canıgönülden. İçtenlikle, çok isteyerek. Memnuniyetle.
canıgönülden. zf. (ca:nıgönülden) İçtenlikle, çok isteyerek, canıyürekten: “Neden bahsedildiğini bir türlü anlamıyordu ama yine de bu sözleri canıgönülden kabul eder göründü.” -İ.
can ü dilden
Can ve gönül ile; içten gelerek, gönülden.
Can baş üstüne TDK sözlük anlamı şu şekildedir: istenilen şeyin büyük bir memnunlukla yapılacağını anlatan bir söz.
İçten gelerek, gönülden.
İlgili 18 soru bulundu
Mevlevîlik ve Bektaşîlik'te dervişler birbirlerine can diye hitap ederler veya isimlerin sonuna bu kelimeyi ilâve ederek kullanırlar.
- Dirilik, kuvvet, - Gönül, - Kişinin kendi özü, varlığı, - Sevimli, çok içten, şirin bir kişi şeklindedir.
1. can, ruh. 2. hayat, yaşayış. 3. gönül.
güdaz ne demek? Mahveden, yakan, eriten manalarına gelir ve birleşik kelimeler yapılır. Mesela: Takat-güdaz $ : Takati mahveden.
Can kelimesinin TDK sözlüğe göre 8 farklı anlamı vardır.
cun. Karnı ve kanadı kara olan bağırtlak kuşu cinsinden bir kuş.
Arapça cnb1 kökünden gelen cānib جانب "yan, kenar, yaka" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça canb جنب "yan" sözcüğü ile eş kökenlidir.
Canı gönülden sözcüğü de araştırılan bir kelimedir. Ayrı olarak yazılmaması gereken kelimeler arasındadır. Bireyler ayrı olarak yazarak, kelimenin yanlış yazılmasına neden oluyor. Canıgönülden şeklinde bitişik olarak yazılması gereken bir kelimedir.
İçtenlikle, çok isteyerek. Memnuniyetle.
Hoşa giden davranışlarla veya sözle birinin kırgınlığını gidermek.
BÎSUD. (ﺑﻰﺳﻮﺩ) sıf. (Fars. olumsuzluk bildiren bі- ve sūd “fayda” ile bі-sūd) Faydasız, sonuçsuz, boş: Karıştı hâke ben artık ne söylesem bîsûd (Tevfik Fikret).
Asel Arapça kökenli olarak Türkçede yer alan ve hoş anlamı üzerinden beğeni toplayan isimlerden biridir. - Arapçada bal anlamına gelmektedir. - Cennetteki bal ırmağından bahsederken kullanılan bir isimdir. Ayrıca bu isim Kur'an-ı Kerim'de Muhammed suresi 15. ayette geçiyor.
(ﻏﺼﻮﻥ) i. (Ar. ġuṣn'ün çoğul şekli ġuṣūn) Ağaç dalları, budaklar: Yapraklar ey şükûfeler açmış gusûn-i ter (Muallim Nâci).
habib / habîb / حبيب / حَب۪يبْ
Farsça ve Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) cān جان "yaşam" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Soğdca aynı anlama gelen jwān sözcüğü ile eş kökenlidir.
ahsen / احسن / احش / اَحْسَنْ En güzel. Çok güzel.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan can kelimesi, hem ruh hem de hayat manasına gelir. Öz ise, hakikat, cevher ve temel demektir. Bu iki kelimenin birleşmesinden oluşan can özüm ifadesi, genellikle sevgililer ve eşler arasında hitap sözü olarak kullanılır.
İşte Türk Dil Kurumu'na göre Cankız isminin anlamı; Sevilen, sevimli, şirin kız.
Kişi eğer bir insanın çok seviyorsa, ona kendisinde var olan, kendinden bir parçaymış gibi değer veriyorsa, o kişi için canımın içi deyimini kullanır. Bu deyim yalnızca insanlar için kullanılmayabilir. Bazen insan çok değer verdiği bir hayvanı ya da bitkisi için de bu deyimi kullanabilir.
İslam'a ve diğer semavi dinlere göre insan beden ve ruh olarak ikiye ayrılır. İnsanı hayata bağlayan bedeni değil ruhudur. Can kelimesi de yüzlerce yıldır ruh ve hayat manasında kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri