Arama konusunda ilk akla gelen fonksiyonlardan birisidir. Temel olarak “düşeyarama işlemini yapar” şeklinde tanımlayabileceğimiz fonksiyon, bir veriyi bulup getirmek üzere; başka bir veri alanında ya da tabloda aşağıya doğru arama yapar ve bulduğunda - belirtilen bir sütundan ilgili verileri getirmeyi sağlar.
Excel'de bir tablo içinde aradıklarımızı kolay şekilde bulmak için DÜŞEYARA fonksiyonunu kullanırız. İngilizce karşılığıyla VLOOKUP olarak kullanılan bu işlev, Excel'in bir sütunda belirli bir değeri aramasını sağlar.
En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler: =DÜŞEYARA(Aramak istediğiniz şey, aramak istediğiniz yer, döndürülecek değeri içeren aralıktaki sütun numarası, Yaklaşık veya Tam eşleşme 1/DOĞRU veya 0/YANLIŞ olarak gösterilir) döndürür.
Tabloda bir değeri bulmak için DÜŞEYARA işlevini kullanırız. Bunu biraz açalım: aradığımız herhangi bir veriyi bir tabloda/veri aralığında arayıp, eğer o tabloda aradığımız veri varsa karşılığındaki bir sütundan veri almak istediğimizde DÜŞEYARA işlevini kullanırız.
İlgili 23 soru bulundu
Bir veriyi belirtilen bir tablo dizisi üzerinde bulur ve istenen sütununu verir. TÜRKÇE İNGİLİZCE AÇIKLAMA = DÜŞEYARA () =VLOOKUP() Bir verinin bir diğer tablo üzerinde aranmasını ve ilgili alanlarının bulunup getirilmesini sağlar.
İNDİS ve KAÇINCI, DÜŞEYARA işlevinin ihtiyaçlarınızı karşılamadığı birçok durumda iyi seçeneklerdir. İNDİS/KAÇINCI işlevlerinin en önemli avantajı, arama tablosunun herhangi bir konumundaki sütununda yer alan değerleri arayabilmenizdir.
LookUp işlevi, tabloda bir formülü karşılayan ilk kaydı bulur. Bir veya daha fazla ölçütle eşleşen tek bir kaydı bulmak için LookUp işlevini kullanın.
alacağımız verinin bulunduğu tabloda yer alan sütun sayısından fazla bir sayı yazarsanız bu hatayı verecektir. 3- #YOK (#N/A) muhtemelen en çok karşılaşacağımız hatadır. Aradığımız değerin başvurduğumuz tabloda yer alamaması durumunda bu hatayı verecektir.
Yatay arama. Bir aralığın ilk satırında bir anahtar arar ve bulunan sütunda belirtilen hücrenin değerini döndürür.
A:B==> Arama yapılacak liste. 2==> Listede veri bulunduğu zaman, kaçıncı sütündaki verinin yazdırılacağını belirtiyoruz. 0==> Formülün birebir eşleştirme yapmasını sağlar. Eğer bunu belirtmezseniz, benzer bir veriyi bulur ve karşılığında gelen veriyi döndürür.
ETOPLA işlevi, belirtilen bir koşula uygun olan hücrelerin toplamını hesaplar. Örneğin, =ETOPLA(A1:A5,B1:B5,"<5") formülü, A1'den A5'e kadar olan hücrelerden, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerleri kontrol ederek, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerlerin 5'ten küçük olanları toplar.
Gerçek bir soru işaretini veya yıldız işaretini bulmak isterseniz, soru işaretinin önüne bir tilde işareti (~) yazın. Örneğin, =ÇOKETOPLA(A2:A9, B2:B9, "=A*", C2:C9, "Ta?") "Ta" ile başlayan ve son harfi değişebilen adların tüm örneklerini ekler.
Belirli bir değer için tablonun en üst satırını veya bir dizi üst satırını arar ve belirlediğiniz tablo veya dizideki satır ile aynı sütundaki değeri verir. Karşılaştırma değerleriniz veri çizelgesi üzerinde bir satırda yer alıyorsa ve belirli bir sayıda aşağı satıra bakmak istediğinizde YATAYARA işlevini kullanın.
ÇAPRAZARA işlevi, bir aralığı ya da bir diziyi arar ve bulduğu ilk eşleşmeye karşılık gelen öğeyi verir. Eşleşme yoksa ÇAPRAZARA en yakın (yaklaşık) eşleşmeyi verebilir. *Çıkarılırsa, ÇAPRAZARA lookup_array içinde bulduğu boş hücreleri döndürür.
İki Excel çalışma kitabını karşılaştırma
Giriş > Dosyaları Karşılaştır'a tıklayın. Dosyaları Karşılaştır iletişim kutusu görüntülenir. Çalışma kitabınızın önceki sürümünün bulunduğu konuma gitmek için Karşılaştır kutusunun yanındaki mavi klasör simgesine tıklayın.
Düşeyara'da Gelen #YOK Hatası Yerine 0 veya Başka Bir İfade Yazdırmak. Düşeyara işlevini kullandığınız zaman veri bulunamadığı zaman #YOK hatası ile karşılaşırsınız. işlevlerini DÜŞEYARA ile birlikte kullanmamız gerekir. veri bulamadığı yerde #YOK hatasına düşürür.
Yaklaşık eşleşme veya sıralı = DOĞRU seçeneğini kullanıyorsanız ve DÜŞEYARA 'daki arama anahtarı ilk sütundaki en küçük değerden azsa DÜŞEYARA işlevi #N/A değerini döndürür. Tam eşleşme veya sıralı = YANLIŞ seçeneğini kullanıyorsanız DÜŞEYARA 'daki arama anahtarının tam eşleşmesi ilk sütunda bulunamaz.
EĞERERROR işlevini formülde hataları yakalama ve işleme için kullanabilirsiniz. EĞERERROR işlevi, bir formül hata değerlendiriyorsa belirttiğiniz bir değeri döndürür; aksi takdirde, formülün sonucu verir.
col_index_num , döndürülecek değeri içeren aralıktaki, table_array öğesinin en solundaki sütun için 1 ile başlayan gerekli (required) bir sütun numarasıdır.
Microsoft tarafından geliştirilen Fuzzy Lookup adındaki bu faydalı eklenti ile, bulanık mantık algoritmaları kullanarak toplu metin verileri üzerinde benzerlik analizleri yapılabiliyor; yani iki liste arasında, karşılaştırılan alanlardan belirli bir benzerlik oranına sahip olan satırlar kolaylıkla tespit edilebiliyor.
Sütun İndis Sayısı, bir eşleşme bulunursa döndürülmesini istediğiniz arama sütununun sağında yer alan sütunların sayısıdır.
KAÇINCI (MATCH), İNDİS (INDEX) fonksiyonları iç içe kullanıldığında düşeyara fonksiyonunun işlevlerini yapan ve ayrıca düşeyaranın yetersiz kaldığı durumlarda yardımımıza koşacak fonksiyon tipleridir.
KAÇINCI Fonksiyonu, aradığınız bir değerin, aradığınız aralıkta, kaçıncı sırada olduğunu bulmak için kullanılır. =KAÇINCI(aranan_değer;aranan_dizi;eşleştir_tür) şeklindedir. Bulmak istediğiniz değerdir. Bulmak istediğiniz değerin aranacağı aralıktır.
#YOK hatası genel olarak, formülün aranan öğeyi bulamadığını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri