Rentiva verilerine göre aracınızı kiralayarak (araç modeline göre) aylık 5.000 ve 6.000 TL aralığında ek kazanç sağlamanız mümkündür. Genel olarak günlük kiraya verilen araçlar ise kullanıcılara 2.300 ile 3.000 TL arasında kazanç sağlar. Ayrıca aracı kiraya vermek için herhangi bir ek masraf da bulunmaz.
Çoğumuz arabayı bir yatırım, geleceğe dönük bir garantör olarak görürüz. Bu çerçeveden bakarsak, bu yatırımı daha iyi değerlendirmek için mevcut aracınızı kiraya vermek size mantıklı bir ek gelir kaynağı sağlayacaktır. Elbette ki araç kiralamak beraberinde bazı riskleri de getirebilir.
Ticari kazanç gibi tespit edilen kurum kazancından GVK Madde 40'da yer alan giderler indirim konusu yapılabilmektedir. GVK Madde 40/5 gereğince kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilmektedir.
Oto kiralama işi ile iştigal eden gerçek ve tüzel kişilerden, kendi adına veya şirket adına kayıtlı en az beş araç faaliyet göstermek zorundadır. Kiraya verilecek araçlar 0-10 yaşları arasında olmalıdır. 10 yaşından büyük araçlar kiraya verilemez.
Araç kiraladığınızda ise sadece günlük kiralama ücretini öder; peşinat, kredi, faiz gibi giderlerle ilgilenmezsiniz. Bireysel araç kiralamanın bir diğer avantajı da yan giderlerin olmamasıdır. Araç kiraladığınızda sigorta, muayene ve kasko gibi yan giderlerin sorumluluğunu almanız gerekmez.
İlgili 19 soru bulundu
Rentiva verilerine göre aracınızı kiralayarak (araç modeline göre) aylık 5.000 ve 6.000 TL aralığında ek kazanç sağlamanız mümkündür. Genel olarak günlük kiraya verilen araçlar ise kullanıcılara 2.300 ile 3.000 TL arasında kazanç sağlar. Ayrıca aracı kiraya vermek için herhangi bir ek masraf da bulunmaz.
Vergi avantajları araç kiralama hizmetini yaygınlaştıran sebepler arasında başı çekiyor. Şöyle ki, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödemelerinin takibi ile ücretlerin ödenmesi, araç satın alımında tamamen şirketlerin sorumluluğunda oluyor.
Araç kiralamak için 21 yaşını doldurmuş olmanız ve en az 1 yıllık B grubu ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir. Müşterimiz 19 yaşını doldurmuş ve ehliyeti en az 1 yıllıksa, B grupu ehliyet sahibi genç sürücü paketini satın alarak kiralama yapabilir.
Farklı rent a car firmaları, ehliyetini en az 1 yıl önce almış olan 19-20 yaşındaki sürücülere de araç kiralama imkanı tanıyor. Ancak bu işlem için genç sürücü paketi kapsamında ek ücret talep edilebiliyor.
Kredi kartınızın limitinin yeterli olduğundan da emin olmalısınız. Bunların dışında kimlik ya da pasaport, ikametgah belgesi, findeks raporu, imza beyannamesi ve adınıza kayıtlı bir fatura da araba kiralamak için gereken evraklar.
Araç Kiralama Kilometre Aşım Ücreti Ne Kadardır? Araç kiralamada km aşım ücreti kilometre başına 1₺ olarak belirlenmektedir. Elbette bu tutar yine firmadan firmaya değişkenlik gösterebilir. Ancak ortalama bir rakam verilmek istendiğinde 100 km/100₺ olarak değerlendirilebilir.
2023 Araç Gider Kısıtlaması ile İlgili Öne Çıkan Noktalar Nelerdir? Binek araç kiralanmasında durumunda gider olarak indirim konusu olabilecek aylık araç kira bedeli 2023 yılı için KDV hariç 17.000 TL olarak belirtiliyor. 17.000 TL üstü kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendiriliyor.
2- Şirket kiraladığı araç ile ilgili BRÜT TUTAR üzerinden %20 vergi kesintisi (stopaj) yapıp yine bağlı bulunduğu vergi dairesine MUHTASAR BEYANNAMESİ (041 kod) ile beyan edip ödemekle yükümlüdür. Kiralama yapılan araca ilişkin; tamir, yakıt, bakım onarım, HGS v.b. harcamalar gider olarak dikkate alınabilir.
Başkası adına araç kiralayabilirsiniz ancak aracı, kiralama sözleşmesinde ve teslimat belgesinde ismi geçen sürücü veya sürücüler kullanabilir. Bu nedenle aracı teslim alırken aracı kullanacak kişinin sözleşmeyi imzalaması gerekir.
Bir günlük araç kiralamak için Enuygun Araç Kiralama Sayfası'na gidin. Sonrasında karşınıza çıkan ekranda teslim alış yerinizi ve hangi iki gün arasında araç kiralamak istediğinizi seçin. “Araç Bul” butonuna tıkladıktan sonra bütçenize uygun bir seçeneği tercih ederek “Hemen Kirala” butonuna tıklayın.
Araç Kiralama Koşulları Kişi araç kiralamak istediğinde firmaların yasal olarak istediği birtakım gereklilikler vardır. Bunların başında elbette sürücü belgesi, yaş sınırı ve kredi kartı geliyor. Araç kiralama işleminde kabul gören üzerinde fotoğraf ve TCKN olan yeni sürücü belgesidir.
Araç kiralarken ödenen depozito miktarı aracın sınıfı baz alınarak kiralama şirketi tarafından belirlenir. 2022 yılı için depozito miktarı 500 TL ve 5.000 TL arasında araç sınıfına göre değişiklik gösteriyor.
Apartman altı oto galerilerin taşınmasına yönelik çıkarılan yönetmelik yürürlüğe girdi. Artık konut ruhsatlı yapıların altında oto galeri açılamayacak.
Standartlara bağlı olarak kiralama hizmetleri asgari durumda 24 saat süreyle sunulmaktadır. Yani 1 gün süreyle alacağınız hizmetler koşulunda gün içerisinde 14.00 gibi bir saatte kiralama işlemini başlatırsanız, ertesi gün 14.00 saatinde kiralama hizmeti sona erecektir.
Kiralık araçla şehir dışına çıkmak yasak mı? Hangi ilden olursa olsun araç kiralama hizmetlerinden bilgi vermeniz halinde il dışına çıkabilirsiniz. Ancak lokasyon bilgilerinizi teyit ettirmek maksadıyla bildirmeniz gerekiyor. Elbette kiralık araçlar takip edilmektedir.
Kontrolde aracın kiralama şirketine ait olduğu anlaşılınca, trafik polislerince motorlu aracın sürücü belgesi olmayan kişi tarafından sürülmesine izin vermekten araç tescil plakasına istinaden trafik para cezası düzenlerler.
2023 MTV zammı %61,5'e indirildi. Sonuç olarak 2022 yılı MTV tutarları %61,5 arttırılarak 2023 MTV tutarları belirlendi. Örneğin 2022 yılında MTV'si 1.000 TL olan bir aracın, 2023 yılı MTV'si 1.615 TL oldu.
Yalnızca taşıt kiralama faaliyetiyle uğraşanlar, kiraya verdiklerine ait MTV'yi gider yazabilir. Taşıt kiralama dışında, ticari maksatla kullanılsalar dahi gider yazılamazlar.
Gecikme Zammı Uygulanacak
Ek MTV iki eşit taksitte ödenecek; ilk taksit 6 Eylül'e, ikinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar. 6183 sayılı Yasa m.51 uyarınca süresi içinde ödenmeyen amme alacaklarına yasal sürenin son gününü takip eden günden itibaren aylık yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri