VLAN ID Kaç Olmalıdır? Bir VLAN'a ait olan bölünmüş ağ alanlarını tanımlayan VLAN ID, 1-4096 arasında bir değer almalıdır. VLAN ID genellikle 35 olarak tanımlanır.
Bu protokol 802.1Q protokolüdür. 802.1Q protokolü temel olarak Ethernet çerçevesine bir etiket alanı eklenmesini bu alanın boyutunu, içeriğini ….vb. şeyleri düzenler. Etiket alanında sanal yerel alan ağı numarasını taşınır ve bu alan 1 ile 4096 arasında değer alabilir.
VLAN (Sanal Yerel Ağ), daha geniş bir fiziksel ağ içinde oluşturulan bir mantıksal ağdır. VLAN'lar, bir ağı daha küçük sanal alt ağlara bölmenizi sağlar ve trafiği ayırmak ve ağ performansını artırmak için kullanılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Peki, VLAN ID nedir? VID olarak da bilinen VLAN ID, yerel ağdaki çerçevelerin hangi VLAN'a ait olduğunu belirten bir işarettir. Etiketleme yöntemi, hangi VLAN'ın hangi çerçevede yer aldığını kontrol etmek için oldukça kullanışlıdır.
Sanal yerel alan ağı (VLAN) ayarlarını, Ethernet iletimi için ayrı ağ trafiğini ayırmak üzere değiştirebilirsiniz. Sistem, sistem, anasistem bağlantısı, depolama sanallaştırma ve IP eşleme trafiği için VLAN yapılandırmasını destekler. VLAN, PFC (priority flow control; öncelik akışı denetimi) kullanılmasının önkoşuldur.
VLAN (Virtual Local Area Network)
OSI'nin 2. Katmanında çalışmaktadır. VLAN teknolojisi kullanılarak, bir yerel alan ağı (LAN) üzerindeki ağ kullanıcıları ve kaynaklar mantıksal olarak gruplandırılır ve portlara atanır. Bu mantıksal ağlar bölünmüş broadcast domainlerdir.
VLAN 2.katmanda çalışmaktadır ve en basit olarak switchlerde oluşturulur. Maximum 4096 adet oluşturulabilir. *Data Vlan: Standart trafiği taşımak için yapılmıştır.
Cisco cihazlar için Varsayılan VLAN VLAN 1 dir. Switch Port'larının Default VLAN'a bağlı olması, bu Port'ları aynı Broadcast Domain'e dahil eder. Bu durum Switch'lere bağlanan bütün cihazların birbirleriyle iletişim kurmasına olanak sağlar.
Servis sağlayıcılarının artan ihtiyaçlarından dolayı 802.1q standartının barındırdığı başlık yapısının max VLAN sayısı olan 4096 yetersiz kalmasından dolayı böyle bir ihtiyaç ortaya çıkmış ve değiştirilerek 4096*4096=16777216 teorik sınıflandırma yapılabilmektedir.
VDSL kullanıcıları için: VLAN seçeneğini aktif edip 802.1p→0, 802.1q→35 değerini girilir.
Ethernet paketlerinin içerisine yerleştirdiği bitler sayesinde vlan kimliğinin ne olduğunu belirler. 802.1Q standartı VLAN kullanımında ortaya çıkan büyük ağları daha küçük ve yönetilebilir parçalara bölme ihtiyacını karşılamak için geliştirilmiştir.
WAN Bağlantı Türü "PPPOE", "VLAN ID" ise 35 olarak ayarlanmalıdır (VDSL/ADSL).
Sanal Yerel Alan Ağı anlamına gelen VLAN (Virtual LAN), yerel ağ içerisinde çalışma grupları oluşturmak ve yerel ağı Ethernet çerçevelerine eklenen sanal etiketlerle (VLAN TAG) alt gruplara bölmek için kullanılır.
Tagged portlar, VLAN etiketi taşıyan trafik için kullanılır. Bu portlar VLAN'lar arasında trafik akışını sağlar ve bu nedenle VLAN üyeliğini belirler. Untagged portlar, VLAN etiketi taşımayan trafik için kullanılır. Bu portlar genellikle access olarak adlandırılır ve sadece bir VLAN üyesi olabilir.
Q-in-Q (802.1Q) bir layer 2 tünelleme metodudur. Kısaca iki uç nokta arasında layer 2 tünelleme yapar ve bu tünel içerisinden farklı vlanların iletilmesini sağlar. Yani l2 tünel içerisinden birden fazla vlan geçirerek uç noktalar arasında iletişim sağlarız.
Ağ teknolojisinin güvenli ve uyarlanabilir olması, hızlı veri trafiği şirketler açısından oldukça önemli konulardır. VLAN ağları, kullanıcılar açısından hem güvenli bir ağ sistemi sunar hem de ağ üzerindeki trafiği dengeleyerek ağdaki gereksiz trafiği azaltır ve böylelikle performans artar.
Oysa switch'ler 2. katmanda çalışırlar. Çünkü 2. katmanda tanımlı MAC adreslerini algılayabilirler ve bir porttan gelen veri paketini (yine elektrik sinyalleri halinde) sadece gerekli olan porta (o porttaki makinanın MAC adresini bildiği için) yollayabilirler.
Uygulama Katmanı
Uygulama katmanı ağ servisini kullanacak olan programdır. Bu katman kullanıcıların gereksinimini karşılar. SSH, telnet, FTP, TFTP, SMTP, SNMP, HTTP, DNS protokolleri ve tarayıcılar bu katmanda çalışır.
Veri Paketi İşleme: Layer 2 switchler, veri paketlerini MAC adresleri bazlı olarak yönlendirir. Layer 3 switchler ise, veri paketlerini IP adresleri bazlı olarak yönlendirir. Routing İmkanı: Layer 2 switchler, veri paketlerinin sadece aynı ağ içinde bulunan cihazlar arasında yönlendirilmesini sağlar.
Menüden Altyapı > Ağ sayfasına gidin. Network (Ağ) sayfası görüntülenir. VLAN 'lar sekme sayfasını açmak için VLAN' lar sekmesini tıklatın. Silmek istediğiniz bir VLAN kaydı seçin.
Dinamik VLAN'lar: Dinamik VLAN'da switch port'una bağlı cihazın VLAN'ını tanır ve o port'unu tanıdığı VLAN'a otomatik olarak atar. Network yönetim programları ile donanım adresi (MAC), protokol, ya da hatta uygulama bazında dinamik VLAN tanımlaması yaptırılabilir.
Inter-VLAN routing, ağdaki farklı VLAN'lar arasında iletişim kurma sürecidir. VLAN (Virtual Local Area Network), ağdaki cihazları mantıksal olarak gruplayarak ağ trafiğini daha etkili bir şekilde yönetmeyi sağlar. Ancak, VLAN'lar arasında iletişim kurmak için bir yönlendirme (routing) işlemine ihtiyaç vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri