KURUMA SÜRESİ : 23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Uygulamadan sonraki 2-3 saat içinde vernik kurur ve yaklaşık 15 gün sonra kimyasallara direnç özelliği aktif olur.
Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır? Vernikler genellikle iki kat uygulanmaktadır. Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2-3 saat müsaade edilmelidir. Ev dekorasyonları ve mobilya boyama çalışmalarında boya tamamen kuruduktan sonra(1-2 gün) vernik uygulaması yapılabilir.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Boyadan sonra vernik atılması, boyanın tamamen kurumasını bekledikten sonra yapılmalıdır. Boyanın tamamen kuruduğunu anlamak için genellikle birkaç saat veya bazen bir gün beklemek gerekebilir ancak, bu süre boyanın türüne, uygulandığı yüzeye ve hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Su bazlı vernik, yağ bazlı cilaya göre çok daha hızlı kurur. Bir saat içinde kurur ve iki saat içinde ikinci katı uygulayabilirsiniz. Su bazlı vernik çok daha hızlı kuruduğu için uygulandığında daha fazla özen ister.
GİDERME YÖNTEMİ: Boya veya vernik uygulamalarında ikinci kat birinci kat atıldıktan ya çok kısa süre sonra (5-10 dakika] yada en az 5-6 saat sonra uygulanmalı, çok sıcak havalarda boya veya verniğe %3-5 oranında RETARDER ilave edilmelidir.
"Vernik nasıl hızlı kurur?” cevabı ise vernik uygulanan yüzeyin sıcak havadan uzak, soğukta bekletilerek kuruması olduğu vurgulanmaktadır. Su bazlı verniklerin daha hızlı kuruduğu ve hangi vernik çeşidi olursa olsun sürülürken güneş altında çalışılmaması ile çok kalın sürülmemesi de önerilmektedir.
Uygulamaya başlamadan önce, zeminin temiz ve pürüzsüz olmasına dikkat etmelisin. Kullanacağın yüzeye uygun bir fırça, sünger parçası ya da daha geniş yüzeyler için rulo ile vernikleme işlemini gerçekleştirebilirsin.
Taş vernik suya dayanıklı mıdır konusuna geldiğimizde ise oldukça net cevap verebiliriz ki, taş vernikler su geçirmez özelliğe sahiptir ve kesinlikle suya dayanıklıdır. Uygulama yapılan yüzeyler ıslak bez, bulaşık süngeri, hatta hortumla basınçlı suya dahi dayanabilmektedir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Vernik İçin Hangi Rulo Kullanılır? Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Verniğin yüzeyde tam kuruması için 24 saat bekletilir. 48 saat sonra tam sertleşme olur.
Sprey boya üzerine vernik 3-4 kat olarak uygulanabilir. Akrilik boya üzerine parlaklığı sağlamak ve koruma amaçlı, mat veya parlak vernikler kullanılabilir, bu vernikler, çıkarılabilir biçimde benzersiz bir şekilde formüle edilmiştir.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
4. kat vernik uygulamasında vernik maksimum %5 oranında inceltilebilir yada herhangi bir seyreltme uygulanmadan da verniği yine süngerli rulo ile uygulayabilirsiniz.
İç cephe, dış cephe ve tavan boyamanın yanı sıra farklı nesnelerin boyanmasında da kullanılan elektrikli boya tabancaları ile su bazlı boyaların yanı sıra yağlı boya, plastik boya ve vernik kullanmak mümkündür.
Verniği sulandırmadan direkt uygulamanız tavsiye edilir. Vernik uygulaması yapılırken fırça yönünün hep aynı yöne doğru vurulmasına dikkat etmeliyiz. Vernik işlemi en az 2 kat uygulanmalıdır. 2 Kat yeterli gelmemesi halinde daha fazla kat uygulayabilirsiniz. (uygulayacağınız yüzeye göre değişebilir.)
Özel bir değişiklik olmadan ama aynı zamanda pas korunması için bir ilgili olarak demir estetik görünümünü gerekli olduğu durumda demir için saydam koruyucu vernik, kullanmak da mümkündür.
Fiziksel Özellikler: Yoğunluk (20°C,gr/cm3): 0.93-0.97 Kuruma Süresi: Toz kuruması 5-10 dk, dokunma kuruması 15-20 dk., zımpara süresi 1.5-2 saattir.
Bu katman yanlış pasta cila uygulamaları ve boya bakım ürünleriyle, PH değeri uygunsuz asidik sularla veya kireçli sularla yıkaya yıkaya zamanla saydamlığını yitirir ve artık güneş ışınmlarını yansıtamadıuğı için özellikle koyu renkli araçlarda eriyerek "vernik atması" denen sorun oluşur.
Vernik tenekenin içerisinde uzun süre kaldıkça içinde kirlenmeler ve parçalar oluşabilir. Verniği tülbentle eleyerek başka bir kaba geçirmek, filtrelemek, bayan çorabı kullanarak süzmek bu problem için iyi çözümlerdir. Hiçbir zaman doğrudan tenekeden uygulamayın, bu kirlenmeye neden olur.
Doğru ürün, ekipman ve tekniklerle yapılan pasta cila ekspertizde çıkmaz. Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri