Virüsler zorunlu hücre içi paraziti olarak kendilerini çoğaltabilmek için konak hücreye ihtiyaç duymaktadırlar. Konak seçiminde virüs ile konak hücre arasındaki reseptör ilişkisi konak spektrumunu belirlemektedir.
Virüsler zorunlu parazitlerdir, replikasyon yoluyla çoğalırlar ve replikasyon yapabilmek için konak hücreye gereksinim duyarlar.
Virüsler konak hücre genomundan bağımsız olarak kendi genomlarına sahiptir. Bununla birlikte virüsler enerji metabolik ara ürünler ve protein sentezi bakımından konak hücreye bağlıdır. Bu yüzden virüsler hücre içi zorunlu parazittir.
Virüsler ise yaşamak için canlı bir hücreye ihtiyaç duyar. Bu hücreye konak hücre denir. Bütün virüslerin yapısında konak hücre içerisinde çoğalıp yaşamsal faaliyetlerini sürdürmelerini sağlayan DNA ya da RNA'nın yanı sıra bunları koruyan ve kapsit olarak adlandırılan bir protein kılıf bulunur.
Membran füzyon (zar kaynaşması) ile giriş
Zarflı virüslerde konak hücre zarını delmek ya da viral zarfla hücre zarını kaynaştırmak için, viral tutunma reseptörleri konak hücre yüzey reseptörlerine ve ikincil reseptörlere tutunur. Tutunmayı takiben viral zarf ile hücre zarı kaynaşır ve çıplak virüs hücreye girer.
İlgili 28 soru bulundu
Virüslerin çoğalabilmeleri için canlı hücreye gereksinimleri vardır. Çoğalabilmek için, içine girdikleri hücrenin sentez mekanizmasını, enerjisini ve kimyasal maddelerini kullanırlar. Konak hücreye kendi kendilerini sentez ettirmek işlemine dayalı olan bu çoğalma şekline replikasyon denir.
Virüslerin çoğalma şekilleri, kendilerini kopyalayarak olmaktadır. Bazen virüsün çoğalması konak hücrenin kaldıramayacağı derecelerde olabilir. Böyle durumlarda çoğalan hücreler konak hücreden komşu hücrelere doğru yayılım gösterirler ve buralarda çoğalmaya devam ederler. Taşıyıcı ile taşınabilir.
Virüslar hücre yapısı göstermezler. Yapıları, nükleik asitten oluşan çekirdek ve bunu çevreleyen kapsid (protein kılıfı) den oluşmuştur. Bazı virüslarda viral nükleokapsidi çevreleyen viral membran, yani zarf bulunur.
Virüsler, birer canlı organizma değildir. Virüsler yalnızca enfekte ettikleri hücrelerin içinde yaşar, büyür ve çoğalır. Bakteriler ise enerji üretebilen, hareket eden ve kendi kendine çoğalabilen canlı organizmalardır. Virüs ve bakteri, hastalıklara neden olan yaygın iki patojendir.
Çünkü hücre yapıları yoktur ve besini enerjiye dönüştüremezler. Ancak virüsler tam olarak cansız da kabul edilemez. Çünkü genetik materyale sahiptirler ve mutasyon geçirebilirler. Virüsler canlı değildir.
Virüsler zorunlu hücre içi parazit olarak nitelendirilirler.
Bakteri (İngilizce telaffuz: [bækˈtɪəriə] ( dinle); tekil isim: bacterium), tek hücreli mikroorganizma grubudur.
Virüsler asellüler infeksiyöz ajanlardır, hücre dışında ise inert olarak bilinirler. Virüsler ışık mikroskobu ile dahi görülemeyecek kadar küçüklerdir, çekirdekleri, sitoplazmaları ya da organelleri yoktur. Sadece elektron mikroskobu ile görülmeleri mümkündür, yalnızca canlı olan bir hücrenin içinde çoğalabilirler.
2) Endoparazit (iç parazit): Konağın vücudunun içinde yaşayan parazittir. Vücut boşluğunda (Ascaris lumbricoides), hücre içinde (Toxoplasma gondii) ya da dokularda ( Echinococcus granulosus'un larva şekli) yerleşebilir.
Prokaryotlar tek hücreli organizmalardır. Bu gruba, bakteriler, mavi-yeşil algler (Cyanobacteria), virüsler, viroidler, mikroplazmalar girer.
Virüs sınıflandırması, virüslerin yapı (morfoloji), nükleik asit tipi, çoğalma tarzı, konak canlı ve neden oldukları hastalık gibi fenotipik özelliklerini temel alır. Bunun için günümüzde Baltimor sınıflandırması ve UVTK sınıflandırması olarak iki ana sistem birlikte kullanılmaktadır.
Not olarak bakteriler mikroorganizma (mikrop)'dır diyebiliriz. Fakat virüsler, mikrobiyolojinin çalışma alanında olmasına rağmen, genellikle cansız sayılır ve dolayısıyla mikroorganizma olarak kabul edilmez.
GRİP HASTALIĞININ ETKENİ: İNFLUENZA VİRÜSÜ
İnsanlarda yaygın hastalığa yol açan influenza A virüsüdür. İnfluenza A virüsü insan, domuz, kuş, at gibi hayvanlarda, influenza B sadece insanda hastalık oluşturmaktadır. Sadece hayvanlarda hastalık oluşturan influenza A virüsünün alt tipleri de vardır.
Virüsler, mikrobiyolojinin çalışma alanında olmasına rağmen, genellikle cansız sayılır ve dolayısıyla mikroorganizma olarak kabul edilmez.
Virüslerin en büyüğü dahi, en küçük bakteriden daha küçük veya aynı boyuttadır. Virüslerde tek bir nükleik asit bulunmakta olup, ya DNA ya da RNA'dan oluşur. hem DNA, hem de RNA birlikte bulunmaktadır.
"Bir virüs bir hücreyi enfekte ettiğinde, RNA isimli genetik malzemesi o hücrenin biyokimyasal yolaklarını ele geçirerek kendi RNA'sını kopyalamaya zorlar; adeta bir bilgisayar virüsü gibi! Bu RNA'da, virüsün parçalarına (örneğin proteinlerine) dair bilgiler vardır.
Konak hücrenin mRNA, DNA ve glikozlarını kullanmazlar. ✔ Virüsler kendilerine özgü hücreler içerisine girerek üreme yaparlar. Virüslere konak, kullandıkların canlıya ise konakçı denir. ✔ Bakterileri konakçı olarak kullanan virüslere bakteriyofaj denir.
Virusların Üremesi (Viral Replikasyon)
Virüsler protein ya da karmaşık yapıdan oluşan bir muhafaza içinde paketlenmiş DNA veya RNA'ya sahip çok küçük infeksiyoz ajanlardır. Virüsler protein ya da karmaşık yapıdan oluşan bir muhafaza içinde paketlenmiş DNA veya RNA'ya sahip çok küçük infeksiyoz ajanlardır (1).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri