Vişne daha ekşi bir lezzete sahiptir; kiraz ise daha tatlı bir lezzete sahiptir. Vişne daha düşük bir şeker oranına sahiptir. Dolayısı ile hem daha ekşi hem de kalorisi daha azdır. Kiraz ise daha tatlı bir lezzete sahip olduğundan daha yüksek bir kaloriye sahiptir, dikkatli tüketilmesi gerekir.
Örneğin vişne ve kiraz dış görünüş olarak birbirine çok benzese de vişnenin tadı ekşiyken, kiraz tatlı bir meyvedir. Vişne yani Latince adıyla Prunus cerasus ve kiraz yani Latince adıyla Prunus avium gülgiller ailesinde yer alan meyve türleridir.
Vişne (Prunus cerasus) ve kiraz (Prunus avium) aynı aileden olup vişne de erik, kayısı, şeftali gibi meyveler ile birlikte gülgiller (Rosaceae) familyasından gelir.
*vişne ağacı kiraz ağacına göre daha kısa boyludur. *vişne ağacının yaprakları kiraz ağacının yapraklarına göre daha küçük ve yuvarlaktır. *vişne ağaçları kiraz ağaçlarına göre soğuğa daha fazla dayanıklıdır. *vişnenin şurubu ve marmelat vb. çeşitleri yapılırken kiraz genellikle işlem görmeden tüketilmektedir.
Vişne, gülgiller familyasına ait, kiraza benzeyen ve tadı kirazdan daha ekşi olan bir meyvedir. Birçok kaynağa göre vişnenin anavatanı, Hazar Denizi ve Kuzey Anadolu dağları arasında kalan bölge olarak kabul edilir. Vişnenin yaprakları, kirazdan daha küçüktür.
İlgili 37 soru bulundu
Acaba o ağaç, vişneyi mi yoksa kirazı mı besleyip büyütüyor sizce? Hadi, şu basit sırları kulağınıza fısıldayalım: Vişne ağaçları, kiraz ağaçlarına göre daha kısa bir boya sahiptir. Eğer kısa boyda, kırmızı toplarla süslü bir ağaç ile karşılaştıysanız onun kiraz değil vişne ağacı olma olasılığı çok daha yüksektir.
Bilimsel adı “pranus cerasus olan vişne, ülkemizde ekşi, bodur veya yabani kiraz olarak da bilinir. Latince isminde yer alan “cerasus” Giresun'un antik adıdır.
Vişne çeşitleri ise, genellikle kendi kendine verimlidir. Hatta çiçeklenme zamanları denk gelirse vişnelerin kirazları da dölleyebilmeleri mümkündür.
Kiraz, çeşitli renk ve tatlarda bulunan küçük çekirdekli meyveler olarak bilinir. Renkleri sarıdan başlayarak koyu kırmızıya kadar değişebilir. Bütün çeşitleri lif, vitamin ve mineral açısından oldukça besleyicidir.
Kiraz ağaçları iklim bakımından sıcak bir büyüme sezonu, kış mevsiminde belli bir süre dinlenme ve yağmursuz bir hasat dönemine ihtiyaç duyar. Kışın dinlenme döneminde kiraz ağaçlarının gövde ve ana dalları -26,-28C 'ye çiçek tomurcukları -2.4C'ye dayanabildiği halde çiçeklenme döneminde bu sınır -2C'dir.
Vişne, yuvarlak taçlı ve kiraza göre daha çalımsı görünüşlüdür. Gövdesi kırmızımtırak gri benekli, donuk ya da parlak renklidir. Dalları kirazınkinden ince ve yay gibi olup sarkıktır. Yaprakları da kirazınkinden daha küçük, ayası düz, parlak yeşil renkli ve tüysüzdür.
''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
Türkiye'de vişne en çok Ege, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin Afyonkarahisar, Kütahya, Denizli ve Bayburt illerinde yetiştirilmektedir. Bu illerdeki üretim miktarı yıllara göre değişiklik göstermektedir.
Memleketimizde Kuzey Anadolu Dağları ve Doğu Toroslarda yabani tipleri bol miktarda bulunmaktadır. Dünyada 1500 civarında kiraz çeşidi mevcuttur.
Adı Bulgarca ekşi kiraz anlamına gelen 'vişna' kelimesinden gelen meyvenin anavatanı ise Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu Dağları arasında kalan bölge olarak bilinir. Ekşimsi tadıyla öne çıkan vişnenin faydaları ise vücut için geniş bir yelpazede etkilerini gösterir.
Kiraz özellikle en iyi Isparta, Manisa, Afyon, İzmir ve Bursa illerinde yetişmektedir. Hatta bu iller ve ilçelerin geçim kaynağı kirazdır. Bu illerde yetişen kirazlar yurt dışına ihraç edilmektedir. Kiraz bu illerde oldukça meşhurdur ve neredeyse tüm Dünya tarafından bilinmektedir.
Yine, şehrin Doğu tarafındın girişi olan Ada Hastanesi mevkiine ise aynı şekilde yapılan çalışmayla kiraz motifli 'Giresun Kirazın Anavatanı' yazısı yerleştirildi. Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu yaptığı açıklamada: “Giresun fındığın başkenti kirazın anavatanıdır.
Böbreklerde biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur, kabızlığı giderir, hazmı kolaylaştırır. Aç karnına yenen kiraz zayıflatır.
Ödem atıcı etkileri ile bilinen kiraz sapı, vücuttan toksin yani toksik maddelerin atılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca kanı sulandırıcı bir etkisi bulunan kiraz, böbreklere de fayda sağlıyor.
Kiraz üretimi; 2019 yılında 664 bin ton olan kiraz üretiminde, Konya 68 bin ton kiraz üretimi ile birinci sırada yer alırken, İzmir 66 bin ton ile ikinci, Bursa ise 61 bin ton ile üçüncü sırada yer almıştır. 2019 yılı kiraz üretimi son beş yılda %24 artış göstermiştir.
Bol bol kiraz yiyerek sindirim sisteminizin daha sağlıklı çalışmasını sağlarsınız. İdrar söktürücü olan kiraz, aynı zaman böbrekte taş ve kum birikmesini de engeller. Bağırsakları düzenleyerek, kabız ya da ishal hallerini geçirir. Kirazın da içeriğinde yüksek oranda bulunan fosfor, sinir sistemini olumlu yönde etkiler.
Eğer toprak durumu kötü ise gübre ile toprağı verimli hale getirmediğimiz takdirde çiçeklenme döneminde çiçekler meyve tutmadan dökülür. Kiraz ağacı çiçeklenme dönemin de çiçeklerin dökmemesi için; çiçekler açmadan önce ve çiçekler açtıktan sonra çinko bor verilmelidir.
Vişne suyunda A, C ve E vitamini bulunur. Bu vitaminler ise sinir hücrelerini uyaran vitaminlerdir. Vişne suyu tükettiğinizde sinir hücreleriniz uyarılarak yatışır. Stres ve uyku bozukluğu yaşadığınız günlerde vişne suyu tüketerek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Vişnenin İran'ın kuzeyiyle Türkmenistan arasındaki bölgede ortaya çıktığı ve oradan Avrupa'ya kadar yayıldığı sanılmaktadır. Anayurdu Anadolu ve Balkanlar olan vişne, 5-7 m kadar boylanabilir; 4 yaşındayken meyve vermeye başlar ve 40-50 yıl yaşar. Vişne, yuvarlak taçlı ve kiraza göre daha çalımsı görünüşlüdür.
Vişne faydaları saymakla bitmeyen bir meyvedir. Ancak özetle şöyle açıklanabilir: Antioksidan Star: Ellajik asit ve kuersetin antioksidanları vişneyi, kansere karşı mücadelesinde güçlü kılar. Ayrıca vişne, meme kanserinde etkili bir hormon olan melatonin kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri