Teminat tamamlama yükümlülüğü T+1 Günü 14:00'e kadar yerine getirilmelidir.
Zararlar hesaplardan aynı gün (T günü) tahsil edilirken, karlar ertesi (T+1 günü) hesaplara aktarılır. Bu yönteme "piyasaya göre ayarlama" (marked to market) denir. Kar zarar hesaplamalarına teşkil eden fiyat her bir vadeli işlem sözleşmesi bazında hesaplanan uzlaşma fiyatıdır.
Öncelikle VİOP üyesi olan bir aracı kurum veya bankada yatırım hesabı açılır ve SPK tarafından belirlenen risk bildirim formu imzalanır. İşlem yapabilmek için Takasbank tarafından belirlenen teminat, açılan hesaba yatırılır. İşlem teminatının yetersiz olması durumunda teminat tamamlama çağrısı yapılır.
Teminat tamamlama yükümlülüğünün T+1 günü 14:00'e kadar yerine getirilmesi gerekmekte olup yerine getirilmemesi durumunda herhangi bir ihbara gerek kalmaksızın hesap temerrüde düşmüş sayılır.
VİOP'ta Hesap Eksiye Düşer mi? Günlük volatilitenin olağan dışı yüksek olduğu zamanlarda VİOP'taki açık pozisyonlarınızdan doğan zarar tutarı, teminat tutarınızı aşabilir ve bu durumda hesabınızdaki bakiye tutarı eksiye düşebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Vadeye kadar geçen süre içerisinde, VİOP'ta aynı vadede ve sayıda sözleşme satmak ya da almak suretiyle (ters işlem) pozisyon kapatılarak da kar edilebilir. Pozisyonlar yatırım kararlarınıza ve piyasa hareketlerine açıp kapatabilirsiniz.
İşlem Saatleri 09:30 – 18:10 zaman aralığında işlemler gerçekleştirilir. Vade Sonu Her vade ayının son iş günü. Yurt içi piyasaların resmi tatil nedeniyle yarım gün olması durumunda son işlem günü bir önceki iş günüdür.
Sözleşmede ya da varlıkta alım veya satım işlemi yapabilmek için hesapta bulunması gereken miktara başlangıç teminatı denir. Teminatlar, Borsa İstanbul span parametreleri başlığı altında belirli dönemlerde her kontrat için hesaplanarak açıklanır.
VİOP Riskleri
- VİOP kaldıraçlı bir piyasadır. Kaldıraç sistemi ise yüksek kazanç avantajı getirebileceği gibi, yüksek kayıp riski de içerir. - VİOP'ta işlem gören bazı ürünlerin derinliği azdır. Piyasalarda dalgalanmanın arttığı dönemlerde bu varlıklarda her fiyat kademesinde fiyat oluşmama riski olabilir.
Vade sonu ve son işlem günü bir sözleşmede işlem yapılabilen son gündür. Bu gün sonunda açık kalan pozisyonlar önceden tanımlanmış olan teslimat yöntemi ile Borsa tarafından kapatılır. VİOP'ta sözleşme alınması/satılması durumunda, sözleşmenin vadesine kadar beklenmesi zorunlu değildir.
VİOP, Sermaye Piyasası Kanunlarına göre Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren güvenilir ve şeffaf bir piyasadır.
Hemen hemen bütün püf noktalarını ve güncellemelerini öğrendikten sonra bir diğer dikkat etmeniz gereken önemli unsur ise VİOP işlem saatleridir. Haftanın 5 günü 24 saat istediğiniz yerden istediğiniz zamanda istediğiniz işlemleri gerçekleştirebilmenin rahatlığı paha biçilemez.
Türkiye'de kurulu vadeli işlem ve opsiyon borsalarında (VİOP) yapılan işlemlerden elde edilen gelirlerdeki stopaj oranı %10 'dur. Hisse senedi ve hisse senedi endekslerine dayalı kontratlardan elde edilenler %0 stopaja tabidir.
VİOP Nereden Takip Edilir? VİOP ürünlerini tercih ettiğiniz aracı kurumların sanal şubeleri ve mobil uygulamaları üzerinden takip edebilirsiniz. Ata Yatırım'ın yenilenen sanal şubesi ve gelişmiş altyapıya sahip mobil uygulaması ile VİOP ürünlerini takip edebilir, işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
İlgili yatırım aracı Borsa İstanbul'da USDTRY işlem kodu ile VİOP'ta işlem görmektedir. Bir sözleşmenin değeri 1.000 USD'dir.
VİOP'ta kısa pozisyon, yatırımcının varlık fiyatlarının düşeceği beklentisi ile satış emri vererek gerçekleştirdiği pozisyondur. Kısa pozisyonun karı daha yüksek fiyattan açılan pozisyonun daha düşük fiyattan kapanması ile gerçekleşir.
Günlük fiyat değişim limiti, her bir sözleşme için belirlenen baz fiyatın normal seansta ±%15, akşam seansında ±%3'üdür.
VİOP'ta Akşam Seansı; mevcut durumda 09:30-18:15 saatleri arasında sürekli müzayede esasına göre düzenlenen normal seansı takip eden 19:00-23:00 saatleri arasında sürekli müzayede esasına göre düzenlenen bir seanstır.
Günlük fiyat değişim limiti, her bir sözleşme için belirlenen baz fiyatın ±%20'sidir.
Vadeli hesabınıza istediğiniz zaman para yatırabilirsiniz ancak bu işlem hesabınızın vadesinin bozulmasına yol açar. Faiz kaybına uğramamak için yatıracağınız para ile aynı vadesiz hesap altında farklı bir vadeli mevduat kontratı açabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri