Sonuç: VSync açılmalı mı? VSync'i açıp açmamak tamamen oynadığınız oyuna bağlı. Temposu çok yüksek olmayan bir oyun oynuyorsanız ve aldığınız FPS monitörünüzün tazeleme hızından yüksekse VSync oyun deneyiminizi olumlu yönde etkileyeceği için açmalısınız.
VSync ne zaman açılmalıdır? Ekran kartınız, monitörünüzün gösterebileceğinden daha fazla kare oluşturuyorsa, VSync'in açılması akıllıca olur. Ancak, oynadığınız oyunun kare hızı monitörünüzün maksimum yenileme hızından düşükse VSync'in açık olmasına gerek yoktur.
VSYNC ayarı, Windows'un oyunların (ve diğer uygulamaların) yenileme hızından daha yüksek bir FPS değerinde görüntüleri gösterip gösteremeyeceğini belirler.
Hayır V-Sync açmanız sistem bileşenlerinize bir zarar vermez. Hatta yüksek FPS aldığınız oyunlarda monitör frekansına eşitleyeceği için parçalarınız daha az çalışır. Dolayısıyla daha az yorulur.
Bazı oyunlarda Vsync'i etkinleştirdikten sonra her şey yolunda olsa bile giriş gecikmesi artabilir. Bu gecikme, CS-GO, Valorant ve Fortnite gibi çevrimiçi oyun yarışmalarında sorunlara neden olabilir. Belirli bir gecikme süresiyle oyun oynamak, performansınızı büyük ölçüde yavaşlatabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Cyberpunk'ta en yüksek ayarlarda DLSS kalitede ve RTX kapalı iken 70-80 FPS alıyorum. DLSS kapalı ise 60 FPS alıyorum. RTX açınca ise DLSS kapalı iken 24 FPS, DLSS kalitedeyken ise 40-45 FPS alıyorum. Neredeyse yarısına hatta fazlasına düşürüyor FPS'i.
Peki, FPS kaç olmalıdır? Oyunlar için genellikle istenen FPS değeri 30'dur.
Megapat. V-Sync daha fazla gecikmeye neden olur, G-Sync daha az. Genel olarak, evet.
VSYNC veya açılımıyla Vertical Synchronization, bilgisayar oyunlarında görüntü oranını monitörün yenilenme hızıyla eşleştirmenize yardımcı olan bir seçenektir. VSYNC'nin açık olması halinde monitörün kapasitesine oranla görüntü sunulur ve bu sayede ekranda meydana gelen kırılmaların (tearing) önüne geçilir.
Bu durumda hem ekranda istemediğiniz görüntüler oluşur hem de çok bariz bir şekilde oyun takılıyormuş gibi gözükür. İşte bu noktada Vsync teknolojisi kullanılarak oyundaki FPS değeri monitörünüz ile eşlenir ve çok sabit bir şekilde o değerde kalır.
Hayır sadece fazla olursa kısıtlar.
VSync aktif ettiğin sürece FPS değeri, monitörünün yenileme hızına (hz) limitlenecektir. Bunun amacı ekranda oluşan yırtılmaları önlemek. Oynarken ekranında yırtılma oluyorsa açabilirsin. Eğer öyle bir durumla karşılaşmıyorsan veya seni çok engellemiyorsa kapat.
Tek kişilik yahut sistemin stabil çalıştırmadığı oyunlar esnasında Anti-Alliasing açmak kesinlikle yarar sağlar. Hatta yüksek FPS alınabilecek olan oyunlarda FPS'yi sabitlemek suretiyle ekran kartının boş yere yorulmasının ve yüksek ısıya ulaşmasının da önüne geçilmesi mümkün hale gelebilir.
Kısaca arkadaşım Vsync gerekli bir teknolojidir. Sen 60Hz bir monitörde 300FPS alarak bir oyun oynamaya çalışırsan görüntüde bozulmalar olur.
VSync, monitör ve ekran kartı arasındaki senkronizasyonu sağlamak için ekran kartı üzerinde işlem yapıyorken, G-Sync ve FreeSync bu senkronizasyonu monitör üzerinden sağlıyor.
Dikey Senkronizasyon olarak da bilinen V-Sync, oyunun kare hızını monitörün yenileme hızıyla senkronize eden ve çoğu modern grafik kartında bulunan orijinal GPU teknolojisidir.
Vsync açmak monitörünüzün hz'ine (60) sabitliyor. Ancak bazı oyunlarda performans düşüşü yaşayabilirsiniz.
Oyun dünyasında büyük bir paya sahip olan dev teknoloji üreticisi Nvidia tarafından üretilen G-Sync teknolojisi, her türlü grafik işlemlerinin ve video oyunlarının sorunsuz bir şekilde çalışabilmesini sağlar.
Açmalısınız evet. 144Hz bir ürünle CSGO 'da çok daha fazla FPS alacağınız için Hz ve FPS dengelenemediğinden yırtılma görebilirsiniz. Buda oyun deneyiminizi doğrudan etkileyecektir.
Ekran yenileme hızı yüksek olan monitörler, oyunlarda herhangi bir FPS artışı sağlamaz. Basit bir örnekle anlatacak olursak; monitörünüz 144 Hz yenileme hızı sunuyor ancak GPU'nuz saniyede yalnızca 30 kare sağlayabiliyorsa bu durumda monitör yüksek yenileme hızına sahip bir görüntü oluşturamayacaktır.
AMD'nin geliştirdiği teknoloji ile FreeSync yenileme hızı sayesinde monitör ve ekran kartı arasında haberleşme sağlanır ve monitörde yırtılma olayının önüne geçilir. Bu sayede üretilen kare sayısı kadar görüntü, eş zamanlı olarak ve yırtılma olmadan monitörünüze yansır.
Dikey eşitleme bireylerin farklı yetenek dağılımına sahip olmasını etkin kılmakta ve farklı sınıf düzeylerinde bulunan bireylerin yeteneklerini karşılaştırmayı sağlamaktadır .
İnsan gözü ve onun beyin arayüzü olan insan görsel sistemi, birbirinden bağımsız olarak algılayabildiği saniyede 10 ila 12 görüntüyü işleyebilir.
Megapat. Hayır öyle bir şey yok. 144 Hz monitörde, 144 FPS görürsünüz. 144 FPS üstü FPS alırsanız, sanki oyun daha akıcıymış gibi görünür.
120 FPS – Bu, yalnızca 120-165 Hz yenileme hızına sahip monitörlerde görüntülenebilen kare hızı türüdür. Genellikle, yalnızca güçlü üst düzey oyun bilgisayarları, herhangi bir ayar düşüşü olmadan bu düzeyde performans gerektiren zorlu oyunları çalıştırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri