Savcının ifadeye çağırma süresi eğer zorla getirme kararı verildiyse 24 saattir. Bu süre içerisinde kişinin hazır bulundurulması gerekir.
Bu süreç bazen bir ayda sonuçlanabileceği gibi bazı durumlarda ise bir yıl bile sürebilmektedir. Bireyler, savcılığa suç duyurusu sonuçları ile ilgili süreci, suç duyurusu yaptıklarında kendilerine verilen soruşturma numarası ile takip edebilmektedir.
Polis/savcılık bir suç duyurusu varsa tahmini olarak ne kadar sürede şüpheliyi ifade için çağırır? Savcılığın çalışma hızına göre ifadeye çağrılma süresi 1 hafta ile 1 ay arasında değişir. İfade sonrası savcılık delil toplar.
Bu kişi gerek polis durdurma noktalarında yakalanabilir, gerekse işyerinden – konutundan alınarak getirilir. Tabi zorla getirilen kişinin en geç 24 saat içerisinde ifadesinin alınması gerekir. Aksi halde kişinin salıverilmesi zorunludur. İfadeye Ne Zaman Gidilmeli: İfadeye çağrılmak hemen o an gitmeyi gerektirmez.
Şüpheliyi ifade vermeye çağırma, şüphelinin öncelikle emniyet müdürlüğüne, jandarmaya, polis merkezine veya savcılığa davet edilmesi suretiyle olur. İfadesi alınacak kişi davetiye ile çağrılır; çağrılan kişiye çağrılma nedeni açıkça belirtilir; gelmezse zorla getirileceği yazılır (CMK m.145).
İlgili 24 soru bulundu
Keza mahkeme aşamasında da kişinin beyanına başvurulabilir. Kolluk görevlileri ifade alınması hususundaki talimat kendilerince ulaşınca uygun bir süre içerisinde kişiyi ifadeye çağırır. Bu süre değişebilemekle birlikte ortalama 7-10 gün sürebilecektir.
Zira avukat ifade esnasında ifadeye müdahale etmez, ifade bizatihi şüpheli tarafından verilir. Bu sebeple ifade öncesi avukat ile müvekkilinin görüşmesi son derece hayatidir. Sonuç olarak ilk ifadenin bir müdafi nezaretinde ve yukarıda anlattığımız bilgiler ışığında verilmesi sağlıklı bir savunmanın ilk aşamasıdır.
Polis/savcılık bir suç duyurusu varsa tahmini olarak ne kadar sürede şüpheliyi ifade için çağırır? Savcılığın çalışma hızına göre ifadeye çağrılma süresi 1 hafta ile 1 ay arasında değişir. İfade sonrası savcılık delil toplar.
Hakkınızda şikayetolup olmadığını TC kimlik numaranız ile savcılık ön bürolarında sorgu yaptırarak öğrenebilirsiniz.
Suç duyurusu ile soruşturma aşamasının ilk adımı atılır. Bu aşamadan sonra savcı suç duyurusu dilekçesini inceler gerek görürse soruşturma başlatır ve yine gerek görürse bir iddianame düzenler. İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle de ceza davası açılmış olur.
Hakkınızdaki şikayeti e-devlet üzerinden göremezsiniz. Çünkü soruşturma gizlidir.
En İyi Cevaplar. Seninle uğraşma çeşidine göre değişir. Uyarılmasını istersen karakola çekilir, hakkında tutanak tutulur ve sen şikayetinden şartlı vazgeçersen salınır. Yok şikayetinde ısrar edersen savcılığa sevkedilir, sana karşı yapılanın kişisel haklarına karşı olduğunu hükmederse mahkemeye sevkeder.
Sürmekte olan davanızla ilgili bilgi almak istediğinizde yapmanız gereken tek şey e-devlet üzerinden dosya sorgulama işlemi yapmak olur. Dilerseniz Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın web sitesi olan www.yargitaycb.gov.tr adresine giriş yaparak sayfadaki dosya sorgu bölümüne de tıklayabilirsiniz.
Şikayetin ne zaman sonuçlanacağı olaya göre değişiklik göstermekle birlikte bu süreç ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında sürmektedir.
Adliyeden Bir Kâğıt Geldi! Mahkeme, Cumhuriyet Savcılığı veya icra dairelerinden size gelen her “kâğıt” resmi bir işlem hakkında size bilgi vermek için gönderilmiştir. Bu kurumlar tarafından gönderilen kâğıda da “Tebligat” adı verilir.
Yaptığınız suç duyurusu hakkında mahkemeye iddianame düzenlenip dava açılır ise anca öyle görürsünüz. Başka türlü takibi olmaz. Gider savcılık kaleminden sorar öğrenirsiniz. Soruşturma dosyaları yani savcılık aşamasında olan ve sulh ceza dosyalarının e devlet üzerinden takip edilmesi mümkün değildir.
Savcılığa şikayet dilekçesinin herhangi bir ücreti yoktur. Suçun mağduru olan kişiler tarafından yapılacak başvuru ile süreç herhangi bir masrafa tabi olmaksızın başlayacaktır. Sadece savcılığa şikayet dilekçesi ceza avukatı ile hazırlanması durumunda avukatın alacağı ücret olacaktır.
Kişinin asılsız şikayet ve ihbarda bulunması SUÇ UYDURMA SUÇU kapsamına girer. Kişi burada işlenmediğini bildiği bir suçu işlenmiş gibi ihbar ve şikayet eder. Suç uydurma suçu soyut tehlike suçu olduğundan herhangi bir zarar meydana gelmiş olmasa dahi suç unsuru oluşur.
Şikayetçi Olduktan Sonra Mahkeme Ne Zaman başlar? Her şikâyetin farklı davalar içermesine bağlı olarak mahkemeye ulaştırma süresi ortalama 1 yıl sürmektedir. Şikayetçi olduktan sonra soruşturma ve kovuşturma evresi başlar. Soruşturma evresi delillerin toplandığı süreçtir.
Kişi şikayetçi olduktan sonra mahkeme süreci nasıl işler? Sorusunun cevabı ise sırasıyla ilk başta savcı tarafından soruşturma yapılır devamında eğer gerekli şartlar oluşursa iddianame düzenler ve kovuşturma aşamasına geçilir.
Şikayet Süresi Ne Kadardır? (TCK md. 73/1) Şikayet süresi, mağdurun 'fiil' ve 'faili' öğrenmesinden itibaren 6 aydır. Müştekinin şikayet hakkını kullanabilmesi için hem faili hem de fiili öğrenmesi gerekir.
Teşhis, şüpheli veya sanığın kim olduğunun/kimliğinin tespit edilebilmesi veya suçun gerçek faili olup olmadığının tespiti amacıyla kendisinin veya fotoğrafının mağdur veya tanıklara gösterilmesi suretiyle yapılan bir işlemdir.
Sulh ceza hakimliğindeki sorgu sırasında cübbe giymeniz gerektiğinden cübbenizi yanınızda taşımanızı öneririm. Mesai saatleri içinde adliyelerde bulunan baro odalarından 1 TL karşılığında cübbe kiralamak da mümkün.
İfadeye çağrıldığınız halde gitmezseniz hakkınızda gözaltı kararı verilebileceği gibi hakkınızda yakalama kararı da çıkartılabilir. Dolayısıyla herhangi bir soruşturma nedeniyle ifadeye çağrılma durumu söz konusu olduğunda süreci uzatmamak yeğlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri