1 adet Bist 30 Endeks sözleşmesi için gerekli başlangıç teminatı 1120 TL'dir.
VİOP hesaplarında limit 1 Mio TL olarak tanımlanır. Tanımlanan pozisyon limiti, Yatırım Şubelerimiz ile görüşülüp gerekli koşulların sağlanması halinde arttırılabilmektedir. TAKASBANK nezdinde yatırımcı bazında sicil bazlı limitleme uygulaması bulunmaktadır.
İlgili yatırım aracı Borsa İstanbul'da USDTRY işlem kodu ile VİOP'ta işlem görmektedir. Bir sözleşmenin değeri 1.000 USD'dir.
VİOP'ta kısa pozisyon, yatırımcının varlık fiyatlarının düşeceği beklentisi ile satış emri vererek gerçekleştirdiği pozisyondur. Kısa pozisyonun karı daha yüksek fiyattan açılan pozisyonun daha düşük fiyattan kapanması ile gerçekleşir.
1 adet Dolar sözleşmesi için gerekli teminat 190 TL'dir. Sonraki dönem doların düşeceğini düşünen yatırımcı 5 kontrat satım yapmak için 190 x 5= 950 TL başlangıç teminatı yatırır.
İlgili 27 soru bulundu
Lot olarak adlandırılan işlem birimi bir sermaye piyasası aracından, kendisi veya katları ile işlem yapılabilecek asgari miktarı veya değeri ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak “1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot” eşitliği uygulanır.
Kaldıraç oranı , VİOP' ta üründen ürüne farklılık göstermekle birlikte, genellikle 10-20 arasındadır. Kaldıraç etkisi yatırımcı için, spot piyasaya göre çok daha hızlı ve büyük miktarda kar etme olanağı sunarken, aynı miktarda zarar etme riskini de barındırır.
Türkiye'de kurulu vadeli işlem ve opsiyon borsalarında (VİOP) yapılan işlemlerden elde edilen gelirlerdeki stopaj oranı %10 'dur. Hisse senedi ve hisse senedi endekslerine dayalı kontratlardan elde edilenler %0 stopaja tabidir.
VİOP'un sağladığı başlıca avantajları şu şekilde sıralayabiliriz: VİOP, yatırımcılara fiyat dalgalanmalarına karşı korunma imkânı sunar. Varlıklarının değerinde oluşabilecek düşüş veya artışlara karşı riskten korunmak isteyen yatırımcılar, vadeli işlem sözleşmeleri aracılığıyla bu korunmayı sağlayabilirler.
Kaldıraçlı İşlemlerin Avantajları
Alnus Yatırım'da Kaldıraçlı VİOP İşlemi yapmak çok kolay. Depozit olarak düşük miktarlarla yüksek pozisyonlar alınmasını sağlayarak yatırımdan en yüksek kârın elde edilmesini kolaylaştıran bir araçtır. Gerçekleştirdiğiniz yatırıma oranla çok daha yüksek değerlerde dönüş alırsınız.
VİOP Riskleri
- VİOP kaldıraçlı bir piyasadır. Kaldıraç sistemi ise yüksek kazanç avantajı getirebileceği gibi, yüksek kayıp riski de içerir. - VİOP'ta işlem gören bazı ürünlerin derinliği azdır. Piyasalarda dalgalanmanın arttığı dönemlerde bu varlıklarda her fiyat kademesinde fiyat oluşmama riski olabilir.
Zararlar hesaplardan aynı gün (T günü) tahsil edilirken, karlar ertesi (T+1 günü) hesaplara aktarılır. Bu yönteme "piyasaya göre ayarlama" (marked to market) denir. Kar zarar hesaplamalarına teşkil eden fiyat her bir vadeli işlem sözleşmesi bazında hesaplanan uzlaşma fiyatıdır.
Vadeye kadar geçen süre içerisinde, VİOP'ta aynı vadede ve sayıda sözleşme satmak ya da almak suretiyle (ters işlem) pozisyon kapatılarak da kar edilebilir. Pozisyonlar yatırım kararlarınıza ve piyasa hareketlerine açıp kapatabilirsiniz.
VİOP'ta Hesap Eksiye Düşer mi? Günlük volatilitenin olağan dışı yüksek olduğu zamanlarda VİOP'taki açık pozisyonlarınızdan doğan zarar tutarı, teminat tutarınızı aşabilir ve bu durumda hesabınızdaki bakiye tutarı eksiye düşebilir.
Akşam seansında işlem gören sözleşmelerin baz fiyatı, normal seans sonunda hesaplanan uzlaşma fiyatıdır. Günlük fiyat değişim limiti, her bir sözleşme için belirlenen baz fiyatın normal seansta ±%15, akşam seansında ±%3'üdür.
VİOP Komisyon Oranları
Sözleşmelerde belirtildiği üzere yapılan her işlemde (alım/satım) kurum azami %0,105 (binde 1,05) oranında komisyon tahsilatı yapma hakkına sahiptir. VİOP hesap açılışlarında komisyon oranı tüm kanallarda sabit %0,084 (onbinde 8,4) olarak atanmaktadır.
İşCep ViOP üzerinden gerçekleştirdiğiniz işlemlerde hacim üzerinden onbinde on (binde bir) komisyon ve BSMV alınmaktadır. Ayrıca, “Günlük Ortalama İşlem Hacmini Baz Alan Komisyon Oranı" uygulaması bulunmaktadır.
2 Ağustos 2013'te son işlem gününü yaşayan borsa, 5 Ağustos 2013'te Borsa İstanbul bünyesine katılıp "Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası" (VİOP) adını aldı.
değerde) 1.000 adet hisse karşılığında 1.000.000 TL (eski Türk Lirası) tutarındaki pay, yeni sistemde 1 lot yani borsada işlem gören 1 adet paydır.
0.10 LOT = $10.000 = 18.500 TL Pozisyon büyüklüğüne ulaşacağından dolayı, Pozisyon büyüklüğü farkı 18.500 TL – 18.000 TL = 500 TL karşılığı 270,2 Dolar kar yatırımcı hesabına yansıyacaktır.
Portföyünüzde bulunan küsuratlı veya 1 lottan küçük miktarlı,veya “E” ve “Y” özellik kodlu hisse senetlerinizi, www.qnbfi.com üzerinden QNB Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Küsurat Portföyü Hesabı'na, İşlem Lot Altı İşlemler Menü adımından satabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri