Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Kişi dönmediği halde, etrafının ve kendisinin şiddetle döndüğünü hissetmesi durumunda vertigo yaşanır. Bunu evde anlamak için test yapmak isterseniz öncelikle kendi etrafınızda 30 kere dönüş yapın ve sonrasında kendinizi serbest bırakın. Etrafın döndüğünü düşünüyorsanız ve hissediyorsanız vertigonuz olabilir.
“Vertigo tanısı nasıl konur?” diye merak ediyorsanız hastadan ilk olarak ayrıntılı tıbbi öykü alındığını bilmelisiniz. Bu öykü ile hastada baş dönmesine neden olan faktörler belirlenmek istenir. Bu durumların tespit edilmesi için de MR, kan tahlili, ultrason gibi yöntemlere başvurulabilir.
Bu basit kan testi iç kulakta hasar olduğunu tespit etmekle kalmıyor, proteinin kandaki oranına bakarak işitme kaybının kapsamını belirlemeye de yardımcı oluyor. Vertigo için de kanda özgün proteinlerin varlığına bakılarak teşhisin hızlanması sağlanabiliyor.
İlgili 37 soru bulundu
Hastadan sabit bir hedefe bakması istenir. Hasta gözlerini hedefe sabitlemişken testi yapan kişi hastanın başını ani ve hızlı bir şekilde test yapılan planda 20-30 derece sağa-sola döndürüp tekrar orta hatta getirerek bu sırada oluşan göz hareketlerinin kaydı yapılır ve bu hareketler bilgisayar ortamında analiz edilir.
Vertigo Tanısı Nasıl Konur? Vertigo tanısında hastanın hikayesi veya fiziksel muayenesi çok önemlidir. Tam bir kulak burun boğaz ve nörolojik muayenesi ve denge muayenesi yapılır. Bu muayeneler sonrası kafamızda bir fikir belirir.
Kan basıncı düzensizlikleri, diyabet, boyun damar tıkanıklıkları, kalp ritm ve kapakçık bozuklukları, anksiyete, stres ve üzüntü gibi bir çok faktör de vertigoya neden olabilir. Vertigo ile başvuran hastanın sistematik olarak değerlendirilmesi bu nedenle büyük önem taşır.
Vertigo genellikle iç kulak kaynaklı bir sorun olduğunda KBB uzmanlarına başvurulur. Eğer vertigo semptomları beyin veya merkezi sinir sistemi kaynaklı ise nöroloji uzmanlarına başvurmak önemlidir.
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Vertigo hastaları sırt üstü yatmalıdır. Vertigo hastaları sırt üstü pozisyonda yatarken başlarının dönmediği gözlenmiştir. Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır.
Vertigo krizi sırasında güvenli bir alana çekilmek ve hareketsiz şekilde durmak gerekir. Kriz sırasında en önemli nokta hareketsiz kalmaktır. Bu sırada stresli düşüncelerden uzak durmak önemlidir. Kriz sırasında kişi kendini telkin etmeli, krizin geçeceğini kendine söyleyerek psikolojik rahatlamalıdır.
Vertigo enfeksiyonlar, damar tıkanıklıkları veya kan dolaşım sorunları nedeniyle meydana gelmişse, tedavisinde antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. Bunun dışında vertigo tedavisinde özel pozisyonlama egzersizleri, baş hareketleri ve Epley manevrası (vertigo manevrası da denir) gibi teknikler uygulanabilir.
Vertigo atağı öncelikle şiddetli baş dönmesiyle açığa çıkar. Gün içerisinde birkaç saniye sürebileceği gibi 24 saat veya birkaç gün de sürebilir. Ataklar sırasında baş dönmesinin yanı sıra mide bulantısı, kusma, ateş, halsizlik ve hissizlik gibi belirtiler açığa çıkabilir.
Vertigo hastalarındaki denge kaybı ve baş dönmesi şikayetleri ciddi yaralanmalara yol açabilir. Bu nedenle vertigo, tanısı ve tedavisi aksatılmaması gereken bir durumdur. Vertigonun altında yatan nedenin bulunması ve tedavi edilmesi kişiyi düşme gibi olası risklerden korur ve kişinin yaşam kalitesini artırır.
Vertigo bir hastalık değil başka hastalıkların bir belirtisi olduğu için herhangi bir yaşta görülebilir. Bu anlamda belli bir yaş aralığı verilemese de en fazla 20-60 yaş arası görüldüğünü söyleyebiliriz. Erkek-kadın hastalarda görülme sıklığına bakıldığında ise kadınlarda daha sık rastlandığı tespit edilmiştir.
Aydın şöyle sıraladı: "Etrafın döndüğünü ya da hareket ettiğini hissetmek (baş dönmesi), sersemlik, bayılma hissi, denge kaybı, baş dönmesinmm k den kaynaklanan bulanık görme, mide bulantısı, kusma gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz."
Elde ettiğimiz sonuçlara göre aile hekimleri çoğunlukla vertigo hastalarına birinci basamakta tanı koyup tedavi etmektedirler.
Santral vertigo vakaları acil müdahale gerektiren önemli sağlık problemleridir.
Gerçekte var olmadığı halde kişi eşyaların çevresinde döndüğünü, ya da gözlerini kapadığında kendisinin eşyaların çevresinde döndüğünü hissetmesi ile meydana gelen bir çeşit hareket illüzyonudur. Çoğunlukla iç kulak hastalıklarının yani iç kulak kristallerinin yerinden oynamasının neden olduğu bir durumdur.
Pozisyonel vertigo nedenleri başında sinir sistem özellikleri gelir. buna ek olarak iç kulak hastalıkları da vertigoya neden olabilir. 15 saniye ya da daha kısa süren genellikle başın hareketini takip ederek oluşan şiddetli bir baş dönmesi sorunu vardır. Başın arkaya hareket ettirilmesi halinde ortaya çıkabilmektedir.
Psikolojik vertigo, kişinin gerçeklikle ilgili algılarında yaşadığı bozulma ve karışıklık hissi olarak tanımlanır. Bu durum, kişinin kendini ve çevresini normalde olduğundan farklı ve yabancı hissetmesine neden olur.
Vertigo, vücudun denge sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkan baş dönmesidir. Belirtileri; baş dönmesi, halsizlik, şiddetli baş ağrısı, midede bulantı ve bayılma durumudur.
Vertigonun kalıcı olma olasılığı, semptomların nedenine, sıklığına ve tedavi yöntemlerine bağlıdır. Meniere hastalığı gibi bazı iç kulak sorunları, vertigo semptomlarının sürekli tekrar etmesine neden olabilir ve bu durum kalıcı hale gelebilir. Ancak, vertigonun kalıcı hale gelme olasılığı düşüktür.
Baş dönmesi rahatsızlığından şikayetçi olan kişiler, evde vertigo testi yapılır mı şeklinde araştırmalar yaparlar. Vertigo, ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olarak ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olduğundan, rahatsızlıktan şikayetçi olan kişiler uzman Kulak Burun Boğaz doktorlarına muayene olmalıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri