Bezelyenin güzel rengini kaybetmemesi için pişirme esnasında suyuna bir tutam karbonat ya da birkaç damla sirke ekleyebilirsiniz. Böylece hem rengini hem de lezzetini kaybetmemiş bir bezelye yemeği hazırlayabilirsiniz.
Taze bezelyenin haşlanma süresi ise yaklaşık 15 dakikayı bulur. Dondurucudan yeni çıkarılmış ve buzla kaplı bezelyelerin pişirilmesi ise doğal olarak biraz daha uzun sürer. Düdüklüde haşlandığı takdirde 15-20 dakikada pişer.
Kuru bezelyeyi de diğer bakliyat ürünlerinde olduğu gibi düdüklü tencerede haşlayabilirsiniz. Veya kapaklı bir tencerede kaynayana dek bekleyebilirsiniz. Kaynar kaynamaz, ateşi kısıp buharın çıkması için kapağı hafifçe aralayarak 90 dakika boyunca ya da yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
İlgili 20 soru bulundu
Bezelyeleri ayıklayıp yıkıyoruz. Büyük bir tencereye su ve tuz ilave edip kaynatıyoruz. Metal bir süzgece bezelyelerin bir kısmını koyup kaynayan suya batırıp beş dakika tutuyoruz.
Tuz ve karabiberi ekleyip (şekeri de katabilirsiniz) tencerenin kapağını kapatın. 5 dakika kadar kendi suyu ve buharıyla pişirip sıcak suyunu katın. Tekrar kapağını kapayın ve kaynayınca altını kısın. Yaklaşık 30-35 dakika bezelyeler iyice yumuşayıncaya dek pişirin. Ilınınca servis tabağına alıp, ikram edin.
Haşlanan bezelyeler önceden soğutulan suyun içine atılarak şoklanır. Soğuk suda 1 dakika beklettikten sonra suyu süzüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atarak muhafaza edilebilir.
Yalnız dikkat, bezelyeleri kaynar suda da buzlu suda da 2 dakikada fazla tutmamalısınız. Sıcak suda fazla kalırsa rengi haki yeşiline dönmeye ve bezelye taneleri aniden pişmeye başlayacağı için büzüşür.
Sebzelerin parlak renkte olması için
Pişirme suyuna çok az miktarda Dr. Oetker Karbonat eklenen bezelye ve diğer yeşil sebzelerin renkleri yeşil kalır.
Bezelyeleri ayıklayarak sudan geçirelim. Biraz bekleyip suyu süzülünce buzdolabı poşetlerine doldurarak derin dondurucuya kaldıralım. Kışın yemeklerde ve salatalarda afiyetle kullanabilirsiniz.
Güzelce karıştırın. Son olarak sıcak suyu ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte 40 dakika pişirin. Tüm sebzeler yumuşayınca yemeğiniz hazır olacaktır.
Bu enzim özellikle bezelye ve yeşil fasulye gibi sebzelerde tadın bozulmasının başlıca nedenidir. Birçok meyve ve sebzede bulunan liyaz ve izomeraz enzimleri de ürünlerin acımsı bir tat almasından sorumludur.
Haşlama suyuna karbonat veya şeker ekleyin
Kaynayan suya az miktarda karbonat ve şeker atmak renklerin canlı kalmasına yardımcı olur.
Bezelyeleri koyduktan sonra rendelenmiş domatesi ekliyoruz 1-2 kere karıştırıp sıcak suyu üzerine hafif çıkacak kadar koyuyoruz. Tuzu ve küp şekeri koyup düdüklünün kapağını kapatıyoruz. Benim düdüklüm de 20 dk da pişiyor. Dilerseniz pişirirken karabiber kırmızı toz biber veya sebze baharatı ekleyebilirsiniz.
Bezelye Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır? Tencereye yağ konur soğan ve sarımsak kavrulur. Sonra havuç patates ve biberler eklenir iyice kavrulur, salça eklenir. Bezelyeler de eklenir ve karıştırılır.
Sebzelerin çok kalabalık bir şekilde haşlanması besin değeri ve renk kayıplarına neden olur. Çok fazla malzemenin aynı anda kaynar suya atılması suyun sıcaklığının düşmesine ve dolayısı ile pişme süresinin artarak renk kayıplarının meydana gelmesine sebep olur.
Pişirirken düdüklü tencere kullanırsak daha çabuk pişiyor. Bezelyeler iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Üzerini dereotu ile süsleyip ılık servis ediyoruz. En az taze Fasülye kadar lezzetli olan bir yemek.
Yöresel Yemekler
Bezelye Yemeği yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, unlu yoğurt çorbası, bezelye yemeği, etli bulgur pilavı ve çikolata soslu muhallebi son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Derin dondurucunuzun içindeki tüm malzemeleri dışarı çıkardıktan sonra bir miktar elma sirkesi karıştırdığınız su ile silerek hem oluşan bakterilerden hem de kokudan kurtulabilirsiniz. Elma sirkesi uçucu bir madde olduğu için sonradan kendine has kokusu derin dondurucuda kalmayacaktır.
Bezelye mevsimi gelmişken bol bol alıp derin dondurucuda saklamak lazım. Taze bezelyeyi kabuklarından ayırıyoruz sonra yıkamadan kendi ölçünüze göre buz dolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya kaldırıyoruz. İster yemeklerinizde ister salatalarınızda afiyetle kullanabilirsiniz.
Genellikle yaz aylarında pazar tezgahlarındaki yerini alan bu besin, garnitür olarak da kullanılır. Ancak bu sebzeye dört mevsim boyunca ulaşmak mümkün olmadığı için, genelde kış ayları için dondurucuya atılarak muhafaza edilir. Bezelyeyi dondurucuda saklamak için hem çiğ, hem de pişmiş olarak kullanabilirsiniz.
Sebzelerimizi bu şekilde 2-3 dakika kadar kavurduktan sonra üzerine kaynar suyumuzu döküyoruz. En son olarak tuz ve şekeri atıp güzelce karıştırıyoruz. Tenceremizin kapağını kapatıp,orta ateşte sebzeler yumuşayıp pişene dek pişiriyoruz. AFİYET OLSUN.
Bezelye Filizi sıcak ve soğuk yemeklerde ya da salatalarda kullanılır, bezelye gibi gerçek tat verir.
Bezelye, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi kalp dostu mineraller içererek, kalbi koruyucu karotenoidler ve flavonoller gibi bitkisel besinler içerebilir. Bezelye, aynı zamanda kolesterol seviyelerini, özellikle LDL kolesterolü (kötü kolesterol) yönetmemize yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri