Vernik uygulaması öncesinde, yüzeyin temiz ve kuru olması gerekmektedir. Eğer yüzeyde eski bir vernik veya boya tabakası varsa bu tabakanın zımpara yardımıyla çıkarılması önemlidir. Zımpara işlemi sonrasında, yüzeyin tozdan arındırılması için bir bez ile silinmesi tavsiye edilir.
Dolayısıyla vernikli mobilya üzerine önce zımparalama yapmanız gerekmektedir. Boya yapacağınız yüzeyin mükemmel görünmesini istiyorsanız zımparalama işlemini iyi yapmalısınız. İlk aşamada yüzeyin üzerindeki verniği iyi bir zımparalama çalışmasıyla çıkarmalısınız. Sonrasında yüzeye boya uygulayabilirsiniz.
"Akrilik boyadan sonra vernik ne zaman atılır?” için de akrilik boya üzerine verniğin atılması için boyanın tamamen kuruması beklenmektedir. Bunun için 1-2 günlük sürenin önerilmesi vurgulanmaktadır.
Selüloz esaslı vernikler selülozdan elde edilir ve tinerle inceltilir. Çabuk kururlar ve özellikle ahşap için tercih edilirler. Gözenekleri kolayca doldurması ve ağaç ile sıkıca bağlanması kullanımını sayesinde mobilyaların verniklenmesinde kullanılır. Boyanın rengini değiştirmezler.
Vernik İçin Hangi Rulo Kullanılır? Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Vernik uygulamalarında en iyi sonuç için Kadife Rulo Fırça (Moher) yada Sentetik zemin fırça kullanılması gerekir. Uygulama sonrası fırçanızı su ile temizleyerek uzun süre boyunca kullanabilirsiniz.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
İlk kat, verniğin ahşap gözeneklerine iyi bir şekilde nüfuz etmesi için ÜNLÜ Sentetik Tiner (911-0111) ile % 10-15 oranında inceltilerek uygulanır.
KURUMA SÜRESİ (20°C, %65 HR'de)
Dokunma kuruması: 2 saat Sert kuruması: 12 saat (daha yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir).
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Sprey boya bittikten ve kusurlar giderildikten sonra uygulanabilir. Yaklaşık 1 saat kadar boyanın kurumasını bekledikten sonra vernik uygulanabilir. Vernik ile boyanın etkileşimi açısından 1 günden fazla ara vermeden uygulanmalıdır.
Ahşaptan Vernik Çıkarıcı Nasıl Kullanılmalıdır? Ahşaptan vernik çıkarıcı, vernikli mobilya veya ahşap yüzeye fırça yardımı ile fırçaya bastırmadan yüzeye tek sefer katman olacak şekilde fırçadaki vernik çıkarıcı bitene kadar sürülmelidir. Sürülen yerin üstünden tekrar fırça ile geçilmemelidir.
Vernikler kalın yapıda ve bal kıvamında olur. Hazır olarak uygulanabileceği gibi inceltilerek de uygulanabilir. Su bazlı vernik için su ile, sentetik vernik sentetik için tiner, selülozik vernik için de selülozik tiner kullanarak doğru şekilde inceltici kullanılmalıdır.
SEBEBİ: Sonkat boya veya verniğin çok kalın uygulanması, uygun astar boya veya dolgu verniği kullanılmamış olması, yeterince kurumamıs-kürlenmemis boya veya vernik üzerine uygulama yapılması, uygun olmayan tiner kullanılması, birbiri ile uyuşmayan boyaların üst üste tatbik edilmesi.
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
İlk kat verniğin ahşaba iyi derecede sızabilmesi için uygun ve kaliteli bir tiner ile 2'ye 1 oranında yani %50 inceltilerek yüzeye eşit miktarda fırça ile sürülür ve kurumaya bırakılır.
Sprey vernik: Ahşap, doğal taş vb. tüm yüzeylerde kullanıma uygun dış etken ve suya karşı korumayı amaçlayan akrilik esaslı verniktir.
Selülozik tiner, renksiz ve berrak olan ve yapısında kuvvetli çözücüler bulunan bir tiner çeşididir. Selülozik (içine selüloz barındıran) boyalarda yüzeye düzgün yayılmayı sağlamasının yanı sıra bu tinerin kendine has kokusu bulunur. Selülozik boya için uygun olduğu gibi vernikler için de kullanıma uygundur.
Ahşabı korumak için; yağlı boya, pinotex, vernik ve özel koruyucularla yapılan boyama yöntemleri uygulanmaktadır. Yağlı Boya: Günümüzde ahşabın korunması için en çok uygulanan işlem, ahşabın yağlı boya ile boyanmasıdır.
Tam kuruma sonrası üzerine yağ, wax, su bazlı vernik veya endüstriyel vernik uygulanabilir.
Keten yağı ahşap koruyucusu olarak iç ve dış mekanlarda kullanılır. Bunun yanında ahşap keten yağı yağlı boya çalışmaları için de sıkça tercih edilir. Masif ahşap yağı yüzey hasarlarında tamir edici bir etkiye sahiptir. Bunlar arasından bitkisel ahşap yağı doğal içeriğe sahip bir yağ çeşididir.
Ahşabın su yalıtımı için kullanılan üç yaygın yağ keten tohumu, ceviz ve tung'dur. Tung yağı tipik olarak çoğu ticari üründe bir karışım olarak bulunur. Ham tung yağı genellikle diğer yağlardan daha pahalıdır, bu nedenle genellikle daha küçük ahşap projelerinde kullanılır.
Bu duruma örnek olarak 1 kg boya ile kaç m2 boyanır sorusunun cevabı iç cephede yaklaşık 7 ile 10 metrekare arasına denk gelmektedir. Dış cephede ise aynı oranda boya ile yaklaşık 4 ile 7 m2 duvar boyanabilmektedir.
İlk kat verniğin, ahşap gözeneklerine iyice nüfuz etmesi için Bianca Sentetik Tiner ile % 25 - 30 oranında inceltilerek uygulanmalıdır. 2. ve 3. kat uygulamaları inceltilmeden yapılmalıdır. Toz Tutmama: 3 - 4 saat Sertleşme: 24 saat . 1 litresi ile uygulama şekli ve zemine bağlı olarak 12 - 15 m² alan tek kat boyanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri