Sanal gerçeklik. Sanal gerçeklik (VR), tamamen hayali bir alanda, görüntülerde var olan ama gerçek hayatta var olmayan yapay bir ortamda hareket etme imkanı sunar.
Sanal gerçeklik gözlüğü bulunduğu ortamdan farklı bir ortamdaymış gibi algılanmasını sağlayan yeni bir teknolojidir. Kullanıcılar başlarına geçirdikleri bir sanal gözlük ile gerçek dünya ile tamamen bağlantılarını kopararak farklı bir dünyanın kapılarını aralıyor.
Virtual Reality VR, bilgisayar ve özel kameralar ile tasarlanarak yapılan görüntülerde insanların gözlük sayesinde deneyimleme sistemine denir. Gözlük içerisine yerleştirilen 2 ekran ile sanal gerçeklik için tasarlanmış video görüntüleri, oyunları ve yazılımları deneyimlemelerine olanak sağlıyor.
Sanal gerçeklik (İngilizce: virtual reality; VR), teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir.
Bu teknolojinin adı Virtual Reality (VR). Türkçe karşılığı Sanal Gerçeklik olarak çevrilen VR temel olarak, gözlerinizi tamamen saran bir gözlük vasıtasıyla bilgisayar ekranında görmeye alışık olduğumuz 3 boyutlu sanal dünyaların içinde dolaşabilmemize olanak sağlayan bir teknoloji.
İlgili 23 soru bulundu
Peki sanal gerçeklik gözlüğü ile neler yapılabilir? Sanal gerçeklik gözlükleri, birçok sanal gerçeklik oyunu ve eğitim materyali ile birlikte gelir. Bu sayede kullanıcılar, sanal gerçeklik ortamında oyun oynayabilir veya öğrenme materyallerini daha etkili bir şekilde öğrenebilirler.
12 yaşın altındaki çocuklar PS VR'ı kullanmamalıdır.
AR, %25 sanal, %75 gerçek dünyadan oluşmaktadır. Özetle AR ve VR gözlükleri arasındaki en temel fark, VR sizi gerçek evrenden alıp farklı bir evrenin içine sokarken, AR ise sizi gerçeklikten koparmadan gördüğünüz görüntüleri geliştirir. Bu durum daha basit bir şekilde de açıklanabilir.
Sanal gerçeklik (Virtual Reality – VR), bilgisayar teknolojisiyle oluşturulan bir simülasyon ortamıdır. Bu ortamda kullanıcılar, gerçek hayatta olmayan bir dünyada, kendilerini farklı deneyimler yaşarken bulurlar. Sanal gerçeklik teknolojisi, genellikle eğlence, eğitim, askeri ve sağlık gibi alanlarda kullanılır.
Sürükleyici videolar veya küresel videolar olarak da bilinen 360 videolar 360 VR video olarakta bilinir, her yöndeki bir görüntünün çoklu lensler ile 360 derece çekim yapan kameralar ile aynı anda kaydedildiği, çok yönlü bir kamera veya bir kamera koleksiyonu kullanılarak çekilen video kayıtlarıdır.
Reeder cihazlarınızın VR gözlük desteklemesi için herhangi bir ek gereksinimi yoktur. Cihazınızın ebatına göre, internet üzerinden veya piyasada bulunan gözlüklerden faydalanarak VR deneyimi elde edebilirsiniz. Google VR gözlüğü ve uygulamaları hakkında detaylı bilgi için: “Google CardBoard”a bakabilirsiniz.
Sanal gerçeklik gözlükleri 3 boyutlu tasarlamış olup, kullanıcıya gerçeklik hissi veren gelişmiş bir teknolojidir. Söz konusu ürünler "virtual reality" kelimesinin kısaltması olan VR gözlük olarak da adlandırılır.
Sanal gerçeklik gözlüğü tıpkı standart bir gözlük mantığında gözleri kapatacak şekilde takılır. Sabit kalması için destekleyici bir bandı da bulunan gözlükler, hareketleri algılayarak baş hareket ettikçe görüntülerin de buna uygun şekilde değişmesini sağlar.
VR oyunlarını desteklemek için, bilgisayarın işletim sistemi ve bağlantı noktalarının uyumlu olması gerekmektedir. Windows 10 işletim sistemi, genellikle VR oyunları için tercih edilen seçenektir. USB 3.0 bağlantı noktaları ve HDMI veya DisplayPort bağlantıları, VR başlığının bağlanması için gereklidir.
Sanal gerçeklik gözlüğü , günümüzde yaygın olan LED , LCD , Plazma gibi teknolojiler ile üretilmiş telefon , bilgisayar ve diğer birçok aygıtın ekran görüntüsünü daha gerçekçi göstermek , göz yanılmaları ( hileleri ) sayesinde görüntüyü daha gerçekçi olarak algılatmak için tasarlanmış teknolojik gözlüklerdir.
Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir? Sanal gerçeklik (VR) gibi, artırılmış gerçeklik (AR) de gelişmiş bir alanda bağlantı kurmamıza yardımcı bir alandır. VR görüşünüzün yerini alırken AR ise sanal gerçekliği destekler. Ayrıca, Microsoft HoloLens ve çeşitli kurumsal düzeydeki "akıllı gözlükler" gibi AR cihazları şeffaftır.
Sanal gerçeklik gözlükleri, VR uyumlu cihazlara bağlandığında görüntüyü 3D olarak aktarır. Bu süreçte gözlük, gözlere aralarında çok az fark olan iki görüntü gönderir ve bu sayede görüntü gerçekmiş gibi yansıtılır.
Özel VR ekipmanları sayesinde kişinin gerçek dünyayı görüşü tamamen engellenir ve sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde kişiye tamamen bilgisayar ortamında tasarlanmış bir görüntü sunulur. Aynı zamanda bu görüntü ses ve koku gibi diğer öğelerle de desteklenerek kişiye tamamen farklı bir ortamda olduğu hissi yaşatılır.
VR olarak da bilinen sanal gerçeklik gözlükleri; telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi elektronik cihazlara bağlanarak kullanılabilir.
Netflix VR uygulaması ile VR gözlük sahipleri Android'de dizi ve filmleri sanal gerçeklik formatında izleyebilecek. Ücretsiz olarak sunulan Netflix VR'ı kullanabilmeniz için Netflix üyeliğinizin olması gerekiyor. Bir ev ortamı oluşturan Netflix VR uygulaması başarılı ambiyansı ve kolay kullanımı ile dikkat çekiyor.
Artık sanal gerçeklik gözlüğüyle bir filmi 360 derece izleyebiliyoruz. İşte size bugüne kadar çıkmış ve 360 derecede izlenmeyi haketmiş 12 film, pornolar hariç.
Sanal gerçeklik gözlükleri, gözleri tamamen kapatacak şekilde kullanıcın başına sabitlenerek kullanılır. Ekran olarak sanal gerçeklik gözlüğünün uyumlu olduğu bir akıllı telefonu içine yerleştirmek yeterlidir. Özellikle ilk kullanımda başı sağa sola hızlı hareket ettirmek baş dönmesi sorunu yaşatabilir.
%4 indirimle Fuchsia G12 VR Shinecon 3D Sanal Gerçeklik Gözlüğü 507 TL'ye, %36 indirimle Pico Neo 3 Pro Eye 45.315 TL'ye, %4 indirimle Zore G06A VR Shinecon 3D Sanal Gerçeklik Gözlüğü 484 TL'ye, %4 indirimle LENOVO Star Wars: Jedi Challenges Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü Seti 13.632 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri