VİOP'ta ne kadarlık açık pozisyon limitine ulaşabilirim? VİOP hesaplarında limit 1 Mio TL olarak tanımlanır.
Sicil bazında pozisyon limiti, aynı dayanak varlığa bağlı tüm sözleşmeler için bir yatırımcıya ait sicile bağlı tüm hesaplarda alınabilecek aynı yönlü pozisyonların karşılık gelebileceği azami dayanak varlık sayısıdır.
İlgili yatırım aracı Borsa İstanbul'da USDTRY işlem kodu ile VİOP'ta işlem görmektedir. Bir sözleşmenin değeri 1.000 USD'dir.
1 adet Bist 30 Endeks sözleşmesi için gerekli başlangıç teminatı 1120 TL'dir.
VİOP' ta kâr / zarar hesaplamaları; açık pozisyonun taşındığı süre boyunca her gün, gün sonu uzlaşma fiyatına göre kesinleşir ve yansıtılır. Zararlar hesaplardan aynı gün (T günü) tahsil edilirken, karlar ertesi (T+1 günü) hesaplara aktarılır. Bu yönteme "piyasaya göre ayarlama" (marked to market) denir.
İlgili 29 soru bulundu
Pay ve pay endeksine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinden elde edilen kazançlar için ise %0 stopaj uygulanmaktadır. İlgili stopajlar nihai vergi olduğundan söz konusu kazançların beyanına gerek bulunmamaktadır.
VİOP'ta Teminat Tamamlanmazsa Ne Olur? Teminat istenen zamanda tamamlanmazsa da kontrat, borsa (veya aracı kurum) tarafından tüm teminat kaybedilmeden önce (genellikle otomatik olarak) kapatılıyor.
Borsa İstanbul'dan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamaya göre, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) işlem gören USD/TL, EUR/TL, RUB/TL ve CNH/TL Döviz vadeli işlem sözleşmeleri ile Gram/TL altın vadeli işlem sözleşmelerinde uygulanan yüzde 10 oranındaki alt fiyat limiti bugün için yüzde 80'e ...
Genelde VİOP'ta kaldıraç oranları ortalama 10 ile 20 arasındadır fakat fiyat değişimlerine bağlı olarak bu oran 30:1'e yaklaştığı durumlarda olmaktadır.
VİOP Riskleri
- VİOP kaldıraçlı bir piyasadır. Kaldıraç sistemi ise yüksek kazanç avantajı getirebileceği gibi, yüksek kayıp riski de içerir. - VİOP'ta işlem gören bazı ürünlerin derinliği azdır. Piyasalarda dalgalanmanın arttığı dönemlerde bu varlıklarda her fiyat kademesinde fiyat oluşmama riski olabilir.
VİOP Nedir? Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), Borsa İstanbul bünyesinde hizmet veren, sermaye piyasası araçları üzerine düzenlenmiş vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile diğer türev araçların elektronik ortamda alınıp satılabildiği, kaldıraçlı bir piyasadır.
VİOP'un sağladığı başlıca avantajları şu şekilde sıralayabiliriz: VİOP, yatırımcılara fiyat dalgalanmalarına karşı korunma imkânı sunar. Varlıklarının değerinde oluşabilecek düşüş veya artışlara karşı riskten korunmak isteyen yatırımcılar, vadeli işlem sözleşmeleri aracılığıyla bu korunmayı sağlayabilirler.
VİOP BİST 30 endeks vadeli işlem sözleşme kodunun deşifresi;
VİOP'ta fiyatların yükseleceği düşüncesi ile açılan alım pozisyonu uzun (short-alım) pozisyon olarak adlandırılır. VİOP 30 endeksinde yükseliş beklentisi ile açılan uzun pozisyonda yatırımcı dayanak varlığı teslim alma yükümlülüğüne sahip olan taraftır.
Viop işlemlerinin bankacılık sözleşmesi benzeri bir sözleşme niteliğinde olduğunu, dolayısıyla da her ne kadar yatırımcıya risk bildirimi yapılmışsa da yatırımcının tüketici işlemi yapmasından ötürü eksi bakiyeye düşürülemeyeceğini ifade etmektedir.
VİOP, Borsa İstanbul bünyesinde işlem gören vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alım satımının gerçekleştiği Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'dır. Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. emir iletimine aracılık yetkisi kapsamında Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığı ile VİOP işlemlerini gerçekleştirmektedir.
VİOP, Sermaye Piyasası Kanunlarına göre Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren güvenilir ve şeffaf bir piyasadır.
Sabah 9:30'da açıldığında Borsa'ya gönderilecektir. Akşam seansı 19:00'da açıldığında Borsa'ya gönderilecektir. 23:00 itibarıyla geçerliliğini kaybedecektir. Tarihli ve IKG emir geçerli olmayacaktır.
VİOP'ta nemalandırma
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), Borsa İstanbul (BİST) bünyesinde hizmet veren, kaldıraçlı bir piyasadır. Nema getirisi sağlayan işlemlerin en sık tercih edildiği alanlardan biridir. VİOP nemalandırma işleminde yatırılan para üzerinden faiz alınır.
Türkiye'de kurulu vadeli işlem ve opsiyon borsalarında (VİOP) yapılan işlemlerden elde edilen gelirlerdeki stopaj oranı %10 'dur. Hisse senedi ve hisse senedi endekslerine dayalı kontratlardan elde edilenler %0 stopaja tabidir.
VİOP Vade Dolunca Ne Olur? VİOP'ta vade sonu, sözleşme ile işlem yapılabilecek son günü ifade eder. Vade dolduğu zaman, açık kalan pozisyonlar önceden tanımlanmış olan teslimat yöntemi ile borsa tarafından kapatılacaktır. VİOP'ta vade dolunca, vade sonu uzlaşma fiyatı üzerinden kâr zarar hesaplanır.
Müşterilerin günlük teminat oranları piyasa kapanışı sonrası açıklanan uzlaşma fiyatlarına göre hesaplanır. Bu hesaplamalar sonucu başlangıç teminatı %100 altında kalan müşteri hesaplarına her akşam SMS ve e-mail ile teminat tamamlama bildirimleri yapılır.
Viop Kaldıraç, düşük teminatlarla yüksek hacimli pozisyon açabilmemizi sağlar. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası(VIOP) kaldıraçlı işlem yapılan bir piyasadır. VİOP' ta işlem yapabilmek için hesabınızda başlangıç teminatı bulundurmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri