Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir. Baş dönmesi hissi ile birlikte vertigolu kişilerde görme bozukluğu, mide bulantısı, kusma, çift görme, baş ağrısı veya hızlı kalp atışı da görülebilir.
Kişi vertigo yaşanırken psikolojik bir rahatlama yaşamaya odaklanmalıdır. Başınızı sabit tutarak tek bir noktaya odaklanmaya çalışmak, vertigonun yarattığı baş dönmesinin şiddetini azaltabilir. Derin ve sakince nefes vererek de vertigo krizini en sakin şekilde atlatabilirsiniz.
Ani hareketlerden kaçının: Başınızı çok hızlı bir şekilde sağa sola çevirmeyin, lunaparklardaki oyuncaklardan uzak durun, hızlı araba kullanmayın. Ani hareketlere neden olan bu durumlar kulak kristallerinin yerinden oynamasına neden olabilir.
Kan basıncı düzensizlikleri, diyabet, boyun damar tıkanıklıkları, kalp ritm ve kapakçık bozuklukları, anksiyete, stres ve üzüntü gibi bir çok faktör de vertigoya neden olabilir. Vertigo ile başvuran hastanın sistematik olarak değerlendirilmesi bu nedenle büyük önem taşır.
İlgili 22 soru bulundu
Vertigo hastaları sırt üstü yatmalıdır. Vertigo hastaları sırt üstü pozisyonda yatarken başlarının dönmediği gözlenmiştir. Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır.
Vertigo, insanların sıklıkla yaşadığı bir semptomdur ve genellikle "baş dönmesi" olarak adlandırılır. Vertigo, farklı nedenlerle ortaya çıkan bir rahatsızlık olsa da, sinirsel (nörolojik) vertigo türü, doğru teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabilir.
Cep telefonunun yaydığı radyasyon, vertigo ataklarına neden oluyor. Gereksiz ve uzun görüşmelerden kaçınmalıyız.
Vertigosu olanlar yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Vertigo tedavisi için sağlıklı beslenme büyük önem taşır. Vertigo'yu tetikleyen besinler içerisinde aşırı şekerli ve aşırı tuzlu yiyecekler vardır. Beslenmenin vertigo üzerindeki etkisi büyüktür.
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Bol sıvı alımı
Vücudunuzun susuz kalması da vertigo ataklarının tetiklenmesine sebep olabilir.
BPPV li hastalar ani baş hareketlerinden kaçınmalı, bol istirahat etmeli, bol sıvı tüketmelidirler. Yüksekte çalışmaktan ve tehlikeli cihaz kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Vertigo tedavisinde fizik tedavi de kullanılmaktadır. Vertigo tedavisi esnasında kafein, tütün ve alkolden uzak durmak gereklidir.
İlk üç gün hastalarımıza istirahat tedavisi ve yanında ilaç tedavisi veriyoruz. Ondan sonrasında denge sinirinin gücünü yitirdiği için tekrar güçlenebilmesi için rehabilitasyon hareketleri verilmesi gerekmektedir. Hastalarımız ne kadar uzun süre istirahat ederlerse bu hastalığın düzelmesi gecikmektedir.
Vertigo genelde kendiliğinden geçer. Ancak vertigonun yarattığı baş dönmesi çok şiddetliyse ve çok sık aralıklarla tekrar ediyorsa kulak burun boğaz doktoruna görünüp vertigoyu yönetmenizi ve baş dönmesi gibi semptomları hafifletmeye yardımcı tedavi seçenekleri sunmasını sağlamalısınız.
Vertigonun ilaçla tedavisi
· Vertigonun vestibüler nöronitten kaynaklandığı durumlarda, vestibüler bloke edici ilaçlar reçete edilir. (Antihistaminik, antiemetik, benzodiazepinler, vb.) · Meneiere hastalığının tedavisinde antiemetik ilaçların yanı sıra diüretik ilaçlar da kullanmak gerekebilir.
Üst solunum ve kulak enfeksiyonlarının, kulak kristallerinin kaymasına sebep olan etkenlerin başında geldiği bilinmektedir. Aşırı stres ve üzüntü yaşanması , hazırlıksız şekilde yapılan ani boyun hareketleri ve beyin travması gibi durumlar da kulak kristallerinin oynamasının önemli nedenlerindendir.
Vertigo krizi sırasında güvenli bir alana çekilmek ve hareketsiz şekilde durmak gerekir. Kriz sırasında en önemli nokta hareketsiz kalmaktır. Bu sırada stresli düşüncelerden uzak durmak önemlidir. Kriz sırasında kişi kendini telkin etmeli, krizin geçeceğini kendine söyleyerek psikolojik rahatlamalıdır.
Baş dönmesinden musdarip olan kişiler bir bardak suyun içerisinde yarım limon sıkarak bir tatlı kaşığı şeker ile beraber bu suyu içmelidir. İçildikten kısa bir süre sonra baş dönmelerinin geçtiği görülür. Ayrıca kokusu sayesinde mide bulantılarına da iyi gelir.
Vertigo her mevsimde görülebilen bir sorun olsa da, vertigoyu tetikleyen bazı hastalıkların ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki artması ile vertigo sıklığı da artabiliyor.
Özellikle sohbaharın bitimi ve kış mevsimine girişte hava sıcaklıklarının düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonları, vertigo ataklarını başlatabilir.
Vertigo tetikleyebilecek besinler arasında şekerli besinler, çok tuzlu besinler, fast food gibi çok yağlı yiyecekler yer alır. Hastalığın önlenmesi ve tedavi edilmesi için beslenme düzeninin büyük önem taşıdığı bilinmektedir.
Vertigo hastalarındaki denge kaybı ve baş dönmesi şikayetleri ciddi yaralanmalara yol açabilir. Bu nedenle vertigo, tanısı ve tedavisi aksatılmaması gereken bir durumdur.
İç Kulak İltihabı veya Enfeksiyonları
İç kulak enfeksiyonları genellikle bakteriyel veya viral kaynaklıdır. En yaygın iç kulak enfeksiyonu türü, orta kulak iltihabının bir komplikasyonu olan labirentit olarak adlandırılan durumdur. Bu durum, vertigo semptomlarına ve tansiyon yükselmesine neden olur.
Vertigo, kişinin dengesini ve koordinasyonunu etkiler. Baş dönmesi ve dengesizlik hissi, enerji harcamasına ve vücut stresine neden olur. Bu durumda, vertigo atakları sırasında kişi halsizlik, yorgunluk ve güçsüzlük hisseder.
Vertigo etkileri ağır olan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle fiziken sizleri oldukça sarsacaktır. Bu hastalığın etkisini geceleri azaltmak için en doğru seçenek vertigo için tasarlanmış olan ortopedik yastıkları kullanmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri