Kaldıraçlı alım satım ( forex) ve VİOP işlemlerinin bankacılık sözleşmesi benzeri bir sözleşme niteliğinde olduğunu, dolayısıyla da her ne kadar yatırımcıya risk bildirimi yapılmışsa da yatırımcının tüketici işlemi yapmasından ötürü eksi bakiyeye düşürülemeyeceğini ifade etmektedir.
Teminat istenen zamanda tamamlanmazsa da kontrat, borsa (veya aracı kurum) tarafından tüm teminat kaybedilmeden önce (genellikle otomatik olarak) kapatılıyor.
borsa istanbul a.ş. vadeli işlem ve opsiyon piyasası'nın kısaltmasıdır. vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri alınıp satılır. borsa istanbul bünyesinde işlem gören vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alım satımının gerçekleştiği piyasanın kısa adıdır.
Teminat tamamlama çağrısı, toplam teminatı bulunması gereken teminat seviyesinin altına düşen hesaplar için Takasbank tarafından yapılıyor. Teminat istenen zamanda tamamlanmazsa da kontrat, borsa veya aracı kurum tarafından tüm teminat kaybedilmeden önce genellikle otomatik olarak kapatılıyor.
Sicil bazında pozisyon limiti, aynı dayanak varlığa bağlı tüm sözleşmeler için bir yatırımcıya ait sicile bağlı tüm hesaplarda alınabilecek aynı yönlü pozisyonların karşılık gelebileceği azami dayanak varlık sayısıdır.
İlgili 44 soru bulundu
VİOP Riskleri
- VİOP kaldıraçlı bir piyasadır. Kaldıraç sistemi ise yüksek kazanç avantajı getirebileceği gibi, yüksek kayıp riski de içerir. - VİOP'ta işlem gören bazı ürünlerin derinliği azdır. Piyasalarda dalgalanmanın arttığı dönemlerde bu varlıklarda her fiyat kademesinde fiyat oluşmama riski olabilir.
VİOP'ta kısa pozisyon, yatırımcının varlık fiyatlarının düşeceği beklentisi ile satış emri vererek gerçekleştirdiği pozisyondur. Kısa pozisyonun karı daha yüksek fiyattan açılan pozisyonun daha düşük fiyattan kapanması ile gerçekleşir.
Zararlar hesaplardan aynı gün (T günü) tahsil edilirken, karlar ertesi (T+1 günü) hesaplara aktarılır. Bu yönteme "piyasaya göre ayarlama" (marked to market) denir. Kar zarar hesaplamalarına teşkil eden fiyat her bir vadeli işlem sözleşmesi bazında hesaplanan uzlaşma fiyatıdır.
VİOP, kaldıraçlı bir piyasadır. Kaldıraç, yatırımcılara daha az sermayeyle daha büyük pozisyonlar alabilme imkânı sağlar. VİOP'ta belirli bir teminatla çok daha büyük değerlere sahip sözleşmeler alınabilir veya satılabilir. Bu da yatırımcılara potansiyel kârı artırma fırsatı sunar.
Günlük fiyat değişim limiti, her bir sözleşme için belirlenen baz fiyatın ±%20'sidir.
Hisse fiyatının bu zaman dilimlerinde artmasıyla, emirlerin piyasa açılışında daha yüksek bir fiyattan gerçekleşebilir. Bunun sonucunda ise bakiyen yine eksiye düşebilir.
VİOP, Sermaye Piyasası Kanunlarına göre Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren güvenilir ve şeffaf bir piyasadır.
Vadeye kadar geçen süre içerisinde, VİOP'ta aynı vadede ve sayıda sözleşme satmak ya da almak suretiyle (ters işlem) pozisyon kapatılarak da kar edilebilir. Pozisyonlar yatırım kararlarınıza ve piyasa hareketlerine açıp kapatabilirsiniz.
Bu fiyata göre zarar edenin zararı teminatından düşülüp; kârda olana aktarılırken, zararda olanın teminatını tamamlaması isteniyor. Teminat istenen zamanda tamamlanmazsa da kontrat, borsa (veya aracı kurum) tarafından tüm teminat kaybedilmeden önce (genellikle otomatik olarak) kapatılıyor.
VİOP hesaplarında limit 1 Mio TL olarak tanımlanır. Tanımlanan pozisyon limiti, Yatırım Şubelerimiz ile görüşülüp gerekli koşulların sağlanması halinde arttırılabilmektedir. TAKASBANK nezdinde yatırımcı bazında sicil bazlı limitleme uygulaması bulunmaktadır.
VİOP'ta sözleşme alınması/satılması durumunda, sözleşmenin vadesine kadar beklenmesi zorunlu değildir. Vadeye kadar olan sürede, Borsada aynı vadede ve sayıda sözleşme satmak/almak suretiyle (ters işlem) pozisyon kapatılabilir. Yeni pozisyonlar sürekli ve yeniden açılıp kapatılabilir.
Standart olmayan sözleşmeleri ayırt etmemizi sağlayan nokta ise, sonuna N1 kodu eklenmesidir. Bu durumda eski kontrattaki pozisyonlar yeni kontrata aktarılacaktır. N1 kodlu bir kontrat gördüğümüzde, bilmemiz gereken; o kontratta bir öz sermaye durumu gerçekleşmiş olmasıdır.
Kaldıraç Oranı
Kaldıraç oranının yüksek olması şirketin daha yüksek finansal riske sahip olduğunu gösterir. %70 üzeri kaldıraç oranına sahip şirketler riskli olarak sınıflandırılabilir. Daha muhafazakar yatırımcılar için bu oran %50 olarak kabul edilir.
VİOP'ta XU030 kodu ile işlem görmekte olan BİST30 Endeksi, BİST'te yoğunlukla işlem gören pay senetlerinin belli bir formülle 30 tanesinin değerini ifade eden finansal araçtır. Borsanın genel görünümü ifade etmesi açısından ekonomiye ilişkin hedge ve spekülasyon imkanları sunan önemli bir yatırım aracıdır.
Kaldıraçlı işlem yapılabilmesi, çift yönlü işlem imkânı ile birlikte VİOP'un en önemli özelliklerinin başında gelmektedir. Borsa İstanbul bünyesinde yer alan organize bir piyasada işlem yapmanın da yatırımcılar açısından güvenli bir seçenek olduğunu söylemek mümkün.
Lot olarak adlandırılan işlem birimi bir sermaye piyasası aracından, kendisi veya katları ile işlem yapılabilecek asgari miktarı veya değeri ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak “1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot” eşitliği uygulanır.
1 adet Bist 30 Endeks sözleşmesi için gerekli başlangıç teminatı 1120 TL'dir.
BIST 100 artışı bu endekste hissesi bulunan kişilere kazanç sağlar. Değerin artışı doğrusal olarak paradaki artışı da yansıtmış olur. Endeksteki %10 artış paradaki artışa da %10 olarak yansımış olur. Endekste yer alan tüm hisseler satın alınırsa hisse senetlerinin ve paraların performansı da yükselir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri