Türkiye'yi sarsan 1939 Erzincan Depremi'nin etkileri, Karadeniz'de de hissedildi. Bu büyük deprem, Karadeniz'de Trabzon, Tokat, Samsun, Amasya, Ordu ve Giresun şehirlerinde etkili oldu. Deprem sonrasında çeşitli tedbirler alındı. Millî Yardım Komitesi kurularak deprem bölgelerinde faaliyetlerde bulunuldu.
Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu, Marmara Denizi'nin kuzey kesiminden geçiyor. İstanbul ve Tekirdağ yerleşim alanları bu sebeple riskli bölgeler. Ayrıca Kuzey Anadolu fayının güney kolu çevresindeki Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Edremit de deprem beklediğimiz bölgeler.
Özellikle Sivas, Tokat ve Giresun en fazla kaybın yaşandığı iller arasında başı çekmektedir. Tespitlere göre Sivas'ta 7500 kişi, Tokat'ta 6800 kişi, Giresun'da 1400 kişi yaşamını yitirmiştir.
Deprem haritasında da yer aldığı üzere depremden Erzincan dışında Amasya, Tokat, Yozgat, Sivas, Kırşehir, Ankara, Çankırı, Tunceli, Kayseri, Samsun ve Ordu illeri oldukça etkilenmiştir (Cumhuriyet, 1939, s. 1).
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye'deki diri fay hatlarını gösteren haritasını güncelledi. Yeni haritaya göre, Giresun'un Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçeleri, 1. derece deprem riski bölgesinde yer alıyor.
İlgili 30 soru bulundu
“Ordu'da Deprem Riski Her Zaman Var”
Yani Türkiye'nin her yerinde deprem olabilir. Ama bunun şiddeti farklıdır. Yıkıcı deprem olur olmaz onu bilemeyiz. Ama biz Ordu için söylersek Kuzey Anadolu fay hattı veyahut da sahildeki faylara bağlı olası bir depremde Ordu'da her zaman bir risk var.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Giresun ve Trabzon'dan da hissedildi!
Kesemden verecek şeyim yok; yüreğimden verdim. 32.962 kişi öldü, yaklaşık 100 bin kişi yaralandı ve 116.720 bina yıkıldı. Richter ölçeğine göre 7,9 şiddetinde olan deprem Erzincan'dan Amasya'ya (yaklaşık 400 km), Sivas'tan Karadeniz'e (yaklaşık 200 km) kadar olan bir bölge içinde büyük tahribata yol açtı.
Son olarak Erzincan'da 13 Mart 1992 tarihinde meydana gelen depremde Gümüşhane büyük oranda etkilenmiş ve il “Afete Maruz Bölge” olarak ilan edilmiştir.
1939 depremi, Erzincan başta olmak üzere Erzurum, Sivas, Gümüşhane, Tunceli, Amasya, Tokat, Yozgat, Niğde, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun gibi 14 şehirde etkisini göstermiştir. 1939 depreminin en çok etkilendiği şehir şüphesiz Erzincan'dır.
"Yedisu Fayı kırıldı kırılacak, gün sayıyor"
Gümüşhane, Zonguldak, Trabzon, Rize etkilenir.
Tektonik durum. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Avrasya levhasının küçük Anadolu levhasından geçtiği ana transform fayı sınırıdır. 1.600 km'den uzun olan fay, Doğu Anadolu'dan Marmara Denizi'ne kadar uzanır.
Önceki gece sabaha karşı saat 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçe merkezli 7.7 büyüklüğünde, ardından merkez üssü Kahramanmaraş Elbistan ilçesi merkezli 7.6 büyüklüğündeki depremler bölgedeki bir çok ilde büyük yıkıma yol açarken, Giresun'dan da hissedildi.
Türkiye gibi aktif bir deprem bölgesinde yaşayanlar için fay hatlarının etkileri büyük bir endişe kaynağıdır. Karadeniz bölgesi, Türkiye'nin kuzeyinde yer alan ve tarihsel olarak daha az deprem aktivitesine sahip olduğu düşünülen bir bölgedir.
Hemen hemen hiç hissedilmez . Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler.
GİRESUN'DA DİRİ FAY HATLARI BULUNUYOR!
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
“Ordu, Kuzey Anadolu Fay Hattı'na yakın illerimizden bir tanesi.
Fay hattı Direkli ve Kabataş- Kuzköy Mahallelerinden geçerek Korgan-Tepealan ve Aybastı-Alacalar arasındaki dağlık bölgede Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.
TRABZON'DA OLASI DEPREM BÖLGELERİ
Trabzon'da hangi bölgelerde deprem riski fazladır sorusuna ise Bektaş, "Trabzon'un deprem riskini arttıran en önemli husus da heyelan bölgeleridir. Yani Trabzon'un kuzeye bakan yamaçları bütünüyle heyelan bölgesi olduğu için olabilecek olan deprem heyelan bölgelerini harekete geçirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri