Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir. Keza e devlet üzerinden de bu ihbarlarının yapılabilmesi mümkündür.
inceleme konusu yapılmayacaktır. İhbar ve şikâyetler ile ilgili başvurular, Maliye Bakanlığı'na ve Gelir İdaresi Başkanlığına verilebileceği gibi, Vergi Denetim Kurulu'na, Vergi Dairesi Müdürlükleri ile bu işle görevlendirilen Müdürlüklere (İhbar ve Şikâyetleri Değerlendirme Müdürlüğü gibi) de yapılabilir.
Gerekli şartları taşıyan ve somut bilgi ve belgelerle desteklenen ihbar dilekçeleri incelemeye sevk edilmekte ve düzenlenen rapor sonucunda, ihbarcının katkısı dikkate alınarak tahakkuk eden vergi ve vergi ziyaı cezası tutarı üzerinden %10 oranında ihbar ikramiyesi ödenmektedir.
Vergi Ihbarı Asılsız Çıkarsa Vergi İhbarının Asılsız Çıkması
Vergi kaçakçılığı ihbarında bulunan kişinin kimliğinin gizli tutulması gerçek ihbar olduğu müddetçe geçerli olacaktır. Aksi halde asılsız ihbar sonucu muhbir kimliğinin gizli tutulmasından yararlanamaz. Vergi Usul Kanunu 142.
Ayrıca Vergi İletişim Merkezi hattından (189), vergisel konularda danışma, ihbar yönetimi ve MTV işlemlerine ilişkin bilgi alabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye dönük olarak VİMER'in hizmet ağı genişletiliyor. Buna göre vatandaşlar, bugünden itibaren "Alo Maliye 189" yerine "444 0 189" numaralı hattan VİMER'i arayarak, vergi kayıp ve kaçağı ihbarlarını telefonla yapabilecek.
Kira gelirini kaçırma, kazan
Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Ayrıca, gecikilen her ay için yüzde 1,40 oranında gecikme faizi talep edilir. Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizi, tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenir.
Yapılan tüm ihbarların gerçek kabul edildiği 155 POLİS İMDAT HATTI'nda alınan ihbar sisteme geçilir ve gelen tüm ihbarlar gizlilik derecesiyle kayıt altına alınır ve ihbarı veren vatandaşın kimliği kesinlikle başkaları ile paylaşılmaz. 155 Polis İmdat Hattı'na gerekli tüm bilgilerin verilmesi ve delillenip işlemin ...
Defter Belge ve Kayıtlarda Sahtecilik: Vergilerin hesaplanmasına ilişkin bilgilerin yer aldığı defter, belge veya kayıtların yok edilmesi, yok edilen sayfaların değiştirilerek farklı sayfaların eklenmesine yönelik fiiller vergi kaçakçılığı suçunu oluşturur.
Vergi kaçakçılığı oluşan fiil halinde ya da sahte fatura/belge/defter hazırlama durumunda vergi kaçakçılığı suçunun tespit edilmesi için vergi suçları incelemesi yapılmaktadır. Vergi kaçakçılığı suçlarını tespit etmek, ortaya çıkarmak için vergi incelemesini müfettişler hazırlamaktadır.
VERGİ KAÇIRMA SUÇU VUK 359
2) Defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar, Hakkında on sekiz aydan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
c- İsimsiz ihbarlarda, vergi incelemesi tamamlanmadan ihbarcının kimliği açıklanmalıdır. İnceleme tamamlandıktan sonra, ihbarcının kimliğini doğrulaması durumunda dahi vergi ihbar ikramiyesi ödenmez. ç- İhbarda bulunan kişi, inceleme tamamlanmadan önce ihbarını geri çekmemelidir.
Vergi kaçakçılığı suçu işleyen kişi 18 aydan 5 yıla kadar hapis cezası alabilir. Bu suç çeşitli biçimlerde işlendiğinde verilecek cezalarda da değişiklik olur.
Türkiye'nin her yerinden ALO 136 numarası arandığında Gümrükler Muhafaza Kaçakçılık İhbar Hattı karşınızda. Yapacağınız ihbarlar ile kaçakçılara ve kaçakçılığa duyarsız kalmayın.
4▪ İhbar ikramiyesi kimlere verilmez? 1905 sayılı Kanun'a göre, mal memurları (Hazine ve Maliye Bakanlığı mensupları) ile takdir komisyonu üyelerine ve vergilerin tahakkuk işlemlerinde görevli olanlara ihbar ikramiyesi ödenmez.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda bulunan sanayi ürünlerine ilişkin ihbar ve şikayetlerin Türkiye'nin her yerinden doğrudan ilgili birimlere yapılabilmesini sağlayan Alo 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikâyet Hattı aktif olarak hizmet veriyor.
Yukarıdaki cezalar gözetildiğinde 2004 tarihli ve 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkında Kanun'nun 37 10. ve 11. maddelerine göre vergi kaçakçılığı suçlarında görevli yargı mercii “Asliye Ceza Mahkemesi” olacaktır.
Asılsız ihbar veya şikayet başvurusu yapılması halinde savcılık veya kolluk tarafından soruşturma başlatılması şart olmayıp, ihbar veya şikayetin objektif olarak soruşturma başlatmaya elverişli nitelikte olması suç uydurma suçunun meydana gelmesi için yeterlidir.
İhbar isimsiz olmalı mıdır? Çalışanlar bütün ihbarların gizli tutulacağından emin olmalıdırlar. Bir güven atmosferi oluşturabilmeniz durumunda isimsiz ihbar gerekli olmayabilecektir. Bazı daha ciddi durumlarda isim verilmemesi önemli olabilecektir.
Bu tür suç duyuruları yazılı olabileceği gibi sözlü de olabilir. Duyuruda bulunan ismini verebileceği gibi, ismini gizli de tutabilir, Suç duyurusunda şüphelenilen kişinin ismini vermek gerekli değildir, bilinmeyen bir kişi de ihbar edilebilir.
Ev sahibi şikayet hattı üzerinden ya da diğer kanallar üzerinden ev sahipleri resmi kurumlara şikayet edilebiliyor. Ev sahipleri ile fahiş kira artışı ya da diğer konularda anlaşmazlık yaşayan kiracıların CİMER üzerinden şikayet taleplerini ilgili kurumlara iletmeleri mümkündür.
Emlak Vergisi Borcu Ödenmezse Ne Olur, Emlak Vergisi Ödemek Zorunlu Mu? Yani emlak vergisi ödemeyen kişiler aylık yüzde 2 oranında ceza ile karşı karşıya kalıyorlar. 1319 sayılı emlak vergisi kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor.
Kira Geliri Beyan Edilmezse Ne Olur, Cezası Var mı? Bu noktada, mükelleflerin ödemesi gereken gelir vergisi tutarı zaten kamu idaresi tarafından tahsis edilir. Ancak bununla beraber, ödenmesi gereken vergi tutarının bir katı nispetinde vergi ziyaı cezası kesilecektir ve ayrıca gecikme faizi tahsis edilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri