Tekerleğin hızı motorun hızından farklı olur. Vites değiştirdikten sonra ikisinin hızı birbirine yakınken debriyajı bırakarak tekrar motoru tekerleğe bağlamak gerekir. Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
Vites atarken ayak gazdan çekilmez, sabit de tutulmaz... Motor ve şanzıman devrini tutturacak kadar basarsanız veya kısmen çekerseniz ayağınızı gazdan bu araç için en sağlıklısı olacaktır.
araç vitesteyken motor freninden faydalanırsın, değilken faydalanamazsın. debriyaja bastığında vitesten çıktığı için sadece disk ve balata desteğiyle daha zor durursun. ayrıca depriyaja ne kadar çok basarsan baskı balatanın içinden o kadar çok geçersin. vites attırmak dışında kullanma o lanet pedalı.
Vites düşürürken arka tekerin kilitlenmesini engellemek ve öne doğru yığılmamak için debriyaja basıldıktan sonra hafif aragaz yapılırken vites ufaltılır, aragaz devam ederken vites küçültülür ve debriyaj bırakılır.
Baskı balataya zararı vardır.örneğin siz 3000 devirde bir üst vitese atıyorsunuz lastiklerdeki devir sayısı aynı fakat motordaki devir rölantide olduğu için baskı balatadaki aşınma miktarı artar.Norma kalkışlardaki gibi debriyajla orantılı olarak gaza basarsanız baskı balatanız uzun ömürlü olur.
İlgili 30 soru bulundu
Debriyaja basılıyken vites değişimi yapılır ve ayak debriyajdan yavaşca çekilerek aynı oranda gaza basılır. Bu noktada kavrama gerçekleşir ve sarsıntısız sürüşe devam edilir.
Devir saatinde hareket görüldüğünde veya araç hafifçe titrediğinde yarım debriyaj uygulanmaya başlanır. Kısacası, ayak o seviyede sabitlenir. Devamında sağ ayak fren pedalından çekilerek yavaşça gaz pedalına basılır.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir. 3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
Tekrar vites yükseltmek için debriyaja sonuna kadar basarak 2. vitesten 3. vitese geçmek için vites topuzunu ikinci vitesten tutmadan çıkartıp ön ileri doğru rahatça iterek üçüncü vitese alınır.
Otomobili vitesteyken debriyaja basmadan çalıştırmanın bir başka zararı da motora giden dönme gücünün doğrudan tekerleklere aktarılmasına neden olmasıdır. Şanzıman ile motor arasında bağı koparmadan aracın çalışmasına sebep olur.
Dizel de olsa benzinli de olsa nispeten güçlü turbolu motorlara sahip araçları debriyajı sert bırakmamak kaydı ile gaza basmadan yavaşça kaldırmak mümkündür ancak bu davranış uzun vadede yakıt pompasına zarar verebilir.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Bu bir zorunluluk değildir ancak arabayı hızlı kullanmak istiyorsanız devir göstergesinde ibrenin 3000-4000 devirleri görmesini bekleyebilirsiniz. Standart bir otomobil kullanımında arabanın kontrollü bir şekilde hızlanmasını istiyorsak devir göstergesi 2000'e geldiği anda vites değiştirmeliyiz.
Hareket halindeyken vites düşürmek için her zaman olduğu gibi debriyaja bas, gaz pedalını bırak, vitesi küçült (örneğin, üçten ikiye) ve gaz pedalına basarken debriyajı bırak. Tamamen dur. Tamamen kontrollü bir şekilde durmak için, birinci vitese gelene kadar sıralı bir şekilde vites düşür.
Uzun yol yolculuklarınızda devir saatinizi 1.800 – 2.500 devir aralığında tutmak maksimum yakıt verimliliğini sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
Normalde geçmemesi gerekiyor ancak aracın sürüşünde motor sesinde bir fark yoksa bir problem olmamıştır.
Hiçbir koşulda debriyaj+fren yapma, sadece duracağın zaman yapmalısın. Viraja 2. viteste girebilirsin, sorun olmaz. Daha sonra zamanla araca alışırsın ve 3. vites bile sana yavaş gelebilir.
Vites Değiştirirken Devir Saati Kaç Olmalı? Motorun zorlanmaması ve yakıt tasarrufu için vites değiştirme işleminin belli bir devir saatinde yapılması gerekir. Bu seviye dizel araçlar için 2000-2500 devirdir. Benzinli araçlarda ise vites değişikliği 2500-3000 devir arasında yapılmalıdır.
Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli. Sonrasında ayak frenden çekilip sadece el freni ile dururken P konumuna vites alınmalı.Böylece vites dişlileri zarar görmez ve şanzımana boşa yük binmez.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
İlk marş esnasında yapılması gereken öncelikle debriyaja ve frene basılır vites boşa alınır ve araç çalıştırılır. Debriyaja basınca vites boşa geçeceğinden frene basmak gereklidir. Araç çalıştırıldıktan sonra hava soğuk ise şayet bir miktar rolanti de çalıştırmak doğru olacaktır.
Siz hareket halinde vites değiştirirken (yarım debriyaj ile) baskı balata ve motor hala birbirine değmektedir. Buda sizin aracınızın dişlilerine zarar verir uzun vadede. Ayrıca balatalara zarar verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri