Hastaların çoğunun da yanlış bildiği gibi her baş dönmesinin vertigo olmadığının altını çizen uzmanımız şöyle konuştu: “Vertigo bazı hastalarda çok ani ve hızlı gelişir; bir süre devam eder, ardından tamamen geçer.
Çarpma ya da yaralanmalar sonucu ortaya çıkan vertigo, altta yatan başka bir hastalık yoksa kendiliğinden iyileşebilmektedir. Altta yatan bir başka hastalık varsa, öncelikle bunun tedavisi sağlanmalıdır. Örneğin, akut kulak enfeksiyonu sebebiyle vertigo oluşabilmektedir.
Baş dönmesinin çok şiddetli olduğu durumlarda günlerce yataktan kalkmak mümkün olmayabilir ve şiddetli mide bulantısı, yemek yeme ve su içmede zorlanmaya neden olabilir. Vertigo günler içinde azalır, fakat denge bozukluğu aylarca, gerekli takip ve tedavi desteğinin sağlanmadığı durumlarda yıllarca devam edebilir.
Meniere gibi iç kulak basıncındaki artışın neden olduğu Vertigo hayat boyu sürer.
İlk üç gün hastalarımıza istirahat tedavisi ve yanında ilaç tedavisi veriyoruz. Ondan sonrasında denge sinirinin gücünü yitirdiği için tekrar güçlenebilmesi için rehabilitasyon hareketleri verilmesi gerekmektedir. Hastalarımız ne kadar uzun süre istirahat ederlerse bu hastalığın düzelmesi gecikmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Vertigonun kalıcı olma olasılığı, semptomların nedenine, sıklığına ve tedavi yöntemlerine bağlıdır. Meniere hastalığı gibi bazı iç kulak sorunları, vertigo semptomlarının sürekli tekrar etmesine neden olabilir ve bu durum kalıcı hale gelebilir. Ancak, vertigonun kalıcı hale gelme olasılığı düşüktür.
BPPV li hastalar ani baş hareketlerinden kaçınmalı, bol istirahat etmeli, bol sıvı tüketmelidirler. Yüksekte çalışmaktan ve tehlikeli cihaz kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Vertigo tedavisinde fizik tedavi de kullanılmaktadır. Vertigo tedavisi esnasında kafein, tütün ve alkolden uzak durmak gereklidir.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir. Baş dönmesi hissi ile birlikte vertigolu kişilerde görme bozukluğu, mide bulantısı, kusma, çift görme, baş ağrısı veya hızlı kalp atışı da görülebilir.
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Başdönmesi (Vertigo), pekçok tıbbi branşı ilgilendirebilen bir konudur. İç kulak sorunu düşünülen hastalarda var olan problemler normal filmle, tomografi yada MR ile gösterilemez.
Vertigo tedavisi altta yatan hastalığa bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Eğer orta kulak enfeksiyonu varsa antibiyotik kullanımı önerilmektedir. Kulakta iyileşmeyen bir enfeksiyon mevcut ise cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir.
Vertigo hastaları sırt üstü yatmalıdır. Vertigo hastaları sırt üstü pozisyonda yatarken başlarının dönmediği gözlenmiştir. Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır.
Vertigo krizi sırasında güvenli bir alana çekilmek ve hareketsiz şekilde durmak gerekir. Kriz sırasında en önemli nokta hareketsiz kalmaktır. Bu sırada stresli düşüncelerden uzak durmak önemlidir. Kriz sırasında kişi kendini telkin etmeli, krizin geçeceğini kendine söyleyerek psikolojik rahatlamalıdır.
Ani hareketlerden kaçının: Başınızı çok hızlı bir şekilde sağa sola çevirmeyin, lunaparklardaki oyuncaklardan uzak durun, hızlı araba kullanmayın. Ani hareketlere neden olan bu durumlar kulak kristallerinin yerinden oynamasına neden olabilir.
Doktorlar vertigo hastaları için hareketin öneminin altını çiziyorlar. Günlük olarak geri ileri yürümek, yana doğru adımlamak gibi egzersizlerin iyi geldiği belirtiliyor. Ayrıca gözlerin açık olduğu zama yumuşak zeminde yürümek de iyi geliyor.
Psikolojik vertigo tedavi edilebilir bir durumdur. Terapi ve ilaçlar kullanılarak söz konusu rahatsızlık tedavi edilebilir. Terapi, kişinin kaygı ve stres düzeyini azaltmaya ve algısal bozukluklarını yönetmeye yardımcı olur. İlaçlar ise semptomların şiddetini azaltabilir.
Kulak Kristali (BPPV) Tekrar Eder Mi? Evet edebilir. Yerinden kopmuş olan kristaller bulundukları orta iç kulak bölümüne gönderilir. Ancak artık bu kristaller eskiden olduğu gibi orada yapışık durmazlar.
Üst solunum ve kulak enfeksiyonlarının, kulak kristallerinin kaymasına sebep olan etkenlerin başında geldiği bilinmektedir. Aşırı stres ve üzüntü yaşanması , hazırlıksız şekilde yapılan ani boyun hareketleri ve beyin travması gibi durumlar da kulak kristallerinin oynamasının önemli nedenlerindendir.
Genelde bir dakikadan az sürer fakat gün içerisinde başın her hareketinde ortaya çıkmasından dolayı son derece rahatsız edici bir durumdur. Rahatsızlığın etkisi, hafif de olabilir; mide rahatsızlığı ve kusma oluşturacak kadar şiddetli de seyredebilir.
Vertigo her mevsimde görülebilen bir sorun olsa da, vertigoyu tetikleyen bazı hastalıkların ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki artması ile vertigo sıklığı da artabiliyor.
Doktorunuz, iyileşmenize bağlı olarak ilacınızın dozunu ayarlayacaktır. İlacı kullanmaya devam ediniz. İlacın etkisini göstermeye başlaması zaman alabilir. Normal doz, günde 3 kez, bir veya iki adet VASOSERC 8 mg tablettir.
Özellikle sohbaharın bitimi ve kış mevsimine girişte hava sıcaklıklarının düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonları, vertigo ataklarını başlatabilir.
Vertigo geçici bir durum olabileceği gibi kişiyi uzun süre etkileyebilir.
Baş dizlere doğru uzatılır ve 30 saniye boyunca yere değdirilir. Rahatsız olan kulak yönünde baş döndürülür ve 30 saniye beklenir. Baş hızlıca kaldırılır ve dört ayak üzerinde 45 derecelik açıda tutularak 30 saniye beklenir. Ardından baş dik olacak şekilde yukarı kaldırılır ve manevra tamamlanır.
Boyun fıtığı ve boyun kireçlenmesi de diğer nedenler arasında yer alır. Vertigo bu nedenlerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Doğrudan boyundan kaynaklanmayan ancak boyuna yansıyan ağrılar da vertigoya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri