Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Yapılan araştırmalarda tedavi edilmeyen vertigo hastalarında bir süre sonra panik atak, anksiyete ve depresyon görüldüğü gözlemlenmiştir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte görülme sıklığı da artar. Hem kadınlarda hem de erkeklerde neredeyse eşit oranda görülen bir hastalıktır.
Vertigo, kişinin kendisini veya çevresini dönüyormuş gibi algıladığı bir denge bozukluğu türüdür. İç kulak problemleri ve beyindeki denge merkezinde ki sorunlar vertigonun sebebidir. Vertigoda şiddetli baş dönmesi, mide bulantısı ve denge kaybı gibi belirtiler görülür.
Vertigo her mevsimde görülebilen bir sorun olsa da, vertigoyu tetikleyen bazı hastalıkların ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki artması ile vertigo sıklığı da artabiliyor.
Ayırıcı tanı nöroloji hekimi tarafından yapılır. Kan basıncı düzensizlikleri, diyabet, boyun damar tıkanıklıkları, kalp ritm ve kapakçık bozuklukları, anksiyete, stres ve üzüntü gibi bir çok faktör de vertigoya neden olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Genellikle yaşlılarda görülür. Solunum yolu hastalıkları ve baş bölgesine kan akışının azalması bu duruma yol açabilir. Bulgular rahatsız edici olsa da BPPV iyi huylu bir rahatsızlıktır. Genellikle tedavi gerektirmez. vertigo klasik baş ağrısı ya da depresyon ile karıştırılmamalıdır.
KRM sonrasında hastalara 48 saat süre ile hastalığın olduğu kulak tarafına dönerek yatmamaları, sırtüstü ya da ters tarafa yüksek yastıkta yatmaları, öne eğilmemeleri, başlarını yukarı bakacak şekilde kaldırmamaları ve ani hareketlerden sakınmaları önerilmektedir.
Vertigo ataklarını sağlıksız beslenme ve düzensiz bir yaşam şekli tetikler. Genel olarak: Aşırı sigara kullanımı atakları tetikler. Vertigodan kurtulmak isteyen her hasta sigara ve tütün kullanımını tamamıyla bırakmalıdır.
Vertigo krizi sırasında güvenli bir alana çekilmek ve hareketsiz şekilde durmak gerekir. Kriz sırasında en önemli nokta hareketsiz kalmaktır. Bu sırada stresli düşüncelerden uzak durmak önemlidir. Kriz sırasında kişi kendini telkin etmeli, krizin geçeceğini kendine söyleyerek psikolojik rahatlamalıdır.
Dr. Aydın, "Halk dilindeki ismiyle 'Kristal Oynaması' ise hastalığın oluşma mekanizmasını açıklamaktadır. İç kulak kanalındaki kristaller, dengemizi sağlamamıza yardım eder. Kristallerin olması gerektiği yerler dışına sürüklenmesi Vertigo dediğimiz baş dönmesinin ortaya çıkmasına sebep olur" dedi.
Evde Vertigo Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu vertigonun en belirgin belirtisi olarak bilinir. Vertigo en hızlı nasıl geçer? Vertigonun semptomlarını geçirmenin en hızlı yolu çeşitli egzersizler, ilaçlar ve bitki çayları kullanmak olacaktır. Bunun yanında tuz ve kafein içermeyen diyet uygulanabilir.
Vertigo hastaları sırt üstü yatmalıdır. Vertigo hastaları sırt üstü pozisyonda yatarken başlarının dönmediği gözlenmiştir. Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır.
Vertigo şikayetiyle gelen hastaların tanısı herhangi bir ek tekik yapmaksızın, hatta kan tahlili bile gerekmeksizin sadece basit bir manevra ile konabilirken, VNG, VHIT, postürografi, birçok kan tahlili, tomografi, mr ve başka da ayrıntılı incelemeler de gerekebilmektedir.
Eğer günlük su ihtiyacınızı almıyorsanız ve çok az su içiyorsanız, vücudun dengesi bozulacağı için vertigoyu bedeninize çağırabilirsiniz. Susuz kalan kişilerin bu hastalığa eğilimi daha yüksektir. Her hastalığı tetikleyen alkol ve sigara alışkanlığı, vertigonun da nedenleri arasındadır.
İç kulaktan kaynaklanan baş dönmesi durumunda bilinç kaybı olmaz. Baş dönmesi veya denge bozukluğu hissi olan bireyde bilinç kaybı, göz kararması da yaşanıyorsa veya bu durum çevresindekilerce fark edilmişse, nörolojik veya metabolik (kan şekerinin düşmesi) gibi durumlar söz konusudur.
Tedavi sonrası iyileşme süreci Vertigo'ya yol açan hastalığa bağlı olarak değişmekle birlikte, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) hastaları uygulanan manevralarla kısa sürede iyileşebilirler. Meniere gibi iç kulak basıncındaki artışın neden olduğu Vertigo hayat boyu sürer.
Yüksek Sodyum İçeren Yiyecekler
Sodyum, vücuttaki suyun tutulmasına neden olarak kan basıncını yükseltir ve vücuttaki sıvı dengesizliğine neden olabilir. Bu nedenle, yüksek sodyumlu yiyeceklerin tüketimi, vücuttaki sıvı dengesizliğine neden olarak vertigo semptomlarını tetikleyebilir.
Vertigo için acile gitmek her zaman olmasa da kimi durumlarda gerekli olabilir. Vertigosu olan kişiler her zaman düşük belirtiler görmezler. Kimi hastalar, altta yatan hastalığa bağlı olarak ciddi sorunlar yaşayabilirler.
Meniere hastalığı gibi bazı iç kulak problemleri, vertigo semptomlarının tekrar etmesine neden olabilir ve bu durum kalıcı hale gelebilir. Ancak, doğru teşhis ve tedavi yöntemleriyle semptomların kontrol altına alınması, vertigo semptomlarının tekrarlanma sıklığını azaltabilir veya tamamen ortadan kaldırabilir.
Vertigo atakları, ani hareketler, stres veya altta yatan bir hastalık nedeniyle ortaya çıkabilir. Belirtileri arasında baş dönmesi, mide bulantısı, görme bozukluğu ve dengesizlik bulunur. Tedavi, altta yatan nedenin belirlenmesini ve uygun tedavi yönteminin uygulanmasını gerektirir.
''Telefon ve diğer cihazlardan çıkan radyasyon, vertigoya yol açabiliyor. Cep telefonu sinyali, beyin hücreleri üzerinde depresyon etkisi yaratıyor. Cep telefonunun yaydığı radyasyon, vertigo ataklarına neden oluyor. Gereksiz ve uzun görüşmelerden kaçınmalıyız.
Vertigo kulak ya da nörolojik nedenli olabiliyor
Çoğunlukla iç kulak hastalıklarının yani iç kulak kristallerinin yerinden oynamasının neden olduğu bir durumdur. Tüm gerçek vertigoların %70'inin nedeni kulak olmakla birlikte nörolojik olarak baş dönmeleri de vertigoya sebep olabilmektedir.
· Vertigonun vestibüler nöronitten kaynaklandığı durumlarda, vestibüler bloke edici ilaçlar reçete edilir. (Antihistaminik, antiemetik, benzodiazepinler, vb.) · Meneiere hastalığının tedavisinde antiemetik ilaçların yanı sıra diüretik ilaçlar da kullanmak gerekebilir.
Vertigo atakları bazen kendiliğinden geçebilir, ancak bu durum kişiden kişiye değişir. Vertigo'nun kendiliğinden geçip geçmeyeceği, altında yatan nedenin türüne, ciddiyetine ve tedaviye yanıt vermeye bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri