Genellikle ses tellerinin birbiri ile temas ettiği serbest yüzeyin orta kısmında yaşanan doku içi kanamalar nedeniyle oluşan, ses tellerinin kapanmasını engelleyen, içi sıvı dolu, iyi huylu doku bozulmasına Ses Teli Polipi (Vocal Cord Polyp) denir.
Ses teli polipine sebep olan davranışlar, sigara içimi, sesin yanlış, aşırı ve kötü kullanılması, sesin aşırı zorlanması ve sık boğaz temizlemedir. Nodüller ses telinin hep sabit bir yerinde görülürken, polipler, ses tellerinin herhangi bir yerinde, tek veya çift taraflı olarak görülürler.
Polipler ses tellerinin biri veya her ikisi görünür. Etsi çıkıntılar olup yumru halinde nodülden daha büyük oluşumlardır. Bazen bir sap oluşturup ses tellerinden bir balon gibi sarkarlar. Poliplerin daha büyümeler ve dejenerasyona uğramaları durumunda Reinke ödemi adı verilir.
Ses teli polibi mikro cerrahi yöntemlerle alınarak başarıyla tedavi edilebilmektedir. Cerrahiden sonra alınan konuşma terapisi de yarar sağlamaktadır. Ses teli nodülü; sesin uzun dönem yanlış kullanılmasına bağlı ses telleri üzerinde ortaya çıkan nasır olarak tanımlanabilir.
Polipler çok değişik şekil ve büyüklüklerde görülebildiğinden belirtilerin yoğunluğu ve çeşitliliği de farklılıklar arz eder. Genellikle ağrıya yol açmaz, ancak, uzun süreli ya da eforlu ses kullanımı sonrası boyun çevresinde ağrı ve acıma hissedilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Belirtilerin büyüklüğü boyutuna göre değişiklik gösterebilirler. Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.
Genel anestezi altında yapılır. Büyütülmüş yüksek kaliteli görüntü sağlayan laringoskop ve diğer endoskopik aletler yardımıyla ağız içerisinden girilerek ses tellerine ulaşılır ve etrafındaki sağlıklı dokuya zarar verilmeden polip kesilerek çıkarılır. Operasyon ortalama 30-45 dakika sürer.
Nazal polipler oluştuktan sonra kendiliğinden geçmez. Eşlik eden başka bir hastalık olup olmamasına bağlı olarak burun akıntısı, koku almada zorluk, baş ağrısı, horlama, uyku apnesi, boğaz hassasiyeti gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
İlaçlar ve cerrahi girişimler yardımıyla tedavi edilebilir. Bağırsak polipleri: Özellikle kalın bağırsakta polip oluşumu tekrarlayan ishal, dışkı görünümünde değişiklikler ve dışkıda kan görülmesi gibi olumsuzluklara yol açabilir.
Poliplerin cerrahi işlem yardımıyla rahimden alınmasına polip ameliyatı ya da polipektomi denir. Oldukça basit endoskopik bir işlem olan polipektomi, milimetrik hassaslığa sahip cerrahi aletler ile yapılır. İşlem sırasında şiddetli ağrı hissedilmez.
Eğer villöz polip 2 santimetreden büyük ise hastaların %55'inde bağırsak kanseri gelişir. Benzer şekilde düz poliplerde, saplı poliplere göre kanser gelişim riski daha yüksektir. Eğer bu polipler kansere daha dönüşmeden çıkartılabilirse bağırsak kanseri gelişimi de önlenmiş olur.
Poliplerin neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Herkeste görülebilen poliplerin oluşmasında risk faktörleri bulunmaktadır. Kontrol altında tutulmayan tip2 diyabet hastalarında polip gelişimi daha sık görülmektedir.
Polipler herhangi bir belirtiye neden olmazsa tedavi gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, adet dönemlerinde ağır kanamaya neden oluyorsa, prekanseröz veya kanserli olduğundan şüpheleniliyorsa polipler tedavi edilmelidir.
Hastalık önceleri burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve koku kaybı ile seyreder hastalık ilerledikçe astım başlayabilir yada sinozal polipozis ve astım belirtileri eş zamanlı ortaya çıkabilir. Astım başladığında nazal polip belirtilerine öksürük, balgam, gügüste hırıltı ve baskı ve nefes darlığı belirtileri eklenir.
Endometrial Polip alınmazsa ne olur ? endometrial polipler çıkartılmazsa düzensiz ve yoğun kanamalar ve ara kanamaları devam eder ve buna bağlı kansızlık olabilir. Hastanın cinsel hayatı ve sosyal hayatı bozulur ve kansızlık gelişirse de süerekli halsizlik ve yorgunluk olur.
Poliplerin büyük çoğunluğu iyi huyludur. Fakat oluşumlarının ardında anormal hücre büyümesi olduğu için tedavi edilmemeleri ya da alınmamaları halinde kötü huylu hale dönüşebilirler. Kansere dönüşmesi ihtimali; oluştukları yere, neden oluştuklarına ve ne kadar süredir var olduklarına bağlı olarak değişir.
En sık rastlanan kanser türleri arasında yer alan sindirim sistemi kanserlerine erken dönemde müdahale edilmesi iyileşme şansını artırıyor. Mide ve bağırsak sisteminde büyüdükçe kansere yol açan poliplerin ameliyatsız ve pratik bir şekilde alınmasını sağlayan EMR yöntemi başarılı sonuçları ile öne çıkıyor.
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Rahim içi polipler genellikle adet dönemlerinde ağrıya neden olabilir. Yine aynı yerde oluşan bir diğer sorun ise cinsel ilişki sırasında yaşanır. Servikal polipler vajinal ilişki sırasında veya sonrasında kanamaya yol açabilir. Polipler ağrı yapmamaları ve hissedilmemeleri nedeni ile yıllarca fark edilemez.
KALIN BAĞIRSAK POLİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ ? Kalın bağırsak Polipleri genellikle iyi huylu olmasına karşın kalın bağırsak kanserleri ile olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası Polip zemininde gelişir. Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir.
Sağlıklı beslenme kurallarının biri olan liften zengin yiyeceklerin tüketimi, Akdeniz diyeti ve birinci derecede akrabalarında polip öyküsü bulunan kişilerin 50 yaş sonrası düzenli kolonoskopi yaptırmasının da polip riskini önemli oranda azalttığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof.
Polip çapı arttıkça bağırsak tıkanıklığı veya dışkılama alışkanlığında değişiklik yapabilirler. Zaman zaman kabızlık ve / veya ishal atakları olabilir. Bu dönemde karın ağrısı, şişkinlik, aşırı gaz bu bulgulara ek olarak ortaya çıkabilir.
Histeroskopi ile polip ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılan bir işlemdir. Hasta anestezi ile uyutulduktan sonra, vajina, spekulum ile genişletilir. Genişletilen vajina girişinden, histeroskop adı verilen, ucunda ışık kaynağı bulunan, özel bir kamera sokulur.
Burun polipleri doğası gereği tekrar edebilen bir hastalıktır. Tekrar edebilir diye ameliyat olunmaması yanlış bir düşüncedir ve bu polipler yaşam kalitenizi düşürebilir.
Polip Nasıl Tedavi Edilir? Polipler oluştuktan sonra kendiliklerinden kaybolmazlar.İlk başlangıç safhasında veye çok ufakken ilaçlarla küçültülebilir, hatta bazen ortadan kaldırılabilirler fakat daha büyük olduklarında ancak operasyon ile temizlenebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri