VUK m. 341'de yazılı hallerde vergi zıyaına sebebiyet verildiği takdirde, mükellef veya sorumlu hakkında ziyaa uğratılan verginin bir katı tutarında vergi zıyaı cezası kesilir.
Normal vade tarihinden ceza ihbarnamesinin düzenlendiği tarihe kadar 12 ay geçmiştir. Burada ay kesirleri dikkate alınmayacaktır. Gecikme faizinin aylık oranı % 12'dir. Bu durumda, kesilecek vergi ziyaı cezası (100.000.000 + (100.000.000 x 0,12 x 12 / 2) = ) 172.000.000 lira olacaktır.
Cezalarda indirim oranları; vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında %50, uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergi veya vergi farkının tamamı ile vergi cezalarının %75'i ödeme süreleri içinde ödenirse üzerinde uzlaşılan cezanın %25'i oranındadır.
Vergi ziyaı cezası, ● Usulsüzlük cezası, ● Özel usulsüzlük cezası, girmektedir. Mükellefler, adlarına tarh edilen vergi ve kesilen cezalar için düzenlenen vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde dava açma, uzlaşma ve cezada indirim talep etme gibi haklara sahip bulunmaktadır.
Vergi Ziyaı Cezası Ödenmezse? Vergi ziyaı cezası süresinde ödenmezse 'Gecikme Zammı' uygulanmaktadır. Gecikme zammı ise 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu 112. Maddesinde düzenlenmiştir. Vergi zıyaı ise vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı olarak %4 oranında uygulanır.
İlgili 30 soru bulundu
Ancak vergi ziyaı cezası dahil hiçbir vergi cezası için gecikme faizi uygulanmaz.
Vergi ziyaına VUK m. 359'da düzenlenen vergi kaçakçılığı suçlarını oluşturan fiillerle sebebiyet verilmesi halinde bu ceza üç kat, bu fiilere iştirak edenlere ise bir kat olarak uygulanır.
Vergi ziyaı cezasını doğuran birtakım eylemleri sebebiyle vergi ceza ihbarnamesi kendisine tebliğ edilen mükellef, tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde iptal davası açabilir. İptal davasının açılmasıyla birlikte İYUK madde 27 uyarınca idari işlemin yürütmesi kendiliğinden durmaktadır.
Vergi ziyaı suçu işleyenlere vergi cezası kesilir ve bu ceza ziyaa uğratılan verginin bir katıdır.Vergi ziyaına 359 uncu maddede yazılı fiillerle sebebiyet verilmesi halinde bu ceza üç kat, bu fiillere iştirak edenlere ise bir kat olarak uygulanır.
Bu durumda ikmalen ve re'sen tarh edilen vergiler, mükellef yargı yoluna başvurmazsa, ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün sonra tahakkuk eder ve kesinleşir.
7338 sayılı Kanunla VUK'da yer alan uzlaşma hükümlerine eklenen hükümle, 6.800 TL'yi aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları da tıpkı vergi ziyaı cezasında olduğu gibi uzlaşma kapsamına alınmış ve yapılan değişiklik 26.10.2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Vergi ziyaı suçu vergisel nitelikte bir kabahat, vergi ziyaı cezası da vergisel bir yaptırım niteliğinde olduğu için, Kabahatler Kanunu'ndaki düzenlemenin vergi ziyaı suçu ve cezası içinde uygulanmasında bir sakınca görünmemek- tedir. O halde vergi ziyaı suçu hem kasten hem de taksirle işlenebilmelidir.
Vergi ziyai cezası borcunu ödemek için başvurulması gereken yer vergi daireleridir. Bu vergi dairelerine öncelikle başvuru yapılır. Bu dairelerde veznelerden işlem yapılabilir. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde ödemeler artık internet üzerinden de gerçekleşir.
Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesinde yer alan “kaçakçılık suçları ve cezaları” ile ilgili olarak “üç kat” olarak kesilen “vergi ziyaı cezaları” ve bununla ilgili vergilerde, “uzlaşma yoluyla indirimli ödeme” kolaylığından yararlandırılabilecektir.
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
İdari para cezası, adli sicil kaydına (sabıka kaydına) işlemez. İdari para cezaları kabahat niteliğindeki suçlar için verilir. Adli sicil kaydı ise yalnızca işlenen bir suç karşılığında mahkemelerce verilen kesinleşmiş cezalar için tutulmaktadır.
Vergi/ceza ihbarnamelerine karşı dava açma süresi, ihbarnamenin tebliğinden itibaren 30 (otuz) gündür.
Vergi ziyaı suçu, mükellef veya sorumlu tarafından vergi ziyaına neden olunmasıdır. Vergi ziyaı mükellef veya sorumlu tarafından görevlerin yerine getirilmemesi nedeniyle, verginin hiç tahakkuk etmemesi, zamanında tahakkuk etmemesi, eksik tahakkuk etmesi veya verginin haksız yere geri ödenmesine neden olunmasıdır.
Vergi ceza ihbarnamesi tebliğ edildikten sonra vergi borcuna ve cezasına itiraz için 7 gün süre vardır. Vergi borcuna itiraz etmek için vergi borcuna itiraz dava dilekçesi yazmanız gerekmektedir. Vergi borcuna itiraz dilekçesi; vergi tahsil dairesinin bulunduğu yerin Vergi Mahkemesi'ne yapılır.
Usulsüzlük cezası
Usulsüzlük, tanım olarak vergi kanunlarının şekle ve usule mütaallik hükümlerine riayet edilmemesidir. Usulsüzlük kabahatlerinde vergi kaybının bulunması şartı aranmaz. Usulsüzlükler, aşağıda değinilen yazılı derecelere ve Vergi Kanunu'na bağlı cetvele göre cezalandırılmaktadır.
Terkin ile vergi cezası ortadan kalkar. Tahakkuk ve takipten vazgeçilmesi: Vergi cezasının tahsili için yapılacak masraf cezadan fazla ve tahsil imkanı yok ise tahakkuk ve takipten vazgeçilebilir. Bu halde de vergi cezası kalkar. Af: Af vergi cezalarını kısmen veya tamamen ortadan kaldırır.
Söz konusu maddede yer alan vergi suçlarının işlenmesi halinde, fail hakkında Asliye Ceza Mahkemesinde ceza davası açılmaktadır. Ayrıca, ceza davasına konu olan vergi suçunu işleyen mükellef/sorumlu hakkında ziyaa uğratılan verginin üç katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilmektedir.
vergi ziyaı cezasında cezanın kesinleştiği tarihi izleyen günden itibaren beşinci yılın isabet ettiği takvim yılının sonuna kadar, usulsüzlükte cezanın kesinleştiği tarihi izleyen günden itibaren ikinci yılın isabet ettiği takvim yılının sonuna kadar tekrar ceza kesilmesi durumunda... ” denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri