Bazı fajlar ise hücreyi parçalamadan dışarı çıkabilir. Bazıları da bakteri DNA'sına entegre olur ve nesilden nesile aktarılır. parçalarlar. Bunlara virulent faj da denir.
Litik veya öldürücü fajlar, yalnızca bakteri içinde çoğalma ve fajın tekrar bakteriyi terk edeceği zaman (yaşam döngüsünün sonunda) bakterini parçalanması ile hücreyi öldürürler.
F tipi faj : Başsız, ipliksi ya da filamentöz fajlar. Virulan fajlar kendi genetik materyelleri bakteri kromozomuna entegre olmazlar ve bakteriyinin ölümüne neden olurlar. Virilant fajların en önemli örneği E. Coli fajı olan T4 fajıdır.
Bir faj tek bir bakteri türüne özgüdür, bu nedenle yalnız bakterilere karşı etkili olurlar. Nasıl sadece insanlarda hastalık yapan virüsler varsa aynı şekilde bakteriyofajlar da sadece bakterileri etkiler ve onları yok eder. Bu sebeple fajlar insanlar üzerinde herhangi bir yan etki oluşturmazlar.
Bakteriyofaj (Antik Yunanca βακτήριον baktérion bakteri ve φαγεῖν phageín, 'yemek' fiilinden türetme), bakterileri enfekte eden bir virüstür. Terim genelde kısaltılmış hali olan faj olarak kullanılır.
İlgili 30 soru bulundu
Fajlar, bir hücrenin içine dahil olabilecek kadar ufak olan canlılardır. Baş, kuyruk ve boyun gibi bölümlere sahiptir. Bakterilerin bulunduğu her noktada kendilerine yer bulabilirler. Hayvan bağırsaklarından toprağa kadar her yerde var olabilirler.
5) Fajla tiplendirme: Türler içi veya türler arası ilişkiyi saptamada fajla tiplendirme de kullanılmaktadır. Aynı türe ait suşlar, kendilerine özgü fajlara göre gruplara ayrılabilmektedirler. Örn, S. aureus, bu esasa göre Grup -1, -2, -3 ve 4'e ayrılmaktadır.
materyali çeşitli yollar ve mekanizmalar ile çoğalır ve faj yapıları sentezlenip monte edilir. Lysis : Bu aşama tüm fajlarda görülmez. Bazı fajlar olgun faj partikülleri şekillendiktenn ve belirli sayıya ulaştıktan sonra bakteri hücresini parçalayarak dışarı çıkar. Bazı fajlar ise hücreyi parçalamadan dışarı çıkabilir.
Antibiyotikler sadece belirlenen bakterileri değil, yararlı bakteriler olarak bilinen türlere de saldırarak vücudumuzun mikroflorasına zarar verir. Şu ana kadar hiçbir ciddi yan etkisi tanımlanmamıştır.
Bakteriyofajlar, bakterilerin lizisine neden olan bakteri virüsleridir. Keşfedildikten sonra tedavi amacıyla kullanılmalarına rağmen antibiyotiklerin keşfedilmesinin ardından kullanımı oldukça azalmıştır.
Lizojenik (ılımlı) fajlar: Konakçının yaşam döngüsünün bir bölümünde profaj adı verilen pasif bir halde yer alırlar. Lizojenik döngüde viral DNA genellikle konak hücre DNA'sına entegre olur, bak- teriyel DNA replikasyona uğrarken aynı anda faj DNA'sı da çoğalır ve böylece her bir yavru hücre (profaj) viral DNA içerir.
Gelişimini tamamlamış virüs; canlı hücreyi enfekte yeteneği taşıyan ergin virüs Virion denir. Virion, virüs hücre dışında olduğu zaman viral genomunu korur ve virion yüzeyinden bulunan proteinler virionun konak hücre yüzeyine tutunmasına önemlidir.
Litik: Tıpta, yıkıcı etki ve eritici etki anlamına kullanılabilir. Biyolojide, plazma zarlarını bozarak hücrelerin ölümüne sebep olan etkenler de bu kelime ile ifade edilir.
Enterobakteri faj T2, Myoviridae familyasının T4-benzeri virüsler cinsine ait bir virülan bakteriyofajdır. Escherichia coli'yi enfekte eder ve T-Çift fajların en iyi bilinenidir. virionda lineer çift iplikçikli DNA bulunur, bu DNA'nın dizisi uçlarda tekrarlıdır ve dairesel olarak permutasyonludur.
Tıpkı memeli hücrelerini enfekte eden virüsler olduğu gibi, bakterileri de enfekte eden virüslerin varlığı uzun yıllardır biliniyor. Bu virüslere kısaca “faj” ya da bir diğer adıyla -bakterilere bulaştığı için- “bakteriyofaj” diyoruz.
1.LİTİK DÖNGÜ:Konakçı hücrenin ölümüyle sonuçlanan çoğalma döngüsüdür. 2.LİZOGENİK DÖNGÜ:Virüs genomunun konakçıya zarar vermeden çoğalmasıdır.
Bakteriyel enfeksiyon hastalıkları ile mücadelede antibiyotiklerin yeri yadsınamaz. Ancak bilim insanları antibiyotiklere alternatif olarak altın nanodiskler ve ışık kullanarak bakterileri saniyeler içerisinde yok edebilen bir yöntem geliştirdi.
Antibiyotik direnci, bakterilerin o grup antibiyotiğin varlığına rağmen üreyebilmesi ve enfeksiyon yapabilmesi ve daha sonra antibiyotiğe ihtiyaç duyulduğunda artık o antibiyotik o bakteriye karşı işe yaramaz hale gelmesidir.
Bakteriyofajlar –kısaca fajlar- spesifik olarak bakterileri tanıyıp enfekte ederek onları yok eden virüslerdir. Aslında, “bakteriyofaj” kelimesi “bakteri yiyen” anlamına gelir. Bakteriyofajlar canlı değildir, canlılık kazanmak ve çoğalabilmek için bakterilere ihtiyaç duyarlar.
Bakteriyofaj tedavisi enfeksiyona neden olan bakterileri vücuttan temizlemek için uygulanır. Hastada enfeksiyon oluşturan bakteri türüne karşı, laboratuvar ortamında özel olarak bakteriyofaj üretilir ve enfeksiyon bölgesine uygulanır.
Virüslerde hücre duvarı bulunmadığından, DNA ve protein sentezi mekanizmaları bakterilerden farklı olduğundan virüsler antibiyotiklerden etkilenmez.
Bakteriler ve arkebakteriler prokaryot yapıda hücre yapısına sahiptir. Prokaryot yapıdaki hücrelerde zarla çevrili bir çekirdek bulunmaz.
Gram (+) Bakteriler;
Gram boyama yöntemi uygulanmış besiyeri analizinde, mikroskobik inceleme sonucunda mavi-siyah ya da mor renk alan bakterilerdir. Gram (+) bakterilerin bu rengi almalarının sebebi hücre çeperlerinde ultraviyole ve iyot karışımı bulunmasıdır.
∎ Domainler denilen soy hatları Bacteria, Archaea ve Eukarya'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri