Astigmatizma, doğar doğmaz izlenir ve ilk 3 yaş içerisinde biraz azalabilir. Ama daha sonraki yıllarda hemen hemen aynı kalır, belirgin bir artma ya da azalma görülmez.
Astigmat genellikle kornea tabakasının şekil bozukluğundan kaynaklandığı için genellikle kendi kendine kayıp olmaz.
Astigmat Geçer Mi? Astigmat, başarılı bir cerrahi girişimle düzelebilir. Gözlük ve lens kullanımıyla da günlük hayattaki etkileri ortadan kaldırılabilir. Ancak tüm bunlar olmadan hastalığın kendiliğinden iyileşeceğine yönelik bir bilgi söz konusu değildir.
Astigmat genelde genetik bir göz sağlığı sorunudur ancak gözde travma ve yaralanma gibi zayıf ışık kullanımı, televizyona yakın oturmak, şaşılık gibi nedenler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını veya ilerlemesine neden olabilir. Genel olarak erken doğmuş prematüre bebeklerde görülmektedir.
Gözlük kullanılır. Sürekli kontrol gereklidir. 4.00 üzeri astigmat derecesinde gözlük mutlaka kullanılır. Göz doktoru uygun görürse cerrahi işlem de uygulanır.
İlgili 44 soru bulundu
Astigmat, gözlük, kontakt lens ve lazer tedavisiyle düzeltilebilen bir sorundur.
Astigmat Gözlük Takılmazsa İlerler mi? Bazı özel durumlar hariç astigmat genelde ilerlemez.
Astigmatizma, doğar doğmaz izlenir ve ilk 3 yaş içerisinde biraz azalabilir. Ama daha sonraki yıllarda hemen hemen aynı kalır, belirgin bir artma ya da azalma görülmez.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir. Ancak astigmat derecesi 1.00- 4.00 olması durumunda kişide hipermetrop ya da miyop görülür.
Teknoloji ve tıbbın ilerlemesiyle birlikte daha önce çözülemeyen ya da daha zor yollarla tedavi edilebilen rahatsızlıklar, artık daha kolay aşılabiliyor. Göze Dokunmadan Lazer tedavisiyle birlikte yüksek astigmat da, ağrısız ve acısız bir şekilde ortadan kaldırılabilmektedir.
Polislikte göz derecesi miyop hastalarında, miyop+astigmat göz derecesi en fazla -2.00 derece olabilir. Daha fazlası polisliğe engeldir. Polislikte göz derecesi hipermetrop hastalarında hipermetropi+astigmat göz derecesi en fazla +1.00 derece olabilir. Daha fazlası polisliğe engeldir.
Modern kontakt lensler torik kontakt lens adı verilen bir tür vardır ve bu lensler astigmatı da düzeltir. Ancak hasta ne lens ne de gözlük takamıyorsa, lazer tedavisi seçeneği devreye girer. Ancak lazer tedavisinde astigmatın türü de önemlidir. Astigmat, normal bir astigmatsa lazerle tedavi edilebiliyor.
Doğrusu: Bilinenin aksine gözlük takmak ya da takmamak gözlük numarasının ilerlemesini etkilemez. Gözlük tedavisinin amacı görme düzeyini artırmaktır.
Astigmat Dereceleri
0.25 - 0.50 derece astigmat bozukluklarda gözlük kullanmaya gerek olmaz. Astigmat belirtileri çok hafif olur. 1.50 – 1.75 dereceden yüksek astigmat bozukluklarda mutlaka gözlük kullanmak gerekir .
Miyop Tedavisi
Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa dereceler daha hızlı ilerler. Miyopisi olan kişilerin en büyük korkusu numara artışıdır. Hafif ve orta derecede miyoplar (6-7 derece) gözlük, kontakt lens, lazerle göz çizme gibi birçok yöntemle tedavi edilir ve miyopi gözde önemli değişikliklere yol açmaz.
Astigmat ve hipermetrop gözlere lazer yapılmaz. Doğru: Lazer ameliyatı 1 ile 10 derece arası miyop, 1 ile 5 derece arası hipermetrop ve astigmat rahatsızlığı olan ve lazere uygun bulunan gözlere başarı ile uygulanabilir.
Genel olarak astigmat belirtileri şunları içerir: Yakın ve uzağı bulanık veya çarpık görme. Gece görüş açısında ve araba kullanırken yaşanan zorluk. Geceleri ışık etrafında parlamalar görmek.
Astigmat, kornea veya göz merceği kavisinin normal şekilde olmamasının bulanık görmeye yol açtığı, yaygın bir göz kusurudur. Işık göze girdiği zaman anormal kavislenmeye bağlı olarak retinada doğru şekilde odaklanamaz ve net olmayan bir görüntü oluşur.
Astigmatizma genetik kökenli ya da doğumsal nedenlerle olabilir. Doğumsal olabileceği gibi kornea tabakasında değişime yol açabilen hastalıklar, enfeksiyonlar ve travmalar sonucu da oluşabilmektedir.
Astigmatizma tek odaklı gözlük camlarıyla düzeltilebilir. Bunu sağlamak için gözlük camına astigmatizmayı dengeleyen ek bir reçeteli güç yerleştirilir: buna silindirik düzeltme (gözlük camı sertifikasında "cyl" denir). Bu gözlük camlarına torik gözlük camları denmektedir.
Astigmatın 0,25 ile 4,00 arasında farklı dereceleri bulunur. Bazı ekstrem durumlarda astigmat derecesi 4,00'ün üzerine çıkabilir. 0,25-1,00 arası derecelerde genellikle gözlüğe gerek duyulmaz, ancak ikinci bir göz kusuru da eşlik ediyorsa astigmat gözlük numarasına eklenir.
Çocuklarda özellikle tek gözde ortaya çıkan astigmat, en önemli göz tembelliği nedenlerinden biridir.
Basit miyop astigmat: Gözün sahip olduğu iki eksenden biri retinaya odaklanırken diğer eksen onun önüne odaklanır. Bileşik miyop astigmat: Gözün her iki ekseninin de retina önüne odaklandığı durumlardır. Bu türde uzak yakın fark etmeksizin herhangi bir mesafede bulanık görüşe sahip olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri