Bu sağlıklı yaşamın da temel koşuludur. Yeterli gün ışığı almak: D vitamin eksikliği adet düzensizliğine neden olabileceğinden eksikliği varsa giderilmesi önerilir.
Adet Gecikmesinin Vücuda Verdiği Zararlar
Demir Eksikliği Anemisi: Düzensiz adet bazen gerektiğinden (80 cc) fazla kanamaya yol açabilir. Bu durumun sürekli olması demir eksikliğinden kaynaklanan anemiye sebebiyet verebilir. Kemik erimesi: Kadınların yumurta üretmesi, östrojen hormonuna bağlıdır.
Vitaminlerin alınması: Günlük almanız gereken vitaminleri almak adetinizi düzene sokabilir. Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Peki, vitamin hapı adeti geciktirir mi ya da vitamin hapları adeti keser mi? Sorunun kaynağında çok büyük ihtimal direkt olarak vitamin hapları yoktur. Belki çok dolaylı yollardan minimum etkileri olabilir. Regl gecikmesinin nedenleri vitamin hapları ile ilgili değildir.
İlgili 41 soru bulundu
Regl olmak için beslenme planına C vitamini yönünden zengin besinleri dahil edebilirsin. C vitamini, östrojen hormonu seviyesini yükselterek rahim dokusunun kalınlaşmasında rol oynar. Ananas, çilek, limon, kivi ve domates gibi yiyecekleri daha sık tüketmeyi deneyebilirsin.
Güneş ışınlarından yararlanmak D Vitamini alımı açısından faydalıdır. Vücudu çok fazla yormayacak egzersizler de kan dolaşımını hızlandırıp adetin erken gelmesini sağlayabilir. Adeti erkene alabilecek bir diğer yöntem C Vitamini içeren doğal besinler tüketmek olabilir.
Bu sağlıklı yaşamın da temel koşuludur. Yeterli gün ışığı almak: D vitamin eksikliği adet düzensizliğine neden olabileceğinden eksikliği varsa giderilmesi önerilir.
Demir eksikliği ilaçları adeti düzensizliği yapmazlar.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
Örneğin tiroit veya prolaktin hormonlarındaki bozukluklar adet düzensizliğini getirmektedir. Bunun yanında aşırı kilo alıp verenler, kilosu çok düşük olanlar, aşırı spor yapanlarda adet düzensizliğine bağlı olarak adet gecikmesi görülmektedir.
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Kansızlık, adet düzensizliğine yol açmaz; ancak kadınlarda gebelik şansını azaltabilmekte ve hamilelik sırasında riskleri artırabilmektedir.
Genel olarak adet gecikmesi belirtileri arasında yorgunluk, ruh hali değişimleri, alt karın ağrısı ve bel ağrısı görülür. En yaygın nedeni hamilelik olarak kabul edilen adet gecikmesinin sebepleri arasında emzirme, menopoz, kullanılan ilaçlar, tiroid ve stres gibi durumlar da yer alır.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir. Ne var ki bu kadar düzenli bir vücuda sahip olan kadın sayısı azdır.
Ferritin düşüklüğü adet düzensizliği oluşturmaktadır. Kan oranının yetersiz kaldığı durumlarda görülen regl düzensizliği yaşayan kadınların saç dökülmeleri normal kabul edilmektedir. Ferritin düşüklüğü beslenme ile düzeltildiğinde kan oranı da yükselecektir.
Adet döngüsünde yaşanan gecikme 7 günü aştığı zaman, bu durum hekim desteğine başvurulması gereken gecikme olarak tanımlanabilir. Normal kabul edilebilen adet gecikmesi süresi en fazla 7 gündür.
Vajinal mantar hastalığı adet gecikmesine neden olmaz.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Vitaminler: D vitamini yapılan araştırmalar düşük D vitamini seviyelerinin düzensiz adet döngülerine yol açtığı ve D vitamini kullanımı ile adetlerin düzene girdiğini göstermektedir.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
İlaçlar dışında kekik çayı, papatya çayı, civanperçemi çayı ve zencefil çayı gibi bitki ve çaylarda yine içilmek sureti ile adet söktürücü olarak kullanılabilir.
Magnezyum eksikliği nedeniyle, kas spazmları ve kramplar ortaya çıkabilir. Adet düzensizlikleri ve adet sancıları: Magnezyum, kadınların adet düzensizliklerine ve adet sancılarına iyi gelir.
Bu dönemde en çok işinize yarayacak hareketler mekik, squat gibi oldukça bilinen ve uygulanan egzersizlerdir. Bunlara ek olarak yapacağınız hemen hemen her türlü esneme ve ısınma hareketi de adet söktürücü etki oluşturabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri