Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişidir. Vergi kanunlarıyla kabul edilen haller müstesna olmak üzere, mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna müteallik özel mukaveleler vergi dairelerini bağlamaz.
Yükümlülük gibi vergi sorumluluğu mutlak olarak kanunla belirlenir. Vergi sorumluluğu uygulamada genellikle iki durumda ortaya çıkar. Bunlar: - Kanuni Temsil, - Vergi Tevkifatı-Kesme (Stopaj). Vergi sorumlusu vergi borcunu yükümlünün malvarlığından öder.
KDV nin nihai yüklenicisi (dolayısiyle asıl mükellefi) nihai tüketici durumunda bulunan kişi ve kuruluşlardır. KDV mükellefleri vezne görevi yapmaktadır. Başka bir anlatımla verginin nihai tüketiciden tahsili konusunda Devlete yardım etmekle görevlendirilmişlerdir.
Bu nedenle bir verginin borçlusu, sorumlusu, bir vergiyi üçüncü kişi hesabına keserek yatırmak zorunda olan kimse, vergi beyannamesi vermek, bir güvenlik önlemini almak, defter ve kayıt tutmak veya yasalarla emredilen diğer ödevleri yerine getirmek zorunda olan kimseler birer vergi ödevlisidir.
Mali müşavirler, “vergi ödevlisi durumundaki sorumlu” oldukla- rından borçlu kavramının içinde yer alırlar. Müşterek ve müteselsil so- rumlulukta tüm borçlular alacaklılara karşı tüm malvarlıkları ile sorum- lu olduklarından, bu meslek mensupları da borçlu kavramı nedeniyle bu sorumluluğa tabidirler.
İlgili 26 soru bulundu
Madde 8- Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden gerçek ve tüzel kişidir. Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişidir.
Vergi Sorumlusu ve Vergi Sorumluluğunun Niteliği
İşte, asıl mükellefin vergi borcuyla ilgili alacaklı vergi dairesine karşı vergi kesintisi yapıp ödemekle, vergi borcunu kendi malvarlığından ödemekle veya verilen şekli ödevleri yerine getirmekle görevli tutulan kişi vergi sorumlusudur.
Küçükler ve kısıtlıların vergi mükellefi ve sorumlusu olmaları halinde, bunlara düşen ödevler VUK'nun 10. maddesi uyarınca bunların kanuni temsilcileri (veli,vasi veya kayyım) tarafından yerine getirilir.
Vergi mükellefi, kendisine vergi borcu yüklenebilen gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir. Ülkemizde her gerçek ve tüzel kişiye (yani şirkete) bir vergi numarası verilir.
Vergi Kanunlarında belirlenen mükelleflere kanuni mükellef ( yasal yükümlü), vergi yükünü somut olarak taşıyanlara ise gerçek yüklenici ( gerçek taşıyıcı ) denir.
2- Vergi Kesenlerin Sorumluluğu : Yaptıkları veya yapacakları ödemelerden vegi kesmeye mecbur olanlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevle- ri yerine getirmekten sorumludur. Bu sorumluluk bunların ödedikleri ver- gilerden dolayı asıl mükelleflere rücu etme hakkını ortadan kaldırmaz.
Tam mükellefiyette gerçek kişiler, Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri ka zanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirken dar mükellefiyette Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler.
KDV'de sorumluluk kapsamında tevkifat müessesesi de verginin eksiksiz ve zamanında tahsili için getirilen vergi güvenlik önlemlerinden biridir. KDV'de sorumluluk uygulaması KDV'ye tabi işlemin meydana gelmesi halinde vergi sorumlusu tarafından tevkifat yapılmasını gerektirmektedir. yükümlülüğü bulunmaktadır.
Öte yandan vergi yargısında dava açma ehliyetine yönelik "Vergi Mahkemesinde Dava Açmaya Yetkili Olanlar" başlıklı VUK'un 377. maddesinin 1. fıkra hükmü şu şekildedir: “Mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesilenler, tarh edilen vergilere ve kesilen cezalara karşı vergi mahkemesinde dava açabilirler.”
Damga vergisinde kâğıtları imzalayanların sorumluluğu
Damga vergisinin mükellefi esas olarak, vergiye tabi kâğıtları imzalayanlardır. Birden fazla kişi tarafından imzalanan kâğıtlara ait vergi ve cezanın tamamından, imza edenler müteselsil olarak sorumludurlar.
Vergi koyma yetkisi olan TBMM vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin, miktarlarını, muaflık, istisnaları ve oranlarını doğrudan kendisi kanunla belirleyebileceği gibi, AY m.73/4‟e göre; kanunun belirttiği yukarı ve aĢağı sınırlar içinde değiĢiklik yapma yetkisini Bakanlar Kuruluna devredilebilir.
Mükellefiyet Türleri. Gelir Vergisi Kanunu, gelir vergisi mükelleflerini Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri gelirlerin tamamı üzerinden vergilendirilecek, tam mükellefler, ile; sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirilecek, dar mükellefler, olmak üzere ikiye ayırmıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) resmi internet sitesi üzerinde vergi levhası sorgulama işlemini oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebilir. Mükellefler, GİB resmi web sitesine girişin ardından kimlik ve vergi kimlik numarası gibi bilgileri girerek GİB vergi levhası sorgulama işlemini tamamlayabilir.
e-Devlet Üzerinden Vergi Levhası Sorgulama
Dilediğiniz mükellefin vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarasını girin. Çıkan ekranda sorgulama yapacağınız kurum veya mükellefin vergi kimlik numarasını doğrulayabilir, faal mükellef olup olmadığını görebilir, unvanını kontrol edebilirsiniz.
Bir firmanın vergi mükellefi olmak için önce ticaret odası tescili gerekir. Ardından bir ay içerisinde, firma sorumlularının işe başlama formu, iş yeri tapusu, kira kontratı, şirket yetkililerine ait imza sirküleri ve nüfuz cüzdanı fotokopisi ile vergi dairesine başvurması gerekir.
5510 sayılı Kanuna göre “4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri gereği sigortalı sayılması gerekenlerden 18 yaşını doldurmamış olanlar” sigortalı sayılamayacaklardır.
Vergi mükellefiyeti, vergi mükellefi olma durumunu ifade eder. Vergi mükellefi, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre (VUK) vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu düşen gerçek ya da tüzel kişidir.
Gelir Vergisi Kanunun 4. Maddesinden çıkan anlama göre de; ikametgahı Türkiye'de bulunmayan veyahut da bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak altı aydan fazla oturmayanlar dar mükellef olarak vergilendirilir.
Vergilemede iki taraf bulunur. Bunlardan birisi verginin borçlusu iken diğeri ise verginin alacaklısıdır. Verginin alacaklısı, vergilendirme yetkisine sahip olan devlettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri