Hemşirelik kuramcılarından Virginia Henderson, sağlığa, iyileşmeye ya da huzurlu ölüme katkı sağlamak için etkili bir hemşirelik bakımını fizyolojik, psikolojik, sosyokültürel, spritüal ve gelişimsel insan gereksiniminin karşılanması olarak tanımlamıştır.
Veri toplama, tanılama, planlama, uygulama ve değerlendirme basamaklarından oluşan hemşirelik süreci, hemşirelik uygulamalarının mantıksal bir akış ve belirli bir sistematik içerisinde sunulmasını sağlayan yaklaşımdır (Berman, Snyder ve Frandsen, 2016; Seaback, 2006).
HEMŞİRELİĞİN DÖRT TEMEL KAVRAMI: İNSAN, ÇEVRE, SAĞLIK&HASTALIK, HEMŞİRELİK.
Objektif olma durumu; tarafsız kalma, adil olma anlamlarını taşır ve bireyin geçmiş deneyimlerinden ve yaşantılarından bağımsız olma durumunu ifade eder. Sübjektif kavram öznel olma durumunu ifade ederken, objektif kavram nesnel olma durumunu ifade eder.
Hemşirelik, birey, aile ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye odaklanan, ideal sağlık düzeyine ve yaşam kalitesine ulaştırmayı hedefleyen bir sağlık profesyoneli'dir.
İlgili 37 soru bulundu
Kuramı, “nispeten somut ve spesifik kavramlar kümesi ve kavramları tanımlayan veya bağlayan önerileri görmenin bir yolu” şeklinde tanımlamakta mümkündür. Hemşirelik teorisi, hemşirelik bakımını açıklayan, öngören veya hemşirelik yönünün reçete edildiği bir kavramsallaştırmadır.
Florence Nightingale (İngilizce telaffuz: [ˈflɒrəns_ˈnaɪtɨŋɡeɪl]; 12 Mayıs 1820 – 13 Ağustos 1910), İngiliz sosyal reformcu, istatistikçi ve hemşire. Modern hemşireliğin kurucusudur.
Hemşirelik Sonuçlarının Sınıflandırması (NOC} ise, hemşirelik girişimlerinin etkilerini değerlendirmek için geliştirilmiş, hasta/birey sonuçlarının standardize edilmiş, kapsamlı bir sınıflandırmasıdır.
* Bakım planı süreci 'hemşirelik süreci' olarak hemşireler tarafından kullanılır; ✓ sağlıklı/hasta bireyin mevcut durumunun tanımlanması, ✓ bakımla ilgili gereksinimlerinin belirlenmesi, ✓ tanımlanan gereksinimler doğrultusunda uygun girişimlerin planlanması ve uygulanması, ✓ sonuçların değerlendirilmesini içerir.
Paradigma, kavramsal model, kuram, hem- şirelik gözlemleri ve her düzeyde hemşirelik felsefesini etkilemektedir. Hemşirelik teorileri, evrensel disiplin, bilimsel bilgi oluşturma yöntemleri geliştirme, eleştirel bakış, etik bilinci ve klinik karar verme gibi paradigmalar oluşturmaktadır.
Bu noktada, hemşirelikte bilme becerisi 4 yolla oluşmaktadır. Bunlar; hemşireliğin sanatı olan estetik bilme, hemşireliğin ahlakı olan etik bilme, hemşireliğin bilimi olan empirik bilme ve kişisel yolla bilmedir.
1982 yılında “Hemşirelik Tanıları Terminolojisi”, 1986 yılında ilk sınıflama sistemi ve 2003 yılında ise günümüzde kullanılmakta olan Taksonomi-II NANDA hemşirelik tanıları oluşturulmuştur (14). NANDA, 176 hemşirelik tanısından oluşmaktadır.
Risk tanısı:
Hastada gelişme riski olan potansiyel bir problemi tanımlar.
Modern hemşirelik rolleri olan bakım verici, eğitici, araştırıcı, yönetici, karar verici, savunucu, kariyer geliştirici, özerk ve sorumluluk sahibi olma rolüne ek olarak; iletişim ve koordinatörlük, rehabilite edici, rahatlatıcı, tedavi edici, danışman rolü de eklenmiştir.
Kuzey Amerika Hemşirelik Tanılama Birliği (1990) (North America Nursing Diagnosis Association - NANDA), hemşirelik tanısını; "Birey/aile veya toplumun gerçek ve olası sağlık sorunları veya yaşam süreçlerindeki yanıtları hakkındaki klinik karar" olarak tanımlamıştır.
NOC (network operation center) ve SOC (security operation center) ekipleri ağdaki sunucu, firewall ve switchlerin çalışmasını kontrol ederek, ağa yapılacak saldırıları ve ağdaki anormal değişimleri izler ve anlık, saatlik ve günlük raporlamalar yapar.
NANDA International (NANDA-I) North American Nursing Diagnosis Association Kuzey Amerika Hemşirelik Tanıları Birliği.
G. Rol-İlişki: Bu örüntü kadının üstlendiği algıların davranış ve emosyonel tepkilerini nasıl etkilediğini açığa vurmaya yardım eden rol ve ilişkileri tanımlamaktadır. Rol ve ilişkileri değerlendirme, hemşirelik tanıları için göstergeler sağlamaktadır.
Olası Hemşirelik Tanısı
Problemin doğrulanmak ya da dışlanmak için daha fazla bilgiye gereksinim olduğu durumları ifade etmek için kullanılan ifadelerdir.
3,4 Hemşirelik modellerinden biri olan Gordon'un Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri (FSÖ) modeli, bi- reylerin gereksinimlerini 11 fonksiyonel alanda ele alarak kapsamlı bakım verilmesini sağlar.5 Bu model doğrultusunda hazırlanan bakım planı ile KY'si olan hastaya sistematik hemşirelik bakımı- nın verilmesi sağlanmaktadır.
Safiye Hüseyin Elbi
İlk Türk hemşiredir. Türkiye'de Modern Hemşireliğin öncüsü olan Safiye Hüseyin Elbi, şefkat ve meslek aşkıyla dopdolu bir kadındı. Hilal-i Ahmer'in en önemli temsilcilerinden Dr.
Medipol Sağlık Grubu - Murat Bektaş, hemşirelik yüksek okulundan Türkiye'nin ilk erkek hemşiresi unvanıyla mezun olmuştur.
İlk halk sağlığı hemşiresi 'FATMA ACAR'dır. Türkiye'de ziyaretçi hemşire kavramı ilk kez 1943 yılında yayınlanmış olan Trahom Savaş Talimatnamesi'nde geniş şekilde yer almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri