Düzensizliğin ciddi olup olmadığını sadece bir muayene ortaya çıkarabilir. Daha ayrıntılı muayeneler nörolog (sinir uzmanı) ya da kulak-burun- boğaz uzmanı tarafından gerçekleştirilmelidir. Baş dönmesinin ve meydana geldikleri durumların eksiksiz tarif edilmesi, doktorun nedenleri bulmasında çok önemli bir rol oynar.
Vertigo genellikle iç kulak kaynaklı bir sorun olduğunda KBB uzmanlarına başvurulur. Eğer vertigo semptomları beyin veya merkezi sinir sistemi kaynaklı ise nöroloji uzmanlarına başvurmak önemlidir.
Vertigo beyin damarlarının tıkanması veya beyin kanaması sonucu da ortaya çıkabilir. Vertigonun görüldüğü diğer bir hastalık ise multipl sklerozdur (MS). Kafa travması ve boyun yaralanmalarından sonra vertigo ortaya çıkabilir. Diyabet, düşük kan şekeri, anksiyete ve panik bozukluğu vertigonun diğer nedenleridir.
Vertigo, kişinin kendisini veya çevresini dönüyormuş gibi algıladığı bir denge bozukluğu türüdür. İç kulak problemleri ve beyindeki denge merkezinde ki sorunlar vertigonun sebebidir. Vertigoda şiddetli baş dönmesi, mide bulantısı ve denge kaybı gibi belirtiler görülür.
Başdönmesi (Vertigo), pekçok tıbbi branşı ilgilendirebilen bir konudur. İç kulak sorunu düşünülen hastalarda var olan problemler normal filmle, tomografi yada MR ile gösterilemez.
İlgili 20 soru bulundu
Kan basıncı düzensizlikleri, diyabet, boyun damar tıkanıklıkları, kalp ritm ve kapakçık bozuklukları, anksiyete, stres ve üzüntü gibi bir çok faktör de vertigoya neden olabilir. Vertigo ile başvuran hastanın sistematik olarak değerlendirilmesi bu nedenle büyük önem taşır.
Vertigo genel olarak iç kulak hastalıkları, daha nadir olarak da beyin ve beyincikle ilgili rahatsızlıkların sonucu olarak ortaya çıkar. Genellikle İç kulaktaki denge organları vücudun dengesinin sağlanmasında önemli bir rol oynar. Vertigo, hastanın kendisinin ya da çevrenin hareket illüzyonudur.
İlk üç gün hastalarımıza istirahat tedavisi ve yanında ilaç tedavisi veriyoruz. Ondan sonrasında denge sinirinin gücünü yitirdiği için tekrar güçlenebilmesi için rehabilitasyon hareketleri verilmesi gerekmektedir. Hastalarımız ne kadar uzun süre istirahat ederlerse bu hastalığın düzelmesi gecikmektedir.
Vertigo testi yapılırken, hastanın sabit bakması istenir, hasta gözlerini sabitledikten sonra uygulamayı yapan kişi hastanın başını aniden ve hızlı olacak şekilde 20-30 derece sağa sola döndürür ve tekrar ortaya getirir. Bu sırada göz hareketleri incelenir ve analizi yapılır.
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Vertigo hastaları sırt üstü yatmalıdır. Vertigo hastaları sırt üstü pozisyonda yatarken başlarının dönmediği gözlenmiştir. Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır.
Vertigo Krizi Belirtileri
Düşme ve dengesizlik hissini veren bir sağlık durumudur. Bu durum genellikle kulak veya sinir sistemi bir problem nedeniyle ortaya çıkar. Bulantı veya kusma, baş ağrısı, ağız kuruluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Vertigo krizi genellikle birkaç dakika veya günlerce sürer.
Ani hareketlerden kaçının: Başınızı çok hızlı bir şekilde sağa sola çevirmeyin, lunaparklardaki oyuncaklardan uzak durun, hızlı araba kullanmayın. Ani hareketlere neden olan bu durumlar kulak kristallerinin yerinden oynamasına neden olabilir.
Elde ettiğimiz sonuçlara göre aile hekimleri çoğunlukla vertigo hastalarına birinci basamakta tanı koyup tedavi etmektedirler.
Santral vertigo vakaları acil müdahale gerektiren önemli sağlık problemleridir.
Aydın şöyle sıraladı: "Etrafın döndüğünü ya da hareket ettiğini hissetmek (baş dönmesi), sersemlik, bayılma hissi, denge kaybı, baş dönmesinmm k den kaynaklanan bulanık görme, mide bulantısı, kusma gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz."
Vertigo krizi sırasında güvenli bir alana çekilmek ve hareketsiz şekilde durmak gerekir. Kriz sırasında en önemli nokta hareketsiz kalmaktır. Bu sırada stresli düşüncelerden uzak durmak önemlidir. Kriz sırasında kişi kendini telkin etmeli, krizin geçeceğini kendine söyleyerek psikolojik rahatlamalıdır.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir.
· Vertigonun vestibüler nöronitten kaynaklandığı durumlarda, vestibüler bloke edici ilaçlar reçete edilir. (Antihistaminik, antiemetik, benzodiazepinler, vb.) · Meneiere hastalığının tedavisinde antiemetik ilaçların yanı sıra diüretik ilaçlar da kullanmak gerekebilir.
Vertigonun kalıcı olma olasılığı, semptomların nedenine, sıklığına ve tedavi yöntemlerine bağlıdır. Meniere hastalığı gibi bazı iç kulak sorunları, vertigo semptomlarının sürekli tekrar etmesine neden olabilir ve bu durum kalıcı hale gelebilir. Ancak, vertigonun kalıcı hale gelme olasılığı düşüktür.
En sık rastlanan kristal kayması-BPPV'de baş boyun hareketleri ile başlayan atakları, saniyeler süren baş dönmesi izler. İç kulak yapılarında basınç artışı ile karakterize olan Meniere hastalığında ise kulakta dolgunluk hissi, çınlama ve minimum 20 dakika kadar süren baş dönmesi atakları görülür.
Üst solunum ve kulak enfeksiyonlarının, kulak kristallerinin kaymasına sebep olan etkenlerin başında geldiği bilinmektedir. Aşırı stres ve üzüntü yaşanması , hazırlıksız şekilde yapılan ani boyun hareketleri ve beyin travması gibi durumlar da kulak kristallerinin oynamasının önemli nedenlerindendir.
Psikolojik vertigo, kişinin gerçeklikle ilgili algılarında yaşadığı bozulma ve karışıklık hissi olarak tanımlanır. Bu durum, kişinin kendini ve çevresini normalde olduğundan farklı ve yabancı hissetmesine neden olur.
Gerçekte var olmadığı halde kişi eşyaların çevresinde döndüğünü, ya da gözlerini kapadığında kendisinin eşyaların çevresinde döndüğünü hissetmesi ile meydana gelen bir çeşit hareket illüzyonudur. Çoğunlukla iç kulak hastalıklarının yani iç kulak kristallerinin yerinden oynamasının neden olduğu bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri