Zeytinyağının hasat zamanı kalitesinin belirlenmesinde oldukça önemli bir yere sahip. Erken hasat zeytinyağı, tam olgunlaşmayan zeytinlerin soğuk sıkım yönteminden geçirilerek elde edilmesidir. Erken hasat zeytinyağının elde edilmesi zahmetli bir süreçtir. Olgunlaşmamış zeytinlerin el ile toplanması mümkün değildir.
Erken hasat zeytinyağı için elde edilen zeytin olgunlaşmamış yani yeşil, meyvemsi tatta ve düşük asitli bir yapıda olur. Ancak diğer zeytinyağlarında yağ miktarı daha fazla olurken erken hasat zeytinyağında ya miktarı daha az olmaktadır.
Erken hasat zeytinyağı, henüz tam olarak olgunlaşmamış olan zeytinlerin soğuk sıkım yönteminden geçirilerek yapılmasıdır. Erken hasat zeytinyağı oldukça kaliteli olsa da, işlemin süreci oldukça zahmetli. Bu sebeple de nadir bulunan ilk hasat zeytinyağı, diğer zeytinyağlarından daha az bulunur ve çok daha kalitelidir.
İçerik bakımından erken hasat zeytinyağı daha kıymetli ve zengin olduğu için çiğ tüketilmesi tavsiye edilirken, olgun hasattan üretilen zeytinyağı yemeklerde kullanım için daha uygundur. Zeytinyağı alırken nelere dikkat edilmelidir? Hasat tarihi 12 aydan eski olan zeytinyağı tüketilmemelidir.
Erken hasat zeytinyağı, sızma zeytinyağının aromatik lezzetine sahiptir. Hem sıcak hem de soğuk yemeklerde kullanılabilir. Özellikle kahvaltı, salata gibi soğuk lezzetlerde kullanılmakla birlikte zeytinin yoğun aromasından faydalanmak için fırın, ocak ya da ızgara tariflerde tercih edilebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Zeytinyağının hasat zamanı, kalitesi üzerinde oldukça etkilidir. Zeytinyağına göre daha düşük asidite özelliği olan erken hasat zeytinyağının, kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olma, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi faydaları bulunur.
Erken hasat edilen (eylül-ekim aylarında) zeytinden çıkarılan yağ yeşil, meyvemsi tatta ve düşük asitli bir yapıdayken, geç hasatta (kasım-aralık aylarında) olgunlaşan meyveden çıkarılan yağ miktar olarak fazla, sarı renkli ve yüksek asitlidir.
Daha erken yapılan hasat da yani yeşil zeytinden elde edilen yağın asit derecesi daha düşük olur. Zeytinler yeşil olduğu için yağ tadı biraz daha acı olabilir. Yağ oranı da daha düşük olabilir.
2- Oleuropein kaynaklı acımsılık : Zeytinin doğal yapısında bulunan oleuropein, özellikle taze sıkımı yapılmış soğuk sıkım erken hasat zeytinyağında yoğun miktarda bulunur. Bu acımsı tat size rahatsızlık vermez, kötü koku ya da ağırlık yoktur. Sadece dilin etrafında oluşan acımsı bir tat vardır.
Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinlerden üretilir. Erken hasat zeytinler henüz daha toprağa düşmeden toplanır ve aynı gün içerisinde öğütülerek zeytinyağına dönüşür. İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını koklayarak anlamak mümkündür. Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır.
En iyi zeytinyağı markalarına gelecek olursak; Farm34, Monteida, Mavras, Kristal, Tariş, Palamidas, Nily, Avilo, Komili ve özellikle karaciğeri temizleyen, kalbi koruyan, metabolizmayı hızlandıran, kemikleri güçlendiren, saçı besleyen, yorgunluk ve stresi hafifleten en kaliteli zeytinyağı markaları arasında yer alıyor.
İlk sıkımda hamurdan çıkacağı kadar yağ çıktıktan sonra ikinci sıkıma geçilir. İkinci sıkımda pres (mengene) altında bulunan içi zeytin hamuru dolu torbaların üzerine 25-30 derece sıcaklıkta su dökülür. Sıcak su, zeytin hamurunun içindeki yağı söküp alır. Presin altındaki kaplara su ile karışmış zeytinyağı akar.
Türk mutfağında, sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılıyor. Riviera zeytinyağının oleik asit değeri maksimum 1,5 olup, sızma zeytinyağıyla karşılaştırıldığında aroması baskın olarak hissedilmiyor. Dolayısıyla bu zeytinyağı çeşidi, yiyeceklerin içindeki diğer malzemelerin tadını da bastırmıyor.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Özetle; zeytinliklere gidip henüz olgunlaşmamış ve zeytin taneleri hala yeşilken hasat eder, 27˚C altındaki sıcaklıkta hamuru yoğurur ve en son çıkan yağda da sıcaklığı 27˚C altında ölçerseniz erken hasat soğuk sıkım naturel sızma zeytinyağı elde etmiş olursunuz.
Bununla birlikte soğuk sıkım zeytinyağı aşağıdaki faydaları sağlamaktadır: Kemikleri güçlendirir Karaciğeri temizler Sindirimi düzenler Stresi azaltır Saçın ve cildin canlı ve diri görünmesini sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur. Bağırsakları düzene sokar, metabolizma dengesinin oluşmasını sağlar.
Özellikle polifenol açısından zengin olması zeytinyağı tüketiminin fazla olmasında etkenken, bekledikçe polifenollerin etkisi azalır. Genellikle sızma zeytinyağına hasattan 2 yıl sonraya kadar raf ömrü verilir. Zeytinyağı bekledikçe tadında değişiklikler meydana gelebilir ama kişiyi zehirlemez.
Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Özellikle lezzetli tat ve aromatik koku, zeytinyağı seçiminde aranan koşulların başında geliyor. Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor.
Erken hasat zeytinyağı için gereken zeytinler eylül ve ekim aylarında toplanır. Zeytinin yeşil şekli ile işlemden geçmesi sonucu sofralarınıza lezzet katan yağlar hazırlanır. Meyvemsi aroması ile ön plana çıkan erken hasat zeytinyağları yüksek aroması ve düşük asit oranı ile lezzetini ikiye katlıyor.
Meyve oluşumundan itibaren alınan yağış, zeytinde büyümeyi ve yağlanmayı sağlıyor. Bu nedenle üreticiler hasat için yağmuru bekliyordu. Birkaç gündür Marmara ve Ege Bölgesi'ni etkileyen yağışlarla soluk alan üreticiler, yılın oldukça kurak geçtiğini anlattı.
Hasadın bitiminden Şubat-Mart aylarına kadar devam eden kış dinlenme döneminde su gereksinimi en düşük seviyededir. İlkbaharda yeni sürgün ve somakların oluşmaya başladığı dönemde topraktaki suyun yeterli düzeyde olması arzulanır.
En iyi zeytinyağları, asit oranı olarak yüzde 0,1 ila 1 arası asit oranına sahip zeytinyağlarından oluşuyor. Asit oranı yüzde 0 ila 0,8 arasında olan zeytinyağlarına “natürel sızma” adı veriliyor. Asit miktarı yüzde 0,8 ila 2 arasında olduğunda ise bu zeytinyağları "natürel birinci" olarak adlandırılıyor.
Zeytinyağı, uygun koşullarda saklandığında ortalama 18-24 aya kadar dayanır.
Evet! Bir zeytinyağı fabrikada işlem görmeden doğal yöntemlerle üretilmişse ve hakiki ise donar. Donmayan zeytinyağlar, zeytinyağ donmuyorsa mevsim şartlarına ve zeytinyağının gördüğü işleme göre değişkenlik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri