Buna bir de kış aylarında kar eklendiğinde ulaşım daha da zorlaşır. Bu nedenle bahar ya da yaz aylarında bölgeyi ziyaret etmek, daha iyi bir tercih olur. Aynı zamanda bölgede yağış yoğunluğunun fazla olmadığı dönemlere gezinizi denk getirmeye çalışmalısınız.
Karadeniz'in en güzel yaylalarından biri olan Ayder Yaylası ile başlamak isteriz. Rize'nin Çamlıhemşin kasabasına bağlı olan Ayder Yaylası, yerli ve yabancı turistler tarafından en çok tercih edilen yerler arasında… Şehir merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunuyor.
Yıl boyunca yağış alan Rize'yi gezmek için en uygun zaman yaz mevsimidir.
Çamlıhemşin'de hem rahat ulaşım sağlayabilmek hem de her yeri görmek istiyorsanız tercihinizi ilkbahar ve yaz aylarından yana yapmalısınız. Aksi halde karın yolları kapatması nedeniyle gitmek istediğiniz bazı yerlere ulaşım sağlayamayabilirsiniz.
Sadece yaz döneminde değil kışın da bir hayli gözde olan Rize yaylalarında karın keyfini çıkarabilir, bembeyaz doğada muhteşem fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Her yıl ocak ayında düzenlenen Ayder Kardan Adam Şenliği'ne katılabilir, karın üzerinde horon oynayarak eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Oysa ilk bahar Rize'de en az yağış alan mevsimdir. Bu durumda kışın düşen yağışların kar şeklinde olduğu ve ilk baharla birlikte bu kar örtüsünün erimesiyle akarsuların kabardığı anlaşılmaktadır. Mevsimlere göre değişmekle birlikte Rize'de nem oranı her zaman % 75'in üzerindedir.
Rize'de yağış her mevsime dengeli olarak dağılmakta olup kurak mevsimi yoktur. İlde en az yağış ilkbaharda, en çok yağış sonbaharda görülür. Nem oranı her zaman %75'in üzerindedir.
Yayladaki oteller ve kaplıcanın varlığı nedeniyle Ayder Yayları yılın her dönemi rahatlıkla ziyaret edilebilir. Aşırı kalabalıktan, gürültüden ve şehir yaşantısından uzak bir tatil istiyorsanız Ayder Yaylası bunu size sağlayacaktır. Yaylanın genelinde birbirinden ayrı evler, oteller, pansiyonlar yer almaktadır.
İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerini tercih etmelisiniz.
Dört mevsim ziyaret edilebilecek bir şehir olan Artvin'de, Karadeniz ikliminin tipik özelliklerini görmek mümkün. Neredeyse her dönem yağış alan Artvin'e kayak tatili için kasım – nisan ayları arasında gidebilirsin. Mayıs – ağustos arası ise şehrin tarihi doğal güzelliklerini keşfetmek için ideal zaman…
Rize Kalesi, Ayder Kaplıcaları, Palovit Şelalesi, Şahin Tepesi, Tarihi Rize Çarşısı, Rize Müzesi, Ayder Yaylası, Elevit Yaylası, Sal Yaylası, Gito Yaylası, Kıble Dağı Cami, Anzer Yaylası ve Zilkale de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Huser Yaylası, bayramda ziyaretçilerin uğrak yeri haline geldi. Ziyeretçiler sosyal medyada gördükleri salıncakta sallanmanın keyfini çıkarıyor.
Bundan dolayı ziyaret etmek için herhangi bir saati beklemek zorunda değilsiniz. Buraya ulaşım hem araba ile hem de yaya olarak mümkündür.
Yayla çok güzel ama yolu çok kötü yaylaya hususi araçla çıkılması tavsiye edilmez.
Yeşilin ve sonbaharın her tonu Eylül, Ekim ve Kasım aylarında sizleri mest edecek; cemreler düştükten sonra her bir dalın baharı karşılayışı Mart, Nisan ve Mayıs aylarında size tam da doğanın kalbinde olduğunuzu hissettirecek.
Yaklaşık 2500 m yükseklikte bulunan Huser Yaylası doğal yapısı ile ve hava durumuna göre oluşan bulut denizi manzaraları ile insanı kendine hayran bırakıyor. Yükseklik nedeniyle ağaç bulunmamaktadır. Yaz aylarında da gece sıcaklığı 5-6 derecelere kadar inebilmektedir. Herhangi bir ücretli kamp alanı bulunmamaktadır.
Ayder Yaylası, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan bir bölge. Çamlıhemşin'e 19 km uzaklıkta bulunan bu yayla, gelişmiş ulaşım olanakları ile ister toplu taşıma ister kişisel araçla kolaylıkla ziyaret edilebilir.
Karadeniz'in muhteşem doğasını keşfetmek ve eşsiz yaylalarda unutulmaz anılar biriktirmek için en uygun zamanı, bölgenin coğrafyası, hava koşulları, doğanın canlılığı kısacası turizme uygunluğunu analiz ettiğimizde turlarımızı da düzenlediğimiz haziran ayı ortası ve eylül ayı ortası arasındaki dönem diyebiliriz.
Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'ne bağlı Ayder Yaylası'na girişlerden, 20 Ağustos'tan itibaren ücret alınmayacak. Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi olarak belirlenen Ayder kaplıcalarına, İl Özel İdaresi'nce giriş ücreti alınması, Kültür Bakanlığı'nın 31 Aralık 1992 tarihli onayı ile uygun görülmüştü.
Ayder Hava Durumu ve İklimi
Yüksek rakımı nedeniyle geceleri biraz daha soğuk oluyor. Yüksekliği aynı zamanda bol oksijenli bir doğa ortamı sunuyor. Yaz aylarında günlük ortalama 23 derecelere kadar sıcaklık görülüyor. Kışın soğukluk -7 dereceye kadar inebiliyor.
Batı Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000–1500 mm'dir. Orta Karadeniz'de ise en fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Yıllık yağış miktarı 450 mm (Tokat)–700 mm (Samsun) arasındadır.
Rize mutfağının öne çıkan yöresel yemekleri arasında ise; mıhlama, Laz böreği, Çayeli fasulyesi, Korkoto çorbası, hamsili pilav, Rize kavurması, Rize pidesi, hamsili pilav ve pekmezli kabak tatlısı yer almaktadır.
Rize, 1867 Vilayet Nizamnamesine göre Trabzon Vilayetinin merkez sancağının 6 kazasından biri durumundadır. 1877 yılında merkez sancağa bağlı nahiye olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri