Vergi anayasanın 73. maddesinde yer alan ve herkesin ödeme gücüne göre ödemekle yükümlü olduğu bir görevdir. Vergi gelirlerinin takibi vergi daireleri aracılığıyla yapılır.
Vergi koyma yetkisi olan TBMM vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin, miktarlarını, muaflık, istisnaları ve oranlarını doğrudan kendisi kanunla belirleyebileceği gibi, AY m.73/4‟e göre; kanunun belirttiği yukarı ve aĢağı sınırlar içinde değiĢiklik yapma yetkisini Bakanlar Kuruluna devredilebilir.
Dar anlamda vergilendirme yetkisi Devletin kamu gelirleri arasında sadece vergi koyma yetkisini içermekte; geniş anlamda vergilendirme yetkisi ise, Devletin kamu giderlerini karşılamak üzere gerçek ve tüzel kişilere yönelik olarak tesis ettiği her çeşit malî yükümlülüğü kapsamaktadır.
Vergi Usul Kanunu'nun 8. maddesinde vergi sorumlusu; vergi borcunun ödenmesi bakımından vergi dairesine muhatap olan kişi olarak tanımlanmıştır. Verginin asıl borçlusu vergi yükümlüsüdür. Zira vergiyi doğuran olay yükümlünün kişiliğinde gerçekleşmiştir. Ödeme gücüne sahip olan da yükümlüdür.
Kişilere ait toplam gelirin vergilendirilmesini sağlayan gelir vergisi, 1 yıl içinde elde edilen gelir oranında alınır. Yalnızca gerçek kişiler bu vergiyi ödemekle yükümlüdür. 1 yıl içinde elde ettiğiniz toplam gelir üzerinden hesaplanan bu vergi, kazancınızın bir bölümünü devlete ödemekle yükümlü olduğunuz vergidir.
İlgili 16 soru bulundu
Buna göre, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan mükellefler gelir vergisinden muaf olacak.
Gelir vergisi resmi bir geliri olan her vatandaşın ödediği bir vergidir.
Vergi mükellefi, kendisine vergi borcu yüklenebilen gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir.
Vergi; devletin kişilerden ve kurumlardan kanunla belirlenen şekilde kamusal hizmetlerin yapılabilmesi amacıyla alınan paralardır. Vergi, diğer kamu kurumlarının ve devletin, kamu hizmetlerinin sağlanması için kişilerden ve kurumlardan zorunlu olarak alınan paralardır.
“Madde 135 –Vergi incelemesi; Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisini haizdir.”
Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.
18.yy. da hakim olan bu teoriye göre devletin görevi kişilerin mal ve canını korumak, kişilerin görevi ise devletin yaptığı hizmetlere karşılık, devlete vergi vermektir. Kişilerin elde ettiği yarar mal ve canlarının korunmasıdır. Teoriye göre kişilerin ödediği vergiler ise elde ettikleri istifade karşılığıdır.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
Beyannameleri kim düzenler? Mali Müşavirler, beyannameleri muhasebe kayıtlarına uygun olarak düzenler ve vergi dairesine iletir. Ancak vergi, mükellefe ait olduğundan dolayı eksik ya da hatalı beyan edilmesi durumunda sorumluluk mükellefe aittir.
- Vergiler merkezi yönetimin (devlet) yanı sıra yerel yönetimler (ülkemizde belediyeler) tarafından da toplanan kamu gelirleridir.
Vergi çeşitleri kodlarına göre sıralanır ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın güncel listesine göre 200'ü aşkın vergi türü vardır. Başlıca vergi çeşitleri ise 7 tanedir ve en bilinenler arasında bu 7 vergi bulunur. Listede ilk sırada 0001 kodlu gelir vergisi ya da 'yıllık gelir vergisi' bulunur.
Prof. Dr. Murat Batı hesapladı: Ocak-Temmuz 2023 döneminde 2 Trilyon 52 Milyar 628 milyon TL verginin içinde gelir vergisinin payı %16, stopaj yoluyla alınan gelir vergisi %14, kurumlar vergisi %15, toplam KDV %34, toplam ÖTV %20, KDV ve ÖTV ise toplamda %54 oranında yer aldı.
Belirlenmiş vergi dilimlerine göre 0 - 70.000 TL vergi matrahı için %15, 70.000 - 150.000 TL vergi matrahı için %20, 150.000 - 550.000 TL vergi matrahı için %27, 550.000 TL ve üzeri vergi matrahı için %35 vergi oranı bulunmaktadır.
Vergi; devletlerin, vatandaşlarından ve şirketlerden yasayla belirtilen şekline uygun olarak kamu hizmetleri karşılığında topladığı ücrettir. Bu ödemeler kamu kurumlarında sunulan hizmetlerin karşılanması ve döngüsel olarak devlet hizmetlerinin işlemesi için talep edilir.
Vergi, ekonomik birimlerden siyasi cebir altında ve karşılıksız devlete kaynak (para) olarak aktarılmasıdır. Kamu hizmeti yapmak durumunda olan devlet, bunu yaparken mal ve hizmet üretiminde bulunur.
ödemelerinizi İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
İşçi olarak nitelendirilen çalışanların elde ettikleri ücretler üzerinden gelir vergisi kesintisi yanında ayrıca; %14 oranında SSK primi, % 1 oranında İşsizlik sigortası primi, % 0,759 oranında damga vergisi, kesintisi de yapılmaktadır.
Yapılan düzenlemeye göre, 2022 yılı için belirlenen asgari ücret tutarı olan 5 bin 4 liradan sadece sigorta kesintileri yapılacak, gelir vergisi ve damga vergisi kesilmeyecek. Asgari ücretliye net 4 bin 253,40 lira ödenecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri