Vergi daireleri, son günlerde iş değiştiren veya birden fazla işyerinden ücret alan binlerce kişiyi gelir durumundan tespit ederek tebligat gönderiyor ve görüşmeye çağırıyor.
Vergi İncelemesi Yapmaya Yetkili Kişiler
Yasanın yetkilendirdiği bu kişiler, vergi müfettişleri, vergi müfettiş yardımcıları, ilin en büyük mal memuru, vergi dairesi müdürleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlardan ibarettir.
Madde 5- Vergi daireleri, vergi kanunları ve özel kanunlar ile bu kanunlara dayanılarak Maliye Bakanlığınca belli edilen kamu gelirleri ile ilgili mükellefi tesbit, tarh, tahakkuk, tecil, tahsil, terkin, ödeme, iade ve muhasebe işlemlerini yürütür.
Türkiye'de vergi denetimi, yoklama, inceleme, arama ve bilgi toplama olmak üzere dört çeşittir. Bunlardan yoklama, vergilendirme ile ilgili maddi olayların tespiti, inceleme ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunun tespiti, arama vergi kaçakçılığı suçuyla bağlantılı delillerin tespitine yöneliktir.
Gelir Vergisi iki taksitle ödenir. Eğer gelir sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan oluşmuyorsa ilk taksit mart ayı sonuna kadar, ikinci taksit temmuz ayı sonuna kadar ödenir.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Başlıca vergi suçları, usulsüzlük, vergi ziyaı ve kaçakçılık cezalarıdır. Usulsüzlük cezaları ile yasaya aykırı uygulamalar cezalandırılmaktadır. Ancak usulsüzlük devletin vergi kaybına yol açıyorsa vergi ziyaı cezası uygulanacaktır. Vergi kaçakçılığının tespit edildiği hallerde, bu Kanun temelinde kovuşturulmaktadır.
Vergi denetiminin amacı, mükelleflerin vergi kaçırmaya yönelmelerini önlemenin yanında vergi kaybını bertaraf edecek şekilde mükelleflerin doğru beyanda bulunmalarını da sağlamaktadır (Oğuztürk ve Ünal, 2015:210; Özer, 1970:1668).
Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye dönük olarak VİMER'in hizmet ağı genişletiliyor. Buna göre vatandaşlar, bugünden itibaren "Alo Maliye 189" yerine "444 0 189" numaralı hattan VİMER'i arayarak, vergi kayıp ve kaçağı ihbarlarını telefonla yapabilecek.
Genellikle vergi dairesi başvurusu yapıldıktan sonra bir hafta içinde vergi dairesi çalışanları yoklamaya geliyor. İşlem son derece kısa ve kolay. Genelde kimlik kontrolü sonrası ne iş yapacağınız hakkında kısa bir bilgi aldıktan sonra tabletten gösterilen yeri imzalayıp süreci tamamlıyorsunuz.
Mükellefiyetin doğuşunun tespiti bakımından önem arz eden ilk bildirim, işe başlama bildirimi olup, işe başlanıldıktan sonra oluşan adres değişiklikleri, iş değişiklikleri ve işi bırakma gibi haller de yine mükellefler tarafından bağlı olunan vergi dairelerine bildirmekle yükümlü oldukları konular arasında yer ...
Vergi İncelemesi
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 138'inci maddesine göre; Vergi incelemesinin ne zaman yapılacağının evvelden haber verilmesi mecburi değildir. İnceleme, neticesi alınmamış hesap dönemi de dâhil olmak üzere, tarh zamanaşımı süresi sonuna kadar her zaman yapılabilir.
Vergi İncelemesi
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 134'üncü maddesine göre; “Vergi incelemesinden maksat, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak tespit etmek sağlamaktır.
Genel olarak vergi terkini, tahakkuk etmiş veya tahsil edilmiş bir verginin, tahakkuk kaydının iptali yahut tahsil edilen verginin mükellefe red ve iadesi suretiyle vergi alacağını ortadan kaldıran bir işlemdir. Vergi borcu, hata düzeltme, uzlaşma, yargı kararı, ölüm, ceza indirimi ve af gibi nedenlerde de sona erer.
Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 8. maddesindeki bilgilere göre üzerine vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişiler, vergi mükellefidir. Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından alacaklı vergi dairesine karşı muhataptır.
Vergi usul kanuna göre sınırlı inceleme ve tam inceleme olmak üzere iki tür vergi incelemesi bulunuyor. Tam inceleme de zamanaşımı süresi içindeki her çeşit vergi incelenebilirken, sınırlı incelemede ise sadece bir vergi türü için inceleme yapılabiliyor.
Vergi gelirlerindeki artış, insanların ve şirketlerin gelirindeki, tüketimlerindeki artışı, devlet harcamalarının dağılımı ise, hükümetin topladığı paraların nerelere harcandığını gösterir.
İncelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde (Mülga ibare:RG-7/4/2021-31447) en fazla altı ay (Ek ibare:RG-7/4/2021-31447) , katma değer vergisi iade incelemelerinde ise en fazla üç ay içinde incelemenin bitirilmesi esastır.
Vergi Ziyaı Cezası Nedir? Vergi ziyaı, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi yüzünden, verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesini veya eksik tahakkuk ettirilmesi sonucu vergi kaybına neden olan mali nitelikte bir kabahattir (VUK m. 341).
Borcun vergisi yok, bağışın vergisi var.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
Vergi borcundan dolayı hapse girilmez. Ancak, ödeme emri tebliği üzerine 15 gün içinde ödeme yapılmaz ve mal beyanında da bulunulmazsa, mükellef mal beyanında bulununcaya kadar, 3 ayı aşmamak üzere, tazyik hapsi ile cezalandırılır.
Zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkmasıdır. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade eder. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.
Gelir vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan gelir vergisi, yılda iki kere mart ve temmuz aylarında iki eşit taksit olmak üzere ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri