BPPV li hastalar ani baş hareketlerinden kaçınmalı, bol istirahat etmeli, bol sıvı tüketmelidirler. Yüksekte çalışmaktan ve tehlikeli cihaz kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Vertigo tedavisinde fizik tedavi de kullanılmaktadır. Vertigo tedavisi esnasında kafein, tütün ve alkolden uzak durmak gereklidir.
Kişi vertigo yaşanırken psikolojik bir rahatlama yaşamaya odaklanmalıdır. Başınızı sabit tutarak tek bir noktaya odaklanmaya çalışmak, vertigonun yarattığı baş dönmesinin şiddetini azaltabilir. Derin ve sakince nefes vererek de vertigo krizini en sakin şekilde atlatabilirsiniz.
Vertigo tedavisinden sonra hareketli sporlardan ve ani hareketler yapmaktan kaçınılmalıdır. Bol sıvı tüketilmeli, kahve, kola ve çikolata gibi kafein içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı ayrıca sigara kullanımına son verilmelidir.
KRM sonrasında hastalara 48 saat süre ile hastalığın olduğu kulak tarafına dönerek yatmamaları, sırtüstü ya da ters tarafa yüksek yastıkta yatmaları, öne eğilmemeleri, başlarını yukarı bakacak şekilde kaldırmamaları ve ani hareketlerden sakınmaları önerilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Sakız çiğnemenin çene kaslarında güçlendirme ve stresi azaltma etkilerinin yanında vertigo tedavisinde etkisi büyüktür. Sakız çiğnemek östaki borusunda açılma yaparak kişide rahatlamaya neden olur. Bu etkisinin yanında kulak çınlaması sorununu da büyük bir oranda azaltır.
''Telefon ve diğer cihazlardan çıkan radyasyon, vertigoya yol açabiliyor. Cep telefonu sinyali, beyin hücreleri üzerinde depresyon etkisi yaratıyor. Cep telefonunun yaydığı radyasyon, vertigo ataklarına neden oluyor.
Vertigonun ilaçla tedavisi
· Vertigonun vestibüler nöronitten kaynaklandığı durumlarda, vestibüler bloke edici ilaçlar reçete edilir. (Antihistaminik, antiemetik, benzodiazepinler, vb.) · Meneiere hastalığının tedavisinde antiemetik ilaçların yanı sıra diüretik ilaçlar da kullanmak gerekebilir.
Bu bağlamda vertigoya iyi gelen bitkiler ve özel meyveler tüketmek oldukça önemlidir. Özellikle zencefil, ananas, muz, avokado, yaban mersini ve portakal gibi meyveler vertigo atakları konusunda hastaların tedavisine katkıda bulunurlar. Vertigo semptomlarını hafifletmek için meyveleri düzenli olarak tüketmek önemlidir.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir.
Meniere hastalığı gibi bazı iç kulak problemleri, vertigo semptomlarının tekrar etmesine neden olabilir ve bu durum kalıcı hale gelebilir. Ancak, doğru teşhis ve tedavi yöntemleriyle semptomların kontrol altına alınması, vertigo semptomlarının tekrarlanma sıklığını azaltabilir veya tamamen ortadan kaldırabilir.
Üst solunum ve kulak enfeksiyonlarının, kulak kristallerinin kaymasına sebep olan etkenlerin başında geldiği bilinmektedir. Aşırı stres ve üzüntü yaşanması , hazırlıksız şekilde yapılan ani boyun hareketleri ve beyin travması gibi durumlar da kulak kristallerinin oynamasının önemli nedenlerindendir.
Doktorlar vertigo hastaları için hareketin öneminin altını çiziyorlar. Günlük olarak geri ileri yürümek, yana doğru adımlamak gibi egzersizlerin iyi geldiği belirtiliyor. Ayrıca gözlerin açık olduğu zama yumuşak zeminde yürümek de iyi geliyor.
Vertigoya bunlar neden oluyor;
Enfeksiyonlar ve alerjiler gibi çevresel faktörlere bağlı durumlar, iç kulak hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlayarak, baş dönmesine yol açabilir. Az su tüketmek. Çok tuzlu yemek. Aşırı alkol kullanımı
Vertigo her mevsimde görülebilen bir sorun olsa da, vertigoyu tetikleyen bazı hastalıkların ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki artması ile vertigo sıklığı da artabiliyor.
Başta kafeinli içecekler olmak üzere, sigara tüketimi, çay ve kahve baş dönmesini arttırabilecek etmenler arasında yer almaktadır. Bu nedenle vertigo hastaları bu tip ürünlerin tüketimini en aza indirmelidir.
Yüksek sıcaklıklar ,güneş çarpması belirtilerini oluşturduğu gibi iç kulak sıvılarının miktar değişikliğine de yol açarak vertigoyu tetikleyebilir.
Vertigo atakları, insanların dengesini kaybetmelerine ve düşmelerine neden olabilir. Her bir vertigo atağı genellikle birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürer. Ancak bazı durumlarda ataklar saatlerce, hatta günlerce sürebilir.
Vertigo genelde kendiliğinden geçer. Ancak vertigonun yarattığı baş dönmesi çok şiddetliyse ve çok sık aralıklarla tekrar ediyorsa kulak burun boğaz doktoruna görünüp vertigoyu yönetmenizi ve baş dönmesi gibi semptomları hafifletmeye yardımcı tedavi seçenekleri sunmasını sağlamalısınız.
Baş dönmesi ilacı dendiğinde ilk akla gelenlerden biri de limondur. Baş dönmesinden musdarip olan kişiler bir bardak suyun içerisinde yarım limon sıkarak bir tatlı kaşığı şeker ile beraber bu suyu içmelidir. İçildikten kısa bir süre sonra baş dönmelerinin geçtiği görülür.
Yeterli miktarda su tüketmemek; halsizliğe, sindirim sorunlarına, böbrek hastalıklarına, cilt sorunlarına ve daha birçok sağlık sorununa neden olabilir. Kahve ve çay gibi içecekleri sınırlamak vertigoya iyi gelir. Çünkü bu tarz içecekler iç kulakta sıvı artışına neden olabilir.
Baş dönmesi ve düşmeler sık karşılaşılan problemlerdir. Banyonuzda ve duşunuzda kaymayan paspaslar kullanın. Banyonun zeminine oturmak ya da ayakta duş̧ yapmak yerine bir banyo sandalyesi kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri