Dolayısıyla kırmızı ışıkta beklerken de telefonun dikkatinizi dağıtmasına müsaade etmemelisiniz. Aynı zamanda kırmızı ışıkta beklediğiniz sürece trafiğin bir parçası olduğunuzdan telefon ile konuşmak cezai işleme tabidir.
Trafikte telefonla konuşmak, sürüş güvenliğini tehlikeye düşüren başlıca davranışlardan biri olduğu için, para cezası ile cezalandırılan bir davranıştır. Trafikte telefonla konuşma ceza maddesi ise 73/c'dir.
Birçok sürücü tarafından ihlal edilen kurallardan biri de sürücünün araç kullanırken telefonla konuşması. Ancak seyir halinde cep telefonu ile konuşmak, dikkat dağınıklığı yaratarak kazaya sebebiyet verebilir. Bu ihlal için ise ödenecek tutar 951 TL olarak güncellendi.
Trafikte seyir halindeyken cep telefonu ile konuşmak ya da ilgilenmek dikkat dağınıklığı yaparak kazaya neden olabilir. Bu trafik kuralının ihlal edilmesi halinde ise ödenecek tutar 2023 yılında 951 TL olarak güncellenmiştir. 2022 yılına göre trafik cezaları yeniden değerleme oranına göre artırılmıştır.
Araç kullanırken cep telefonuyla arama yapmak, çalan telefona cevap vermek, numara çevirmek gibi davranışlar sürücünün dikkatinin dağılmasına, konsantrasyonunun bozulmasına neden olarak kazaya yol açabilir. Aracın güvenli bir biçimde yol alması her şeyden önce sürücünün sorumluluğu altındadır.
İlgili 20 soru bulundu
Trafik kuralları özelinde hemen her gün yapılan en sık yapılan yanlışların başında gelen trafikte telefonla konuşma cezası 73.madde gereğince yasaktır. Araç kullanımı sırasında çeşitli şekillerde gerçekleştirilen telefon konuşmaları büyük bir risk içerir.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023 yılında ne kadar ? Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 yılında gelen zamlarla 8090 TL olmuştur. Detaylar yazımızın devamındaki gibidir.
Ters yöne girilmesi oldukça ciddi kazaların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Bundan dolayı da ters yön cezası 2023 caydırıcı bir ceza olacak biçimde uygulanmaktadır. 2022 yılına oranla artmış olan ters yön cezasının 2023 yılında 4063 TL olduğu gözlemlenmektedir.
Yasaya göre, araçlarda kulaklık ve benzeri aparatlarla cep telefonu ile konuşmak yasak değil. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun tedbirsiz ve saygısızca araç sürme başlıklı 73. maddesi; Seyir halinde kulaklık ve benzeri aparatlar kullanarak cep telefonu ile konuşma konusunda bir yasak bulunmamaktadır.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle trafikte seyir halindeyken cep telefonuyla konuşma yasağı 'şartlı' olarak kaldırıldı. Buna göre sürücüler, seyir sırasında cep telefonunu ile handsfree, kablo ve bluetooth kulaklıklar ile açık hoparlör aracılığıyla konuşabilecek.
Mesaj servisleri ve sosyal ağ platformlarının kullanımı da yasaklanmıştır. Sürüş sırasında güvenlik öncelikli olmalıdır. Telefonla konuşmak, mesaj göndermek veya sosyal medya uygulamalarını kullanmak dikkatinizi dağıtabilir ve sürüşü zorlaştırabilir.
Bu düzenlemelere göre seyir halinde iken cep telefonu ile konuşmak 73. madde gereğince yasaktır ve bu yasağı çiğneyen araç sürücülerine tam 92 TL ceza kesilir. Bu cezanın erken ödenmesi durumunda ise ceza tutarı 69 TL gibi bir rakama düşer.
Cihaz kayıt hakkımı ücretsiz veya ücretli olarak bir başkasına verebilir miyim? Ticaret Bakanlığı'nın düzenlemesine göre; yolcu sıfatına sahip kişi kişi kendi kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılmak şartıyla, yurt dışından 3 (üç) takvim yılında 1 (bir) adet cihaz getirebilmektedir.
Casus Program Yazılım Hukuki Karşılığı Giriş yetkisi olmadığı bir bilgisayar veya akıllı telefona izinsiz ve hukuka aykırı şekilde giriş yapmak başlı başına bir suç olup, TCK madde 243 kapsamında bilişim sistemine hukuka aykırı girme suçu teşkil eder.
Herhangi bir trafik polisi, trafik kuralını ihlal eden bir kişiye ceza yazdığında fotoğraflı kanıt istenmiyor. Fotoğraf çekme zorunluluğu olmadan ceza yazılabiliyorsa fahri trafik müfettişlerine de aynı yetki verilmiştir. Güvenlik riski oluşturmaması nedeniyle fotoğraf çekmeleri de yasaklanmıştır.
Sürücüler bu habere dikkat! Emniyetin yeni uygulamasına göre, trafik polisi plakaya arkadan ceza yazmayacak. Durdurulup hatası anlatılacak sürücü, aynı hatayı tekrarlarsa ceza kesilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü trafikte kural ihlallerinin önlenebilmesi ve denetimden beklenen sonuçların alınabilmesi için harekete geçti.
Emlak Vergisi, çevre temizlik vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, gelir vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar bu orandan zamlanacak. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 953,4 liradan 1510 liraya çıkarken, hız sınırını yüzde 30 aşmanın cezası da 1510 lira olacak.
Sürücü, eğer kendi adresine gelen trafik cezası makbuzu ödemezse, ismi yurt dışındaki arama listelerine ekleniyor ve gümrükte ya da herhangi bir polis kontrolünde bu tutar sürücüden tahsis ediliyor. Eğer trafik cezanız 70 euro'nun üzerindeyse icra tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Ancak 18 yaşından küçüklere uygulanan cezanın ne olduğu da merak edilenler arasında yer almaktadır. Öncelikle çocuk 15 yaşını doldurmamış ise herhangi bir idari para cezası kesilememektedir. Ancak böyle bir durumda araç kullandıran araç sahiplerine ceza kesilmektedir.
Ehliyetsiz araç kullanan kişiye ikinci kez aynı şekilde para cezası uygulanır. Bu ceza gerektiği zaman iki veya üç ay hapis cezasına dönüştürülebilir.
Geçiş yolunda veya bölünmüş yolda seyir halinde olan araçların geçiş üstünlüğü vardır. Sağdan gelen araçların motorlu araçlara kavşaklarda yol vermesi gereklidir. Tali yoldan çıkan araçlara diğer araçlar tarafından yol verilmelidir. Döner kavşağa giren sürücüler, kavşak içinde bulunan araçlara yol vermelidir.
1- Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. 2- Sol dönüş işareti verilir, geçilecek araç sürücüsü gündüz korna ile, gece seleltör ile uyarılır. 3- Geçilecek araca takip mesafesi kadar mesafe önce sol şeride geçilir. 4- Geçilen araç, geriyi görme aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde gidilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri