Toplumumuzdaki erkeklerin en sık karşılaştıkları sağlık sorunlarının başında gelen kasık fıtığının tedavi edilmediğinde hayati tehlikeye yol açtığını biliyor muydunuz? Her ne kadar zararsız olarak görsek de kasık fıtıkları, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.
Fıtık atağı durumunda birkaç dakika gevşedikten sonra şişlik üzerine nazikçe baskı uygulayarak ve ovalayarak şişliği karın içine doğru ittirmeye çalışabilirsiniz. Eğer bu mümkün olmuyorsa fıtık sıkışmıştır ve 2 saatten fazla beklemek tehlikeli olabilir. Bu durumda cerrahi uzmanına başvurmak gerekir.
Fıtık çeşitlerinin arasında çok rastlanılan ve daha çok görülen fıtıklar; bel, karın ve boyun fıtıklarıdır. Fıtık şikayeti yaşayan kişilerde hastalığın ortaya çıkış belirtisi her hastada aynı olmaz ve fıtık belirtileri geliştiği bölgeye göre değişkenlik göstermektedir.
Ciddi bel fıtıkları tedavi edilmez ise idrar ve gaita tutamama, ayak ve bacaklarda felçlere kadar giden bir yelpazede karşımıza çıkmaktadır. Neyse ki günümüzde MİKROENJEKSİYON denılen yöntem ile oldukça fazla sayıda bel fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilmektedir.
Pek çok türü ve çeşidi bulunan fıtığın en sık görülen çeşitleri; karın, bel ve boyun fıtıklarıdır. Karın fıtıkları genel olarak kasık, göbek ve ameliyat kesisi fıtığı olarak incelenir. Tedavi edilmeyen karın fıtıkları zaman içerisinde basınç nedeniyle büyür ve tedavi şansı azalır.
İlgili 25 soru bulundu
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
Bel fıtığında ağrı bel omurgasında ve sırttan kalçalara, uyluklara ve hatta baldırlara yayılır. Fıtıklaşmış bir disk kaynaklı ağrı hareket halinde artarken, dinlenildiğinde azalır. Sıkışmış sinirlere baskı yaptığı için öksürme, hapşırma ve oturmak gibi vücut hareketlerinde ağrı kötüleşir.
Bel fıtığının en yaygın belirtisi şiddetli ve uzun süreli ağrılardır. Bu ağrılar beraberinde hareket kısıtlığını da getirmektedir. Eğer hastanın ağrıları istirahatle, ilaç veya fizik tedavi ile geçmiyorsa; bu durumda bel fıtığı ameliyatı gerekmektedir.
Fıtık patlamasında açığa çıkan disk sinirleri sıkıştırdığı için ağrı çok şiddetlidir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Kişinin yaşamını çekilmez hale getirir. Hasta hareket etmekte, ayakta durmakta çok zorlanabilir. Ağrı belden kalçaya ve bacaklara doğru yayılabilir.
Fıtık ameliyatları aslında genel olarak cerrahinin kolay ameliyat grubuna girmekle birlikte kimi zaman gerçekten uğraştırıcı zor ameliyat haline döndürebiliyor. Ama şunu bilmek gerekir fıtık ne kadar büyükse ameliyat sonrası dönemdeki birtakım sıkıntılar o denli fazla olacaktır.
Bel fıtığında 3. evre: Fıtığın büyüklüğüne bağlı olarak sinir basısı devam eder sinir zedelenmesi artar, bacakta ciddi uyuşukluk ve güç kaybı başlar. Güç kaybı en çok ayak ve ayak parmaklarında ortaya çıkar. Hasta topuk veya parmaklar üzerinde yürümekte zorlanır.
Kasık fıtığı Total Ekstraperitoneal (TEP) ameliyatı genel anestezi altında ameliyathane ortamında gerçekleştirilir. Laparoskopik yani kapalı yöntemle gerçekleştirilen kasık fıtığı ameliyatı yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir. Kasık fıtığının çift taraflı olduğu durumlarda süre uzayabilmektedir.
Omurgadaki disklerin omurgaları hizada tutan zarın dışına kadar çıkması olarak kısaca anlatabiliriz. Bu büyük fıtık çevredeki sinir köklerine baskı yapar. Bu büyük fıtıkların radyolojik değerlendirmesinden sonra hastaya göre karar verilir. Mutlaka cerrahi yapılır diye bir kural yoktur.
Çoğu durumda, fıtıklaşmış bir diskten kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde iyileşir ve 4-6 hafta içinde tamamen geçer. Aktivitenizi kısıtlamak, buz / ısı terapisi ve ilaç kullanmak iyileşmenize yardımcı olacaktır.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Ameliyat süresi genellikle 30-60 dakika arasında değişir.
Bel fıtığı patlaması tedavisi genellikle mikrocerrahi ile müdahale gerektirir... Bel fıtığı patlamış tüm hastalar için ameliyat gerekmemektedir...
TAM KAPALI BEL AMELİYATI NE KADAR SÜRER? Bu süre fıtık ve dar kanal ameliyatları için yaklaşık 1-1,5 saat sürmektedir.
L4 / L5 Disklerinde : Baskıda kalan kök L5 köküdür. Kalça ve bacağın dış yan yüzü, ayak sırtı ve baş parmak ta ağrı, bacağın dış yüzünde, baş parmakta uyuşukluk hissedilir. Ayak baş parmağı ve ayağın yukarıya kaldırılmasında kuvvet azalması gelişebilir. Bu seviyede refleks kaybı olmaz.
Bel fıtığı ameliyatı riskleri arasında, her cerahhide görülebilecek yara yeri sorunları, enfeksiyon, kanama veya dikişlerde sorunlar nadiren ortaya çıkabilir. Bu riskler kalıcı sorun teşkil etmezler. Bel fıtığı cerrahisinde hastanın ağrısının geçme oranı ameliyat sonrası yüksektir.
Hayati risk söz konusu olmamıştır. Aşağıdaki bilimsel yayın,boğulmuş karın duvarı fıtığı nedeniyle acil şartlarda ameliyat edilen yetişkinlerde %2.9 oranında ölüm görüldüğünü, bu vakaların %82'sinin 60 yaş üzerinde olduğunu bildirmektedir.
Ameliyat sonrası yüzeyel yaranın yani dikişlerin iyileşme süreci ortalama 1 haftadır. Derin yaranın yani omurga bölgesindeki yerin iyileşme süreci ise ortalama 1 aydır. Bu nedenle ameliyat sonrası 1 hafta-10 gün içerisinde ilk kontrolünüz ve 1. ay da ikinci kontrolünüz için doktorunuzdan randevu almanız gerekir.
Bel fıtığından kaynaklanan bacak ağrısına “iskiatik ağrı” veya “sciatica” denir. Bel fıtığının bacağa vurmasının sebebi, fıtıklaşan disk materyalinin omurilik kanalı içindeki sinir köklerine doğrudan baskı yapması veya iltihaplanmaya neden olmasıdır. Bu da bel bölgesinden bacağa yayılan ağrıya sebep olur.
Bacağa vuran fıtık ağrısına en iyi çözüm fizik tedavidir. Fizik tedavinin yanı sıra ağrı kesici takviyesi ve egzersizler de uygulanmalıdır. Ancak doktor kontrolü olmadan hem ilaç kullanımı hem de egzersiz uygulamasından kaçınılmalıdır. Yanlış yapılan her hareket var olan durumu daha da kötüye götürebilir.
Fıtık kaynaklı kalçadan ya da belden bacağa vuran ağrı genellikle tek taraflıdır. Ağrı yürüme veya çömelme gibi bele yük bindiren hareketlerle artabilir. Hafif ağrılarda başlangıçta uzanırken ya da dinlenme sırasında ağrı düzelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri