Tümleç, cümlenin yardımcı ögelerindendir. Kendi arasında üç grupta incelenir: Nesne Dolaylı tümleç Zarf tümleci Yüklemin yöneldiği, bulunduğu, çıktığı yeri gösteren ögedir.
» Dolaylı tümleç, yükleme sorulan “nereye?, nerede?, nereden?, kime?, kimde?, kimden?, neye?, nede?, neden?” sorularının cevabıdır. Bunları babana sormalısın. (Kime?) Aradığınız kitapları sahafta bulursunuz.
Tümleç kelimesi ''tüm'' kökünden türetilmiştir. Yüklemin cümle içerisindeki anlamını pekiştirdiği için bu ismi almıştır. Mütemmim ve Mef'ul adıyla da bilinen tümleçler, belirtili / belirtisiz nesne, zarf tümleci ve dolaylı tümleç olmak üzere dörde ayrılır.
Cümle içerisinde yüklemin neyle, kiminle ve hangi amaçla yapıldığını gösteren söz öbeklerine edat tümleci denir. Yükleme sorulan “ne ile, ne için, kiminle, kimin için” sorularıyla bulunur.
Yüklemin yöneldiği, bulunduğu, çıktığı yeri gösteren ögedir. Yükleme sorulan “-e”, “-de” ve “-den” hâl eklerini alan sorulara aynı ekleri alarak cevap veren sözcük ya da söz öbekleri dolaylı tümleç görevinde bulunur. Soruların ve cevapların aynı ekleri alması zorunluluğu bunun diğer ögelerle karışmasına engel olur.
İlgili 43 soru bulundu
Bir fiili, yargı unsurunu tamamlayan, ona farklı görevler yükleyen, edat, zarf, yer gibi anlamları bulunan tümleçlerdir.
Cümle içerisinde dolaylı tümleci bulmak adına yüklem tespit edildikten sonra yükleme bazı sorular sorulur. Yükleme nerede, nereden ve nereye? Gibi sorular sorulur. Cümlede bu soruya cevap veren kelime dolaylı tümleçtir.
Cümlede dolaylı tümleci bulmak için özneyle birlikte yükleme "nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neye, neyde, neyden" soruları sorulur: Şu çiçekleri eve bırakır mısın? (Nereye bırakır mısın?) Bugün hastaneye gideceğim. (Nereye gideceğim?)
Zarf tümleci cümlede yüklem ile bildirilen iş, oluş veya yargının zamanını, durumunu, miktarını, yönünü, koşulunu vs. bildiren öğedir. Yükleme yöneltilen ne zaman, nasıl, ne kadar, nereye, hangi takdirde vb. soruların yanıtı niteliğindedir: "Ablamlar haftaya yola çıkacaklarmış." (eylemin zamanını belirtir)
Edat Tümleci
Yükleme "ne ile, kim ile, ne için, kimin için" soruları sorulur, alınan cevap edat tümlecini verir.
Dolaylı tümleç, yükleme sorulan nereye?, nerede?, nereden?, kime?, kimde?, neye?, nede?, neden? Sorularının cevaplarını karşılar.
Dizdaroğlu'na (1976: 95) göre; eylem tümcelerinde adların -e, -de, -den durum takılarını alarak yüklemin anlamını yönelme (yön), çıkma (başlangıç) ilgileriyle tümleyen tümce ögesine 'dolaylı tümleç' denir.
Dolaylı tümleç, yükleme sorulan “kime, kimde, kimden; nereye, nerede, nereden; neye, neyde, neyden?” gibi sorularla bulunur. İsmin “-e, -de, -den” hâl eklerini alan her sözcük cümlede dolaylı tümleç görevinde bulunmaz. Bu ekleri alan sözcükler, cümlede zaman veya durum bildirirse, zarf tümleci olur.
Tümleç TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Tümleyen şey, mütemmim. dil bilgisi Genellikle fiilin anlamını çeşitli yönlerden tamamlayan, herhangi bir ad durumunda bulunan, edat alan ad veya tamlama, meful, mütemmim.
Hal eki alarak cümlenin yüklemine etki eden dolaylı tümleç cümleye bulunma, ayrılma ya da yönelme anlamı katan kelime ya da kelime gruplarıdır. "-e, -de, -den" eklerinden herhangi birini almayan sözcük ya da söz öbekleri dolaylı tümleç olarak tanımlanamaz.
Zarf tümlecinin bir diğer adı, belirteç tümlecidir. Yüklemi, yön, zaman, durum, miktar, vasıta, şart ve neden bakımından tamamlamaya yarayan kelime gruplarına, zarf tümleci denilir. Aynı zamanda Türkçede, edatların kullanımı ile oluşturulan edat tümleçleri ile aynıdır.
Belirtisiz nesneyi bulmak için öncelikle yükleme ne, kim ve nere sorularını sormak gerekmektedir. Çünkü belirtisiz nesne belirtme hal eki olan "-i" ekini almamıştır.
Yüklem bulunduktan sonra, zarf tümlecini bulmak için yükleme "nasıl, ne zaman, neden, niçin, niye?" soruları sorulmaktadır. Bu sorular, zarf tümlecinin farklı alt bölümlerini gösterir. Genel olarak ise hepsi zarf tümlecidir.
Nesne, cümlede öznenin yaptığı iş ve eylemden doğrudan etkilenen ögedir. Düz tümleç olarak da bilinir. Yüklemi geçişli bir fiil olan cümlelerde bulunur. Yükleme "ne", "neyi" ve "kimi" soruları sorularak bulunur.
Dolaylı tümleç ise cümlenin yardımcı ögeleri arasında yer alır. Tek kelime ya da söz gruplarından oluşan dolaylı tümleçler ismin hal ekleri olan -e, -de ve -den eklerinden birini alır.
Özne ve belirtisiz nesne “ne, kim”, belirtili nesne “neyi, kimi”, dolaylı tümleç “nereye, nerede, nereden; kime, kimde, kimden; neye, neyde, neyden …”, zarf tümleci ise “nasıl, niçin, neden, ne zaman, ne kadar, neyle, ne şekilde, ne biçim, ne gibi, kimle, neyle …” soruları sorularak bulunur.
Zarf Tümleci Sayısı
Bir cümlede aynı veya farkı türden birkaç tane zarf tümleci bulunabilir. Zaman zarfı genellikle diğer zarf çeşitlerinin önünde, miktar zarfı da yüklemden önce kullanılır.
Aşağı, yukarı, içeri, dışarı, ileri, geri vb.” sözcükler, yalın halde kullanıldığında zarf tümlecidir.
Cümleler İçerisinde İlgeç Tümleci Örnekleri
Sorusunu sorarak ilgeç tümlecini bulabilirsiniz. 2- Seninle konuşmak için 10 km yol geldim: Bu cümleye neden? Sorusunu sorarak ilgeç tümlecini bulabilirsiniz.
Kendi başlarına bir anlam taşımayan ancak farklı kelimelerle bir araya getirildiği vakit, ayrı bir anlam kazanan sözcük türleri edat tümleç olarak bilinir. Böylece birçok farklı söz öbeği ile kullanması üzerinden cümle içerisinde değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri