Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder. Bu sesin sebebi genellikle vitesin tam olarak geçememesi ve dönen parçaların ani hareketinden kaynaklı olup sorunun kaynağı tam otomatik ve yarı otomatik araçlarda farklılık gösterebilmektedir.
Peki bu sorun nasıl giderilir? Vuruntu yapan şanzımanın dağıtılıp tamir takımı değiştirilip contası balatası pistonu balatası, brakesi değiştirilerek tamir edilir. Bunun yanı sıra hidrolik beynin selenoidleri açılıp tamir takımı değiştirilir.
Şanzıman yaylarının aşınması, paslanması ve deformasyona uğraması halinde meydana gelen vuruntu oluşabilir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır.
Vitesin zor geçmesinin en büyük nedeni, havaların soğuk olmasıdır. Vites geçişinde ses geliyorsa ve vites kolu biraz sert ise, bu durum soğuktandır. Hava veya vites ısındığında şanzıman normale dönecektir, fakat yeni araçlarda bu duruma pek rastlanmaz.
İlgili 41 soru bulundu
Araç Vitese Zor Geçiyor!
Burada genellikle kavramayı debriyajın ayırmaması yani debriyaj kaynaklı bir sorun söz konusudur. Önce debriyaja sonra vites kutusuna bakılır. Vites kolunu şanzımana bağlayan parçalarda sorun varsa yine vites geçişi zorlaşır.
Şanzıman yağının özelliğini kaybetmesi vites geçişlerini, motor ısısının yükselmesine, aracın fazla yakmasına neden olur.
Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder. Bu sesin sebebi genellikle vitesin tam olarak geçememesi ve dönen parçaların ani hareketinden kaynaklı olup sorunun kaynağı tam otomatik ve yarı otomatik araçlarda farklılık gösterebilmektedir.
Bu durumda otomatik şanzıman beyin arızası belirtileri kendini gösterir. Otomatik şanzıman beyninde bir sorun olması durumunda vites değiştirirken vuruntu, vites gecikmesi, vites yok, şanzıman koruması gibi çeşitli arıza belirtileri olacaktır.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Detonasyon olarak da adlandırılan vuruntulu çalışma, silindir içerisine alınan hava yakıt karışımında, bujinin yaptığı ateşlemenin düzensiz olmasıdır. Yanlış zamanda yapılan ateşleme; patlama yerine tutuşma olmasına neden olur. Bu durumda motor vuruntulu olarak çalışır.
Araba kullanırken vites geçişlerini hissetmeli ve hafızanıza kaydetmelisiniz. Bu geçiş hissinde artma ve geçişlerde vuruntu ve titreşim meydana geldiği zaman anlayın ki şanzımanda arıza yaklaşmaktadır. Vites mandalının düzgün çalışması gerekir. Vites mandalında ki bozukluklar da size arıza sinyali vermektedir.
Ateşleme avansının bir miktar düşürülmesi ile de vuruntu önlenebilir. Avansın düşürülmesi ile silindir basıncı bir miktar düşeceğinden dolgunun kendi kendine tutuşma olasılığı azalacaktır. Ancak bu durumda motor gücü biraz düşecek, yakıt tüketimi artacaktır.
Genel olarak, şanzıman tamiri birkaç saat ila birkaç gün arasında değişebilir. Ancak, daha karmaşık tamirler veya nadir yedek parçaların temini gerektiren durumlarda tamir süresi daha uzun olabilir. Tamir süresi, aracın marka ve modeline, tamirin yapılacağı servisin yoğunluğuna ve uzmanlığına da bağlıdır.
Aracın yakıt pompası parçalarıyla ilişkili olarak vuruntu ve benzin oktanı arasında ilişkiler bulunmaktadır. Vuruntu, yanma odasında bulunan piston üst ölü noktaya (ÜÖN) yaklaşırken, henüz daha ulaşamadan hava ve yakıt karışımının yüksek basınç ve sıcaklığın etkisiyle kendiliğinden yanması olayıdır.
Otomatik şanzıman beyni bozulursa aracın çekiş gücü zayıflar, vitez geçişleri güçleşir, yakıt tüketimi artar ve performansı zayıflar.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
otomatik şanzıman tork konvertörü arızası belirtileri; titreme, devir saatinde oynama ve çekiş düşüklüğü başlıca belirtileridir.
Şanzıman beyni Hydra-Test adı verilen bir cihaza tabi tutularak tamir edilmesi gereken kısımların tespiti sağlanır. Ardından arızalı kısımların tamiri yapılarak aracın test sürüşleri ile eski sağlığına kavuşması sağlanır. Bu hizmete parça değişimi dahil değildir, ihtiyaca göre böyle bir değişim söz konusu olabilir.
Vuruntu Nedir? İçten yanmalı motorlarda, motor silindirlerinde bulunan yanma odalarında yüksek basınç ve sıcaklık sebebiyle ateşlemenin gerçekleşmesi istenilen anın dışında, farklı bir anda yakıt hava karışımının ateşlenmesi gerçekleşir ve buna bağlı olarak da çınlayan metalik (madeni) bir ses oluşur.
Şanzıman yağının ortalama 45 ile 60 bin kilometre arasında değişmesi gerektiğini belirten Aktaş, aksi taktirde vites geçişlerinin sertleşebileceğini aktardı.
Motorda şanzıman yağını kontrol etmek için farklı bir yağ çubuğu bulunur. Şanzıman yağ çubuğu, motor yağı kontrolünde olduğu gibi dışarı çekilerek temizlenir ve tekrar yerine takılır. Daha sonra şanzıman yağı seviyesini ve kalitesini kontrol etmek için şanzıman çubuğunu tekrar dışarı çekebilirsiniz.
Otomatik şanzıman yağı araç üreticisinin tavsiyesine göre ne eksik ne de fazla konulmalıdır. Eğer eksik ya da fazla konulursa otomatik şanzıman yağı köpürecek, hidrolik sistem içine hava girmesine neden olacak bu da şanzımanda vites geçmelerinde gecikmelere ve vites şoklamalarına neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri