Leblebi şekeri leblebinin şekerle kaplanmak suretiyle yapılan geleneksel şekerleme. Özellikle Çorum'da üretilip satılmaktadır.
Leblebi, nohutun kavrulmasıyla üretilen bir çeşit kuru yemiştir. En bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. Coğrafi olarak ilk leblebi Tavşanlı'da üretilmiştir fakat tescillenen ilk leblebi Çorum leblebisidir.
Ahmedi Sever isminde muhterem bir zatın Çorum'da yetişen nohut cinslerinden leblebiyi imal ettiği söylenmektedir. Yaklaşık 3 asırdır ilimizde üretimi yapılan leblebinin adı adeta Çorum ismi ile özdeşleşmiştir. Çorum denince leblebi, leblebi denince ise akla hemen Çorum gelir.
Kalp sağlığını korur.
İçeriğindeki B6, C vitaminleri, lif ve potasyum sayesinde kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Önemli miktarda lif içerir. Yüksek orandaki lif sayesinde kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Kolesterolün düşürülmesiyle kalp hastalığına yakalanma riski düşer.
Leblebi ilk defa Şeyh Murat Gazi tarafından 1370-1390 yıllarında bulunmuştur. Nohutun ısıtılıp bekletilmesini keşfetmiştir. Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir.
İlgili 45 soru bulundu
Denizli Ticaret Borsası rakamlarına göre, Türkiye'deki leblebi ihracatının yüzde 50'den fazlası Denizli'den gerçekleştiriliyor. 2009 yılında 'Coğrafi İşaret Belgesi' ile tescillenerek üretimindeki temel esaslar belirlenen leblebi, Avrupa'dan Amerika'ya, Ortadoğu'dan Avusturalya'ya kadar dünyanın birçok bölgesine ihraç ...
Ülkenin leblebi pazarının yüzde 70'ini karşılayan Serinhisar ilçesinde 30 çeşit leblebi üretiliyor. 15 bin nüfuslu ilçenin tek gelir kaynağı olan leblebi için Leblebi Sanayi Sitesi bile kuruldu.
Leblebi şekeri leblebinin şekerle kaplanmak suretiyle yapılan geleneksel şekerleme. Özellikle Çorum'da üretilip satılmaktadır.
Leblebinin içerdiği karbonhidratlar, vücut tarafından yavaşça sindirilir ve kana yavaşça karışır, bu da kan şekerinin ani bir şekilde yükselmesini engeller. Yani, sarı leblebi kan şekerini istikrara kavuşturmak için hızlı bir enerji kaynağı olarak değil, daha uzun süreli enerji sağlayıcı olarak tercih edilir.
Peki, beyaz leblebi nasıl üretilir? Beyaz nohut kullanılarak hazırlanan beyaz leblebi doğal halde kavrulduğunda kendi yapısından kaynaklı beyaz renge sahiptir. Ancak beyazlığını daha keskin hale getirmek amacıyla bazı üreticiler beyaz leblebi yapımı için titanyum dioksit kullanır.
Önemli bir not: Leblebinin faydalarını saydık ama söz etmeden geçmek olmaz: Leblebi aşırı miktarda tüketildiğinde mide ağrısı, kramp, bağırsaklarda şişkinlik ve gaz gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu sebeple aşırı miktarda tüketmemeli ve ölçülü davranmalısınız.
Sarı leblebi mi? Sarı leblebi, beyaz leblebiye kıyasla daha çok tercih edilse de aslında beyaz leblebinin daha faydalı olduğu görülmektedir. İçerdiği yağ oranının daha az olması sebebiyle beyaz leblebinin kalorisi de daha azıdır. Ayrıca daha az işlem gören beyaz leblebi, protein ve lif konusunda da daha zengindir.
Diyet beslenmesinde kahve veya ayran yanında tüketilmesi önerilir. Diyette beyaz leblebi tok tutucu özelliği ve mide asidini dengelemesinden dolayı da tercih edilir. Tek başına kilo aldıran ya da verdiren bir besin değildir. Fakat lifler sayesinde bol su desteği ile kilo vermeye yardım eder.
Sarı leblebi içindeki bileşenler sayesinde mide suyunu emer ve yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur. Reflü, gastrit gibi mide hastalıklarına çok iyi gelen sarı leblebi, düşük kalorisi ve yağ yakıcı özelliğiyle de diyetisyenimiz tarafından zayıflamak isteyenlere şiddetle tavsiye edilmektedir.
Dışındaki nefis çıtır kaplama sayesinde lezzetli bir alternatif sunmaktadır. İçindekiler : Leblebi Unlu Çerez % 60 (Buğday Unu(gluten içerir), Leblebi Unu, Mısır Nişastası, Tuz, Şeker.)
100 gr. için Besin Değeri :
Karbonhidrat = 80.89 gr. Toplam Yağ = 2.54 gr. Şeker = 36.4 gr.
Leblebi nohudun kavrulmasıyla elde edilir. Elenmiş ve temizlenmiş nohutlar fırınlarda ısıtılarak kurutulduktan sonra 3 gün çuvallarda bekletilir. İkinci kez fırınlanır ve sonra düz bir alanda 20 gün boyunca yeniden kurutulur. Bu süre sonunda nohutlar yavaş yavaş leblebi halini almaya başlar.
İçindekiler : Şeker Kaplaması (Şeker, Modifiye Nişasta, Vanilin, Krem Tartar, Renklendirici ( E-102, E-110, E-124), Leblebi. *Buğday gluteni ve eser miktarda süt tozu, fındık, susam, soya ürünü içerebilir.
Beyaz leblebi daha fazla protein ve lif içerdiğinden sizi daha uzun süre tok tutabilir. Tabi, beyaz leblebinin şekerle süslenmiş olanları diyet için tercih edilmemelidir. Zayıflatır olanı sade çeşitleridir.
Çorum leblebisi diye bir şeyin olmadığını hatırlatan Başkan Gemi, “Çorum'da leblebi üretilmiyor. Çorum'da sadece leblebi çeşitlendiriliyor. Çorum'a leblebi Serinhisar'dan, Kütahya Tavşanlı, Kula ve Tavas'a bağlı Kızılca'dan gidiyor.
İçi taze kavrulmuş sarı leblebi, dışı özel karışım (Leblebi, Soya Unu, Buğday Unu, Buğday Nişastası, Şeker, Su, Tuz) ile kaplanmış lezzetli bir atıştırmalık.
Leblebi ham maddesi nohut olan bir çeşit kuruyemiş türüdür. Özellikle İç Anadolu ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilen nohutun bir miktar ıslatıldıktan sonra fırınlarda kavrulması sonucunda gevrek bir hale getirilmesiyle leblebi elde edilir.
Leblebi üretiminin yapıldığı Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi de coğrafi işaret tescilini alan ikinci merkez oldu. Tavşanlı leblebisi 2004 yılında tescillendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri