Vergi cezasına ve vergi borcuna itirazı ancak ve ancak ödeme emri şahsın eline ulaştıktan 7 gün içerisinde yapılabilir. Bu süre içinde tahsil işlemini yapacak dairenin bulunduğu yer vergi mahkemesinde itiraz işlerine bakan vergi itiraz komisyonu görevlidir.
Uzlaşma talep edilebilecek bir konu değil ise ya da mükellef, uzlaşma istemiyorsa bu durumda 30 günlük süre içerisinde İYUK'ta belirtildiği üzere vergi cezasına itiraz için Vergi Mahkemesi'nde dava açılması mümkündür.
Kendisine vergi cezası ihbarnamesi tebliğ edilen mükellef veya ceza sorumlusu, bu cezaya karşı vergi mahkemeleri nezdinde dava açmak suretiyle itirazda bulunabilir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Vergi borcuna itiraz etmek için vergi borcuna itiraz dava dilekçesi yazmanız gerekmektedir. Vergi borcuna itiraz dilekçesi; vergi tahsil dairesinin bulunduğu yerin Vergi Mahkemesi'ne yapılır. Mahkeme 7 gün içinde karara varır. Eğer itiraz kabul edilirse artık meblağı ödemelere gerek kalmaz.
İlgili 39 soru bulundu
Vergi hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü için öngörülen görevli mahkeme, 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu gereğince Vergi Mahkemeleridir.
Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir. Keza e devlet üzerinden de bu ihbarlarının yapılabilmesi mümkündür.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
31 Aralık 2022 tarihinden önce borç kapsamına giren ve 2 bin TL altı olan borçlar, vergi daireleri tarafından otomatik olarak silinecek. Bunun için vatandaşların ekstra bir takip ya da başvuru yapması da gerekmeyecek.
Takipli Vergi Borcu Ne Zaman İcraya Düşer? Takipli vergi borcu ödenmediği takdirde icra ve haciz işlemleri başlatılmaktadır. Takipli vergi borcu için icra tebligatının ardından 15 gün içerisinde işlem yapılması gerekir.
Vergi ziyaı cezalarına karşı, ceza ihbarnamesinin mükellef veya sorumlulara tebliğinden itibaren 30 gün içinde vergi mahkemesinde iptal davası açılmalıdır. Bununla birlikte aynı süre içerisinde öncelikle vergi dairesine itiraz başvurusu yapıldığı takdirde dava açma süresi kendiliğinden duracaktır.
Vergi borcundan dolayı hapse girilmez. Ancak, ödeme emri tebliği üzerine 15 gün içinde ödeme yapılmaz ve mal beyanında da bulunulmazsa, mükellef mal beyanında bulununcaya kadar, 3 ayı aşmamak üzere, tazyik hapsi ile cezalandırılır.
Ve hukuken ödemek zorunda olmadığı ancak kendisine tebliğ edilen vergi borcunu ortadan kaldırabilir. Tabii süresi içinde dava açması koşuluyla. Ahmet ödeme emrini tebliğ aldığı tarihi takip eden günden başlamak üzere 15 gün içinde Vergi Mahkemesinde dava açmalıdır. Bu davayı bir dilekçe ile (dava dilekçesi) açmalıdır.
İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaptıktan sonra, vergi ceza ihbarnamesi indirim talep dilekçesi, "İşlem Başlat/Vergi İşlemleri/Vergi Ceza İhbarnamesi İndirim/Uzlaşma Talebi Dilekçesi" adımından oluşturularak, vergi dairesine elektronik ortamda iletilmektedir.
Cezalarda İndirim Oranları Nedir? Vergi Ziyaı, Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezalarının yarısı (%50), Uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergi veya vergi farkının tamamı ile vergi cezalarının %75'i ödeme süreleri içinde ödenirse üzerinde uzlaşılan cezanın %25'i, indirilir.
İhbarname en basit ifadesiyle, vergi cezası kesilen kişiye yapılan detaylı bildirimdir. Bu bildirimde, vergi cezası kesilen kişi, verginin türü, verginin aslı ve cezası olan miktarı, hukuki dayanağı olan vergi inceleme raporu ya da takdir komisyon bilgileri, dava açma yeri yer alır.
2023 yılında milyonlarca mükellefi ilgilendiren yapılandırma süreci nedir? Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen vergi affı düzenlemesi Resmî Gazete'de yayımlanarak yasalaştı.
Kamuoyunda vergi affı/barışı olarak da bilinen 7440 Sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun" 12 Mart 2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Vergi alacakları tahsil zaman aşımına uğramış olsa bile yapılacak ödeme geçerlidir. Bu nedenle vergi daireleri, mahkeme ilamı ya da başkanlık emri bulunmadığı sürece tahsil zaman aşımına uğrayan vergi borçlarını silmemektedir.
Ödeme: Vergi cezalarının ödeme zamanında ödenmesi ile cezaları kalkar. Ölüm: Vergi mükellefinin ölümü ile vergi cezası düşer. Zamanaşımı: Zamanaşımı süresinin dolması ile vergi cezaları sona erer. Uzlaşma: Vergi kaçakçılığı suçu dışındaki vergi ziyaı cezalarında vergi dairesi ile mükellef uzlaşabilir.
Dr.,Yüksel Cihan Arş. Gör., İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Araştırma Merkezi Konferansları, 54. Seri/Yıl: 2010)noktalarında toplanmaktadır. Vergi afları bir çok kesim tarafından tenkide uğramasına karşın, son 92 yılda ortalama 33 ayda bir çıkartılmaktadır.
Bu tür vergi suçlarında suçun saptanması ve yaptırım uygulanması ceza mahkemelerinin görevi içinde olup, vergi idaresinin "suç duyurusunda bulunma" veya "mütalaa verme" (VUK. m. 367) dışında inisiyatifi bulunmamaktadır.
Vergi suçları dolayısıyla görülen dava bir ceza davası olup asliye ceza mahkemesi tarafından verilen hükümlere karşı, hükmün açıklanmasından itibaren 7 gün içinde istinaf yoluna yani Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesine başvurulabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri