünde %19 ile) izliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri