VPN'ler, proxy sunucularıyla aynı işlevi yerine getirir ancak daha fazla ve daha iyi özellikler sunar.
Bu, herkese açık bir IP adresi aracılığıyla trafiği filtreleyen ve çevrimiçi herkesin ücretsiz olarak erişebildiği proxy türüdür.
Proxy Ne İşe Yarar? Bu sunucuları, internet trafiğinizi farklı bir sunucuya yönlendirerek, internet etkinliğinizi İnternet Servis Sağlayıcınızdan (ISS) gizler. Mevcut IP adresiniz yerine farklı bir ülkeden IP adresini tanımlayarak, bölgenizde engellenmiş olan sitelere erişim sağlayabilirsiniz.
VPN veya Sanal Özel Ağ, internet aracılığıyla cihazlar arasında özel bir ağ bağlantısı oluşturur. VPN'ler, genel ağlar üzerinden verileri güvenli ve anonim olarak iletmek için kullanılır. VPN'ler, IP adreslerini maskeleyerek ve verileri şifreleyerek çalışır.
Proxy, internet protokolü adresinizi gizler ve kendi IP adresiyle değiştirir, böylece web siteleri verilere gerçekte kimin erişmeye çalıştığını bilmez. DNS böyle bir şey yapmaz. DNS sadece web sitelerini, verilerine erişmeye uygun bir konumdan bağlandığınızı düşünmeleri için yanıltır.
İlgili 18 soru bulundu
Yani VPN'ler web sitesi ve uygulama dâhil tüm web etkinliğini şifreler, proxy sunucuları ise tek seferde yalnızca bir web sitesi veya uygulamayı gizler. Sonuç olarak VPN'ler kullanıcıları için daha fazla kapsama alanı sunar. Çoğu VPN sağlayıcısı web trafiğinizi kaydetmezken proxy sunucuları kaydeder.
Giden ağ trafiği
İletme proxy bağlantıları, bir çalışanın IP adresini kullanıcının ziyaret ettiği web sunucusundan gizler. VPN bağlantısı kullanıcının IP adresini ve konumunu gizler, böylece tanımlanamaz.
Yani VPN kullanarak çevrimiçi gezindiğinizde VPN sunucusu, verilerinizin kaynağı olur. Bu da, internet servis sağlayıcınızın veya diğer üçüncü tarafların hangi web sitelerini ziyaret ettiğinizi veya hangi bilgileri girdiğinizi görmesini engeller.
Deutsche Welle (DW) gibi Türkiye'den erişimin engellendiği haber portallarına ulaşılmayı sağlayan VPN yazılımlarına da sansür uygulanmaya başlandı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 16 VPN servis sağlayıcısına erişimi bir mahkeme kararı olmaksızın yasakladı.
Proxy kullanımı ve VPN (Virtual Private Network), ikisi de IP adresinizi değiştirerek ziyaret gerçekleştirmenizi sağlar. Ancak Proxy bu işlemi, sunucu tarafından vekillik yapılarak gerçekleştirir. VPN ise sizin sanal bir kullanıcı gibi giriş yapmanızı sağlayan şifrelenmiş bir bağlantı tüneli oluşturur.
ADIM 1: Google Chrome açınız, sağ üst köşede görülen üç noktaya tıklayınız, açılan pencerede Ayarlar kısmını tıklayınız. ADIM 2: Ayarlar sayfasının alt kısmında bulunan Gelişmiş seçeneğini tıklayınız. ADIM 3: Gelişmiş sayfasının alt kısmında bulunan Proxy ayarlarını aç tıklayınız.
Evet, VPN kullanımı kesinlikle güvenlidir. VPN internetteki verilerinizi ve gizliliğinizi korumak için en iyi araçlardan biridir. İnternet kısıtlamaları sıkı olan bazı ülkeler VPN'leri yasakladığı için, dünyadaki birkaç ülkede güvenli olmasına rağmen VPN kullanmak yasal değildir.
Kısaca, bir VPN kullanmak: Özel bilgilerinizi korur. Paylaştığınız bilgiler sizin tercih ettiğiniz ülkedeki VPN sunucularında muhafaza edilir ve bu nedenle, sizinle bağlantılı değildir. Yasal VPN hizmetleri aramalarınızı kaydetmez ve hiç kimse hangi siteleri ziyaret ettiğinizi bilemez.
VPN bağlantısı, sizinle internet arasında güvenli bir bağlantı oluşturur. VPN sayesinde bütün veri trafiğiniz şifreli bir sanal tünele yönlendirilir. Bu tünel, interneti kullandığınızda IP adresinizi gizler ve konumunu herkes için görünmez kılar. VPN bağlantısı, dışarıdan gelecek saldırılara karşı da güvenlidir.
Güvenilir olmayan bir VPN uygulaması nedeniyle virüslere maruz kalabilir, kişisel bilgileriniz çalınabilir, hatta cihazınız yasal olmayan işlemler için kullanılabilir. Bir VPN sunucusuna bağlandığınız andan itibaren artık o sunucunun sizin adınıza internet bağlantınızı yönetmesine izin vermiş olursunuz.
bağlantı hızın yavaşlayabilir. sürekli (az da olsa) cpu tükettiği için batarya ömrüne olumsuz etkisi olur. memory'de yer kaplar. bankacılık, e-devlet, okul-öğrenci işleri, şirket maili gibi işlemleri yapıyorsan, bilgilerin fazladan birkaç sunucu daha dolaşır.
VPN yasal mı? Türkiye'de VPN kullanmak, kanunda bu noktaya parmak basan herhangi bir hüküm olmaması nedeniyle teknik olarak yasal. VPN'e yönelik kanun aracılığıyla belirtilen bir suç olmadığından VPN kullanmanın karşısında yasal bir engel bulunmuyor.
Bu nedenle, söz konusu sunucuları kullanmak, sizi internet etkinliklerinizi gözleyen insanlardan (internet servis sağlayıcınız gibi) korumak için hiçbir şey yapmaz. Aynı zamanda, proxy'ler genellikle IP adresinizin sızdırılmasına karşı güvenli değildir.
İnternet hızını yavaşlatabilir
Birçok kullanıcı aynı anda bir proxy sunucusuna bağlanırsa, sunucuyu yavaşlatabilir. Ayrıca, proxy'ler trafiğinizi doğrudan internetteki web sunucularına gitmek yerine bir aracı aracılığıyla yönlendirdiği için, bu ekstra adım da yavaşlamalara sebep olur.
Proxy kelimesinin Türkçe'deki anlamı vekil sunucu olarak geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri