Bir bebeğin kafatası kemikleri doğumda yumuşak ve esnektir. Beynin büyümesine izin vermek için kafatası plakaları henüz tam olarak kaynaşmamıştır. Ancak bir bebek tekrar tekrar aynı pozisyonda yatırıldığında kafatası düzleşebilir. Bazen bebekler yamuk kafa şekilleri ile doğarlar.
Kafatası estetiği genellikle yetişkinlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviden önce hasta ayrıntılı bir muayeneden geçer. Kafatasının pozisyonu ve şiddeti değerlendirilir ve bir tedavi planı hazırlanır. Üç boyutlu görüntüleme ile değerlendirilen kafatasının eğriliği, cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir.
BEBEK BÜYÜDÜKÇE KAFA ORANI DEĞİŞİR
Bu büyüme doğumdan önceki dönemde başlar ve doğumdan sonraki ilk aylarda da devam eder. Doğumda bebeğin kafası vücudun 1/4 oranında iken, bebeğin vücudunun büyümeye başlaması ile birlikte bu oran değişir. Yetişkinlik döneminde ise kafanın vücuda oranı 1/8 olur.
Bebeklerde ön bıngıldağın 9-18 ay arasında kapanması beklenir. Doğumda veya ilk aylarda bıngıldağın kapandığı olgularda baş çevresi büyümesi normal ise müdahale edilmez.
Düz kafa sendromunun tedavi yöntemlerinden bir tanesi kask kullanımıdır. Bebeğin kafatasına uygun bir şekilde tasarlanan kaskın kullanımı, zaman içerisinde kafa tasanın şeklini ciddi oranda düzeltmektedir. Bir diğer tedavi yöntemi ise kafatası düzeltici operasyonlardır.
İlgili 31 soru bulundu
Düz kafa tedavisinin bir biçimi olarak pozisyon değiştirme ve diğer çeşitli önleyici tedbirleri denediyseniz, ancak düzlük daha da kötüleşiyorsa veya azalmadıysa, kraniyal yeniden şekillendirme kask tedavisi şeklinde düz kafa sendromu tedavisi yardımcı olabilir.
Düz kafa sendromu, beyin hasarına neden olmadığı veya beyin gelişimini etkilemediği için genellikle endişelenecek bir şey değildir. Bebeğinizin baş ve boyun kontrolü arttıkça düz bir zeminde geçirdiği vaktin de azalmasıyla düz kafa sendromu kendiliğinden geçmeye başlar.
Bir bebeğin kafatasının tam olarak oluşması 9-18 ay sürebilir.
Yetişkinlerde kafatası kemikleri sertleştiği için cerrahi müdahale şart durumdadır. Hastaya anestezi yapıldıktan sonra protezler kafa derisi açılarak yerleştirmesi yapılır. Ameliyat sonrasında bölgede ağrı görülmesi doğal bir süreçtir. Ameliyatın süresi de var olan eğrilik düzeyine göre değişkenlik gösterir.
Kraniosinostoz (Kafa Şekil Bozukluğu) hastalığına hangi bölüm bakar? Beyin ve sinir cerrahisi bakar.
Hafif ya da hafif-orta bir asimetri ya da düzlük ilk aylar ve sonrasında yapılan pozisyon değiştirme ya da yüzüstü aktiviteler ile normal limitlere düşer. Ancak orta, aşırı ve üstü şidette olan kafa deformasyonları pozisyon değiştirme gibi geleneksel yöntemlerle düzelmeye bilmektedir.
Kafatası eğrilikleri, kafatasında çukurluklar, özellikle şakak ve alın bölgesinde gözlemlenebilen düzensizlikler şeklinde meydana gelebilmektedir. Kafatası çökmesi, genetik birtakım sebeplerle meydana gelebildiği gibi, bebeklikte kafatasının yumuşak olması ve yaşanan kafa travmaları sebebiyle oluşabilmektedir.
Konumsal plajiyosefali. Bir bebeğin kafatasını oluşturan kemikler ince ve esnektir. Kafatasının bir bölgesine uygulanan sürekli sabit basınç, kafatasının şeklini değiştirebilir. Bu duruma pozisyonel plajiyosefali (kafatası kalıplanması) denir ve anormal kafa şekillerinin en yaygın biçimlerinden biridir.
Doğumda görülen kafa şekil bozuklukları arasında bulunan kraniosinostoz kafatası kemiklerinin çok erken birleşmesiyle oluşmaktadır. Şekil bozukluğunun yanı sıra hem zihinsel gelişimi engelleyen hem de fonksiyon kayıplarına neden olan bu hastalık erken dönemde tedavi edilebilmektedir.
Plagiosefalinin tedavisi cerrahi dışıdır. Kraniosinostozisin tedavisi cerrahidir. Erken tanı önemlidir ve konservatif tedavi plagiosefalide etkilidir. Kraniosinostozisin erken tanısı daha komplike cerrahi tedavi gereksinimini azaltır.
Pozisyonel plagiosefali genellikle ciddi komplikasyonlara, sorunlara neden olmaz. Doğuştan olan ve kranyosinostozun eşlik ettiği plagiosefali ise tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir: Baş deformiteleri, şekil bozuklukları (muhtemelen şiddetli ve kalıcı)
Dinarik ırkı: Balkanlarda ve Karpatlarda yoğun olarak gözlenen bu irk: iri ve uzun boy, kafa ardındaki yassılık nedeniyle çok brakisefal, uzun ve geniş yüz, sırtlı ve çıkıntılı burun ve koyu saç ve göz rengi ile karakterizedir.
Kafatası kemikleri bir diğeriyle birleştikçe, birleşme yerleri oluştururlar ki bu birleşimler beyin büyüdükçe kafatasının genişlemesini sağlarlar.
Kafatasının kıkırdakları olması gerekenden erken kaynaştığında kafa şekil bozukluğu meydana gelebilir. Bu bozukluğa kraniosinostoz adı verilir. Bir bebekte boşlukların biri ya da daha fazlası çok erken kapandığında kraniosinostoz oluşur. Kraniosinostoz bebeklik çağında görülen bir kusurdur.
Bişektomi her yaştan ve cinsiyetten kişiye uygulanabilse de operasyon için uygun görülen alt yaş sınırı 25 olarak kabul edilir. Bu dönemden önce yanak şekli ve yüz hatları değişim gösterebilir, ancak 25 yaşın doldurulmasıyla birlikte kişinin yüz hatları oturur ve bu yaştan sonra belirgin bir değişim olmaz.
Deformasyonel Brakisefali (Düz Kafa) kafanın arkasının tamamının düz (merkezi düzlük) ve aşırı geniş olmasıdır. Alın genellikle şişik ya da iki yöndende ileri doğru çıkık ve kafanın yüksekliği aşırı derecede yukarı doğrudur.
İlk 12 ay Kesinlikle kullanılması önerilmektedir. Ayarlanabilir olması nedeniyle 3 yaşa kadar bebek yastığı olarak kullanılabilir. Doğum öncesi dönemde ve doğum sırasında oluşan kafa şekli bozukluklarının giderilmesine yardımcı olur. Pediatristler Tarafından Sırt Üstü Yatırılarak Kullanılması Önerilmektedir.
Kafatasında görülen başlıca şekil bozuklukları; kule kafa, çekiç kafa, düz kafa, yassı kafa ve basık kafadır. Kafatası şekil bozuklukları ile kraniyofasiyal cerrahi konusunda uzman olan beyin-omurilik-sinir cerrahisi ve plastik cerrahi doktorları ilgilenir.
Başlıca oluşma sebepleri düşme, darp, trafik kazaları ve spor yaralanmalarıdır. Kafatası kemiğinin kırılma şekline göre farklı tiplerde kafatası kırıkları oluşabilir. Bazı kırıklar ciddi yaralanmalara ve müdahalelere sebep olurken bazı kırıklar ise basit tıbbi müdahalelere sebep olur.
Düz kafa yastığı bebeklerin kafatası şekil bozukluklarını gidermek amacı ile tercih ediliyor. Bebek düz kafa yastığı 3 - 18 ay arası kafatası şekil bozukluğu için doktor tarafından uygun görülebiliyor. Bebekler için düz kafa yastığı ise eğimli tasarımı ile kafanın düzleşmesini önleyen bir sistematiğe sahip oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri