Bambu selülozunun işlenmesi ile elde edilen bambu viskon kumaş; yumuşak, hafif, nefes alabilen bir çeşittir.
Bambu elyafının üretimi, viskon elyafınınkine benzemektedir. Viskona benzer özellikler taşısa da ipek ve kaşmir tuşesi vermesi ile farklılaşır. %100 Bambudan mamul ürünler de merserize işlemi gerektirmez. Yazın terleme ve koku yapmaz.
Bambu kumaş, özellikle de organik giysi yapımında kullanılır. Bunun yanında banyo havlusu ve bornoz yapımında da sıkça kullanılır. Yaz aylarında kullanıma oldukça uygun olan bu kumaşlar, terletmez, alerji yapmaz ve oldukça dayanıklı ürünlerdir.
Bambu kumaş; iç çamaşırı, gömlek, pantolon, etek ve ceket gibi giysilerin üretiminde kullanılan bir tür doğal elyaftır. Çok yumuşak bir dokuya sahiptir ve çeşitli stillerde yapılabilir. Bambu kumaş uzun yıllardır günlük hayatta yaygın olarak kullanılmaktadır.
Viskon kumaş, tekstil ürünü olarak, niteliği oldukça yüksek olan bir üründür. Nem emiciliği özelliği fazla olan viskon kumaşın yapısında bulunan selüloz, pamuk ile arasındaki benzerliğin ortaya çıkma nedenidir. Viskon Kumaş Nedir? Viskon kumaş için, kayın ağacından imal edilen bir ham madde olduğu söylenebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Viskon kumaşın nem alma özelliği, pamuktan daha fazla olduğu için su emebilme özelliği yüzde 120'lere ulaşabilir. Ancak kuruyken olan dayanıklılığı pamuktan daha azdır. Bu yüzden daha çabuk yıpranma özelliği vardır. Baskı ve boyanmaya elverişli bir kumaştır.
Viskon kumaş pamuğa oranla daha fazla nem emme özelliğine sahiptir. Rahattır, vücuda yapışmadığından hareket kabiliyetini kısıtlamaz. Esnektir ve şişme payı yüksek olduğundan %120'ye varabilecek bir su emiciliğine sahiptir. Renkleri canlıdır.
Yüksek derecede su ve rutubeti emme gücü vardır. Bambu kumaş vücut terini pamuktan daha hızlı emmektedir. Bambudan üretilen kumaşlar teri çektiği için sıcak havalarda tercih edilebilir. Pamuklu kumaşlar, nemi iyi emer ve ısıyı vücudun dışına taşıyarak serin tutar.
İçeriğindeki bambu kun maddesi sayesinde deride alerji yapmıyor. Çok iyi nem çekmesi sayesinde, hava geçirgenliği sağlayarak, bedenin nefes almasına yardımcı olup, yaz & kış ayları için tercih ediliyor. Yıpranmaya çok dayanıklı değildir. Bazı bambu elyaflarından kaynaklanan tüylenme yapabilir.
Viskon, modal ve liyosel tamamen bitki materyalinden yapılmıştır. Bu doğru, viskon, modal ve liyoselin tümü bitkilerden, tipik olarak ağaçlardan yapılır, ancak soya fasulyesi, bambu otları ve hatta pamuk bitkileri olabilir.
Bambu, etrafında bakteri oluşmasına imkan vermeyen bir bitki olduğu için hijyenik ve sağlıklıdır. Bambu çiçeği antibakteriyeldir, bu nedenle mutfak eşyaları yapımında da rahatlıkla bambu kullanılabilir.
Bambu doğal bir liftir (polyester gibi popüler sentetiklerin aksine), yetiştirilmesi sera gazlarında azalmayı da sağlar. Dünyada en hızlı büyüyen odunsu bitkilerdir. Giyim için kullanılan bambu türlerine Moso bambu denir.
Viskon halı; akrilik, ipek, iplik, yün, bambu gibi malzemelerden yapıldığı için birbirinden farklı özellikler taşır. Ancak ürünlerin en belirgin özelliği, yumuşak ve parlak dokusudur.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Moda ve giyim sektöründe yaygın olarak tercih edilen ve doğal kumaşlar arasında bulunan viskon kaliteli ürün sınıfı içerisinde bulunur. Yapıları itibariyle viskon kumaşlar oldukça konforlu bir kullanım sunar. Bu da pijama, yazlık ürünler, iç çamaşırı ve diğer tekstil alanlarında sıklıkla tercih edilmelerini sağlar.
Bambu iç çamaşırları, anti-bakteriyel, kokuya dayanıklı, anti-alerjik özellikleri ile de bir çok kişinin tercih etme nedenleri arasındadır. Yine bambu iç çamaşırları sıcaklık kontrolü sağlayabilmekte, siz yoğun hareket halindeyken bile sizi ferah ve rahat hissetirmekte.
Sağlıklı ve kaliteli bir bambu canlı yeşil renge sahip olur. Soluk yeşil ya da sarıya yakın yeşil renk bambunun kısa süre sonra kuruma olasılığının yüksek olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda bitkinin herhangi bir yerinde lekelenme, kararma ya da farklı bir renk değişimi de olmamalıdır.
Bambu ürünleri ılık su altında yıkamak en doğru olanıdır.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Viskon kumaş yazın giyilir mi gibi sorular da sorulmaktadır. Terletmez özelliğine bağlı olarak viskon kumaşların yaz aylarında rahatlıkla giyilebilmesi mümkündür. Rahat ve hava alan giysiler viskon kumaş ve dikiş makinesi kullanılarak dikilebilir.
Özellikle sıcak ve nemli havalar için idealdir. Hafif yapısı ve zarif dokusu, konforlu ve rahat kullanım sağlar. Viskon kumaş yazlık giyim ürünlerinin vazgeçilmezlerindendir. Naturel ürünlerden oluştuğu için narin yıkama ve düşük sıcaklıklar tercih edilmelidir.
Doğal lif kaynağı olan kayın ağacından üretilen ipliklerle hazırlanan viskoz kumaş, son derece sağlıklı bir kumaş türüdür. Kumaşın yapısı hem rahat hem de sert olduğu için tüylenme ve kabarma yapmaz. Cildini tahriş edecek bir durum oluşturmaz. Cildin çok hassas ise; viskoz kumaşlı ürünlere dolabında yer verebilirsin.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Bu özelliği sebebi ile sıklıkla viskon kumaş kırışır mı sorusu sorulur. Dayanıklı bir yapısı olmasına rağmen bu kumaş oldukça da hassastır. Yüksek sıcaklık derecelerinde yıkandığında çelme olasılığı vardır. Kolayca kırışmaz ama çok sıkıştırıldığı da kat izi olabilir veya kırışabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri